Пекин/Москва. Китайското посолство в Москва нарече провокация съобщението, че Китай

...
Пекин/Москва. Китайското посолство в Москва нарече провокация съобщението, че Китай
Коментари Харесай

„Независимая газета“: Русия и Китай ги сближава не идеологията, а американската заплаха

Пекин/Москва. Китайското посолство в Москва назова провокация известието, че Китай сякаш е помолил Русия да не нападна Украйна по време на Олимпийските игри. По отношение на Украйна Пекин поредно се застъпва за разговор, учреден на споразуменията от Минск, сподели посолството. Но Западът се притеснява, че Пекин не просто се опълчва на влизането на Украйна в НАТО. Русия и Китай работят дружно за смяна на международния ред, написа съветският вестник “Независимая газета “ в материал, показан без редакторска интервенция.

Повод за опровержението на китайската дипломатическа задача беше информация на Bloomberg, която се базира на неназован посланик в Пекин, че китайският президент Си Дзинпин е помолил съветския президент Владимир Путин да не нападна Украйна по време на Олимпиадата.

В Пекин тази информация беше счетена за подправена. Политиката на Китай във връзка с Украйна е да се позволяват разликите по кротичък метод въз основа на споразуменията от Минск.

Западът обаче счита, че си имат работа с широкообхватна тактика на Москва и Пекин, ориентирана към подкопаване на международния ред, учреден на правилата на ценене на правата на индивида и свободата на словото, и изместване на Вашингтон от позицията на международен хегемон. Това съобщи английският външен министър Лиз Тръс по време на визитата си в Австралия. Според нея диктатурите през днешния ден са по-смели до равнище, невиждано след Студената война. Следователно Англия, Австралия и други членове на западните съюзи, на първо място Съединените щати, би трябвало да застанат дружно за идеята на демокрацията.

Британският политик изрази мислите, които се лутат в главите на западните анализатори отдавна. Тези мисли бяха систематизирани от Financial Times (FT). Западният алианс заплаши Кремъл с невиждани наказания, в случай че Украйна бъде атакувана. Но напъните за уединяване и наказване на Русия евентуално ще бъдат подкопани от поддръжката на Китай, оплаква се вестникът. Едва преди 10 години сходни връзки сред двете страни изглеждаха малко евентуални. Но защото те непрекъснато се сблъскват със Съединени американски щати, светогледите на Си и Путин стават все по-идентични. Според китайски медии Си е споделил на Путин, че " избрани интернационалните сили " се намесват нелегално във вътрешните работи на Китай и Русия под прикритието на демокрацията и правата на индивида.

Както се вижда от тези забележки, водачите на Китай и Русия считат, че Съединени американски щати желаят да подкопаят и смъкват техните държавни управления. Така се случи, че по време на успехите на международния комунизъм двете сили поддържат революционерите в света. Днес Москва и Пекин възприеха реториката на контрареволюцията. Когато избухнаха протести в Казахстан, Москва упрекна Съединени американски щати, че се пробват да спонсорират цветна гражданска война. Членове на китайското държавно управление приказваха в същия дух. И в двете страни управлението е уверено, че протестът в Казахстан е удостоверил, че ръката на Съединени американски щати стои зад него. А по-рано, съгласно Кремъл, Съединени американски щати също са насърчили Майдана в Украйна. По същия метод, както споделят в Пекин, събитията се развиха в Хонконг през 2019 година, където Съединени американски щати провокираха всеобщи митинги. С други думи, локалните деятели, които защитаваха автономията на Хонконг, не са нищо повече от американския троянски кон, съгласно Пекин.

Авторът на аналитична публикация във вестника, който се назовава рупор на лондонското сити (FT), твърди, че упоритостите на Русия и Китай не могат да се нарекат чисто отбранителни. Това, което сплотява Путин и Си, е решимостта да се сътвори нов международен ред, който да отразява по-добре ползите на Русия и Китай. Тези изказвания на двамата водачи са обосновани от специалисти в двете страни. Ян Сюетун, декан на Училището по интернационалните връзки в университета „ Синхуа “ (алма матер на сегашния китайски президент), написа: „ С придобиването на статута на велика мощ, Китай се нарежда за нова интернационална роля. Тази позиция е несъвместима с американското владичество. Това също е борба на хрумвания. Докато западната демократична традиция предизвиква вярата за повсеместност на човешките права, съветските и китайските мислители настояват, че другите цивилизации би трябвало да могат да се развиват по разнообразни способи.

В изявление за НГ Александър Лукин, началник на Центъра за интернационалните връзки във Висшето учебно заведение по стопанска система, означи: „ В реалност водачите на Русия и Китай не се стремят да трансформират международния ред. Но самоубийствената политика на Съединени американски щати може да докара до това. Нов ред ще бъде открит не в целия свят, а в половината свят, да вземем за пример в Евразия. Политиката на Съединени американски щати за въздържане на всички, които не харесват, води до доближаване сред всички, които Вашингтон не харесва. Така се получава на процедура. Те могат да се обединят на правила, които са разнообразни от правилата, които работят, да речем, в Европа. Например, дейностите на Русия и ОДКБ в Казахстан демонстрираха, че Русия, най-малко в лимитирано пространство, може да направи това, което прави Западът в друга част на света, да вземем за пример в Африка. Политически режимите на Русия и Китай се сближават. Основата на това доближаване е желанието да се резервира суверенитетът на страната. Това се отнася за Индия. Тя е отвън сферата на въздействие на Съединени американски щати и си сътрудничи с Русия и Китай по редица въпроси. Изводът е, че доста страни желаят да се развиват по собствен личен метод, а не по метода, по който споделят Съединени американски щати.

Що се отнася до Украйна, позицията на Китай е общоприета. Пекин споделя, че е належащо рецесията да се реши по кротичък път, без да се посочват страни. Изхождайки от правилото за битка с сепаратизма, Пекин не поддържа присъединението на Крим към Русия и не признава Донецката и Луганска републики, изясни специалистът. Китай не харесва това. Но Китай още повече не харесва опитите на Съединени американски щати да включат Украйна в своята сфера на въздействие. „ Мисля, че в случай че Съединени американски щати или Украйна предизвикат военни дейности, тогава китайците няма да вземат участие физически в тях, а ще поддържат вербално Русия “, счита Лукин.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР