Пекин е готов да развива положителни отношения с Великобритания, но

...
Пекин е готов да развива положителни отношения с Великобритания, но
Коментари Харесай

Китайски експерти: Възможната визита на британския външен министър в Пекин ще бъде „предварителен контакт“ за рестартиране на връзките

Пекин е подготвен да развива позитивни връзки с Англия, само че би трябвало да се сътвори нужната атмосфера и условия за естествен продан сред двете страни, съгласно китайски специалисти, откакто медии оповестиха, че външният министър на Обединеното кралство Джеймс Клевърли е подготвен да посети Китай през последната седмица на август, във време, когато двустранните връзки са в най-ниската си точка от десетилетия.

Позовавайки се на неназовани източници, организация „ Ройтерс “ заяви в понеделник, че министър Клевърли би трябвало да кацне в Пекин на 29 август, като се чака пътуването му „ да продължи единствено няколко дни “ и е „ понижено от първичния проект “.

Нито Пекин, нито Лондон са оповестили досега публично визитата. Британското външно министерство сподели, че ще заяви всички проекти за пътуването на Клевърли, откакто бъдат финализирани.

Новината за възможното посещаване на английския външен министър в Китай идва, откакто голям брой високопоставени чиновници и дипломати от Съединени американски щати и Европейски Съюз посетиха Пекин през последните няколко месеца.

„ В съпоставяне с връзките сред Китай и други огромни западни сили, връзките с Англия занапред би трябвало да се рестартират след пандемията, изключително като се има поради враждебността към Пекин, която показват в Обединеното кралство и неуместните изказвания, направени от Лондон по някои чувствителни въпроси “ счита Цуей Хундзиен, шеф на Департамента за европейски проучвания към Китайския институт за интернационалните проучвания. „ Китай има предпочитание да развива позитивни връзки с Обединеното кралство, само че би трябвало да се сътвори нужната атмосфера и условия за естествен продан, изключително от страна на Обединеното кралство “, счита той.

На срещата на върха на Г-7 през май английският министър председател Риши Сунак сподели, че Китай съставлява „ най-голямото предизвикателство за световната сигурност и разцвет “, откакто към този момент разказа Пекин като „ предизвикателство, определящо епохата “ през март.

Гао Дзиен, шеф на Центъра за английски проучвания в Шанхайския университет за интернационалните връзки, показва, че въпреки от кабинета на Риши Сунак да се чуват мнения, които не са удобни за връзките с Китай, Англия има доста реалистична и прагматична външна политика, а търговията, културният и човешки продан сред двете страни не са спирали. „ Китай е незаменима част от световните ползи на Англия, а икономическото и комерсиално съдействие е крайъгълният камък на двустранните връзки “, счита той и прибавя, че пътуването на министър Клевърли може да бъде късмет за възобновяване на полемиките по отсрочени капиталови планове и съдействие в региона на културата и образованието.

„ За Обединеното кралство е мъчно да подписа съглашение за свободна търговия със Съединени американски щати, до момента в който Китай в действителност е идеалният сътрудник за подсилване на икономическото и комерсиално съдействие за Лондон. И в случай че Обединеното кралство желае да играе по този начин наречената си роля на велика мощ, то не може да реализира задачите си без разговор и съдействие с Китай “, отбелязва Цуей Хундзиен. „ Ако визитата на Клевърли се случи, това би се трансформирало във опция за връзките сред Китай и Обединеното кралство да се нулират и последователно да се върнат към естественото, най-малко на работно равнище “, прибавя той.

Преди вероятното пътешестване на Клевърли в Китай английското Външно министерство забрани на чиновниците да употребяват фразата „ враждебна страна “ във връзка с Китай, Русия, Северна Корея и Иран в държавни документи и вътрешни известия, заяви в понеделник „ Таймс “. Това обаче се сблъсква със мощна съпротива от антикитайски настроените „ ястреби “ в Обединеното кралство, написа още изданието.

„ Кабинетът Сунак не е мощен, без значение дали е изправен пред напън и операция от Съединени американски щати или от локалните антикитайски „ ястреби “, което би го трансформирало по-вероятно в прелиминарен контакт след пандемията, жест на възобновяване и поддържане на несъмнено равнище на разговор. То може да е по-скоро алегорично, в сравнение с практично “, счита Гао Дзиен.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР