Пекин не е много притеснен за стабилността на основния си

...
Пекин не е много притеснен за стабилността на основния си
Коментари Харесай

Юрий Тавровски: Как работят ЧВК в Китай

Пекин не е доста обезпокоен за стабилността на главния си стратегически сътрудник Русия, само че деликатно следи и проучва протичащото се у нас. За тях не са непознати приключенията на „ неофициалните “ отряди и цели армии. Сега те мислят за статута на личните си бойци, настоящи отвън Поднебесната империя, охраняващи китайската държавна и частна благосъстоятелност в размирни земи.

Добре подготвените и въоръжени отряди от доброволци дълго време бяха в сянка, само че попаднаха в полезрението на обществеността след излизането на кино лентата „ Бойните вълци “ през 2015 година

Сюжетът на екшън кино лентата, сходен на американските уестърни, е елементарен. Войник от специфичните елементи пребива селски служител на реда, който се пробва да отнеме къщата на брат-воин, умрял " при осъществяване на дълга " в полза на строителните бизнесмени. Избягнал трибунала и изгубил пагоните си, той се записва в ЧВК, настояща някъде в Африка.

По пътя един твърд деец отстрани тайфа сомалийски пирати, които са завзели кораба. На мястото на новата услуга той разпростира война с ЧВК от Европа, която има намерение да унищожи бизнеса на китайските съперници. По пътя героят се грижи за осиротяло африканско момче, съблазнява европейска здравна сестра и прави други огромни и дребни положителни каузи.

Приключенията на китайския Джеймс Бонд станаха шлагер на екрана и донесоха рекордни доходи. Втората серия беше незабавно снимана, която също се оказа сполучлива. Но главното беше друго. „ Бойните вълци “ от следващ блокбастър се трансформира във феномен на духовния живот на Поднебесната империя. Задържащият се комплекс на възмущение против европейците и великата китайска фантазия да си отплатят за „ стогодишните унижения “ допряха най-мощните струни на тази душа.

Не единствено милионите младежи, които повярваха в тяхното самообладание, бяха гледали „ Бойните вълци “ доста пъти. Съвсем възрастни хора започнаха да се държат самонадеяно и от време на време нападателно - предприемачи, публицисти международници. В западните медии постоянно започнаха да пишат за феномена на " воините-вълци " даже във връзка с дипломатите, а политиците започнаха да приказват още по-силно за " китайската опасност ".

За китайците няма нищо извънредно и неоправдателно в активността на " положителните разбойници ". Като деца, в книги и анимационни филми, те с възторг следват борбите на бунтовниците от класическия разказ „ Речните фабрики “, който разказва битката на цяла разбойническа република против имперските войски при започване на 12 век по време на династията Сун.

Мао Цзедун, който поведе алените бунтовници 8 века по-късно и сътвори своя база в пещерите на Янан в покрайнините на Средищното кралство обожаваше този разказ и съвсем го знаеше наизуст. Неговата Червена войска беше сходна на огромна ЧВК, която ту помагаше на законното държавно управление на Чан Кайши да се бори с японските войски, ту атакуваше съдружниците.

След успеха над Чан Кайши през 1949 година Мао Цзедун продължава да работи с методите на ЧВК. Още през 1950 година стотици хиляди „ китайски национални доброволци “ са изпратени на фронтовете на гражданската война в Корея. Несигурният юридически статут не попречи на зле въоръжените китайци да ужасят американците и техните съдружници.

Принудителната тактика на „ човешките талази “ принуждава американците да се съгласят на помирение, макар че коства на доброволците съвсем 200 000 „ невъзстановими загуби “. Сред тях беше даже синът на ръководителя Мао, някогашен руски офицер и участник във Великата отечествена война, Мао Анинг.

Съветски бойци също са взели участие повече от един път в китайския боен спектакъл като „ доброволци “, които сякаш нямат нищо общо с Червената войска. Най-известните образци са от първите години на Антияпонската война на китайския народ (1937–1945). Въпреки героичната опозиция на войските на Чан Кайши в Шанхай, Ухан, Чанша и други огромни градове, те отстъпиха по целия фронт.

Имаше изострен дефицит на модерни оръжия, изключително на самолети и танкове. Западните сили отхвърлиха даже да си мръднат пръста и антикомунистът Чан Кайши се обърна за помощ към основния болшевик на планетата Сталин. Изхождайки от ползите на Съюз на съветските социалистически републики, той бързо се съгласи.

За няколко седмици беше направен и подписан Договорът за ненападение, отпуснати са милиони заеми, започнаха доставки на самолети, оръдия, танкове, пушки и муниции. Железопътните линии сред Русия и Китай бяха следени от японците, пътуването по море лишава доста месеци, тъй че те взеха решение да транспортират разглобеното съоръжение по суша. Някъде на камиони, а някъде на камили.

В руската Централна Азия и в китайския Синдзян имаше доста малко пътища. Но нямаше кой да се бие на оборудването, съединено в занаятчийски условия. Тогава се появиха известният „ китайски водач Ли Си Цин “ и неговите сътрудници доброволци. Понякога носеха униформа на китайската войска, а от време на време се биеха " цивилно ", без отличителни знаци.

През китайския фронт минаха 3665 наши летци. 211 са починали. 14 се завърнаха вкъщи със златни звезди на Героите на Съветския съюз. Генералите „ доброволци “, бъдещите маршали на нашата Победа – Чуйков, Батицки, Жигарев, Рибалко – получиха скъп опит в широкомащабни интервенции.

Неофициалната руска помощ на китайското държавно управление оказа помощ да се избегне видимо неизбежна капитулация, която би трансформирала целия ход на идната Втора международна война. В началото на 40-те години обстановката в света принуди Москва да понижи мащаба на активността на „ доброволците “.

Тяхното място на фронтовете и изключително в небето на Китай заеха американците. Летящите тигри, частна военна компания, се състоеше от пенсионирани военни водачи и авантюристи. Първоначално те са били основани в Индия и Бирма, само че по-късно са летели до издигнатите от Русия летища в югозападен Китай.

Нашата помощ от времето на съветско-китайската дискусия и „ културната гражданска война “ остава в сянка, само че за „ Летящите тигри “ пишат книги и вършат филми. На годишнината от Победата през 2015 година участвах във филм за нашите водачи и видях новопостроения музей на Летящите тигри на бившето руско летище в град Гуилин. Единственият монумент в града на умрял руски водач не можа да бъде сниман: „ тече ремонт “... Същият отговор получих на идната година в град Хами в провинция Гансу, където през 30-те години имаше цех за сглобяване на самолети, доставени от Съветския съюз.

Излишно е да споделям, че " денят на непокорство " на ЧВК Вагнер в този момент се учи деликатно от китайски специалисти. Те " премерват върху себе си " случилото се, като вземат поради вековната традиция на военните свободи и актуалната предвоенна обстановка заради Тайван.

Безбройните исторически прецеденти за протести са изключително разгорещени в блогосферата. Официалната преса отразява позицията на Пекин и акцентира интереса на Китай от постоянна обстановка в Русия, изключително в изискванията на възходяща борба със Запада.

Повечето учени и специалисти в своите мнения изключват опцията за повтаряне на съветските събития от 24 юни в Китай. Те обръщат внимание на стягането на контрола върху въоръжените сили с началото на управлението на Си Дзинпин, който в това време заема основните позиции на общоприет секретар на Централен комитет на КПК, ръководител на КНР и ръководител на Военната комисия на Централен комитет на КПК, т.е. главнокомандващ.

Той организира военна промяна и поддържа НОАК в добра форма, сменя министри и огромни генерали. През май се организира съвещание на Комисията по национална сигурност към Централния комитет на КПК, основана от Си Дзинпин преди няколко години. На него той прикани НОАК и цялостен Китай да се приготвят за „ най-лошия сюжет “ и подреди основаването на национална система за наблюдаване и предизвестие за опасности за сигурността.

„ Трябва да се придържаме към най-лошия вероятен метод на мислене и да бъдем готови да бъдем съществено изпитани от мощни ветрове и бурни талази и даже рискови бурни морета “, сподели Си Дзинпин.

Сред мненията за обстановката в Русия обърнах внимание на изявление във авторитетния Global Times на прочут специалист, който пожела да остане неизвестен. „ Въпреки че в този момент в Китай няма наемници и партията е водачът на армията, управлението би трябвало да пресметна вероятността от изблик на войнствени сили при положение на провали на фронтовете на огромни военни интервенции и вероятния „ най-лош “ сюжет “.

В Китай има от ден на ден " бойни вълци ". Те се пробват да ги изпратят в далечни земи, с цел да пазят собствеността на Поднебесната империя като зеницата на окото си. Отчитайки съветския опит, ще им се обръща още по-голямо внимание и още по-често ще се повтаря заветът на Мао Цзедун: „ Пушката ражда властта “.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР