Пекин е загрижен, че избирането на Джо Байдън за президент

...
Пекин е загрижен, че избирането на Джо Байдън за президент
Коментари Харесай

Пекин се опасява, че САЩ могат да формират антикитайска коалиция след края на ерата на Тръмп

Пекин е угрижен, че избирането на Джо Байдън за президент на Съединени американски щати усилва вероятността някои страни в Азия да си партнират с Вашингтон, с цел да се опълчват на Китай. Това съобщи пред Си Ен Би Си Андрю Гилхолм от Control Risks.

„ Смятам, че за тях е от основно значение да попречат на Съединени американски щати да провеждат доста страни в алианс, който Пекин би приел като някакъв тип антикитайска коалиция “, разяснява той.

Напрежението сред Съединени американски щати и Китай набъбна по време на президентството на Доналд Тръмп и неговата политика „ Америка преди всичко “.

Ройтерс заяви по-рано, че външните министри на Япония, Индия и Австралия са били по-обрани в изявленията си по време на Четиристранния разговор по сигурността, който се организира минали месец в Токио, до момента в който държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео още веднъж е отправил остри рецензии към китайската комунистическа партия.

Тези разминавания в позициите обаче може да изчезнат под президентството на Байдън. Той неведнъж акцентира, че Съединени американски щати би трябвало да заздравят съдействието си с други страни, като изборът на Антъни Блинкен за нов държавен секретар е индикативен за това предпочитание на демократа.

Гилхолм съобщи пред Си Ен Би Си, че Япония, Индия и Южна Корея са значими за Китай в икономическо отношение, само че Пекин е изцяло наясно с връзката на Токио с Вашингтон.

„ Китай няма илюзии по връзки на близкия съюз на Япония със Съединени американски щати, а в по-малка степен и този на Южна Корея, въпреки че президентът Мун Дже-Ин търси баланс на връзките на страната с Вашингтон и Пекин “, добави той.

По думите му в Югоизточна Азия има голямо разминаване в позициите на обособените страни във връзка с Китай.

„ Смятам, че Китай се безпокои, че края на ерата на Тръмп, Вашингтон ще може по-успешно да координира китайската си политика с други страни в района. Пекин ще направи всичко по силите си, с цел да предотврати това “, разяснява Гилхолм.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР