Педагогът-историк е с преференция 108 в листата на “БСП за

...
Педагогът-историк е с преференция 108 в листата на “БСП за
Коментари Харесай

Лидия Прокопова: Моята кауза е равно запалащане за еднакъв труд на мъже и жени

Педагогът-историк е с преференция 108 в листата на “БСП за България ” за 4 МИР Велико Търново
България е в тежка демографска рецесия. Време е – през виновното родителство и осъзнатия избор на младите дами, да бъде приета специалност “майчинство ”. Това е тезата на Лидия Прокопова – 8-а в листата на “БСП за България ” за 4 МИР Велико Търново.

Тя е доайенът на тима, с който “БСП за България ” взе участие в изборите на 2-ри октомври. На 65 години Лидия Прокопова има 31 години стаж като преподавател по история и общо 41 година професионален опит в областта на образованието.  От 2014 година е старши специалист по организация на междинното обучение и приобщаващото обучение в Регионално ръководство на образованието (РУО) – Велико Търново. Семейна е – с две деца и две внучета.

Като районен координатор на жените-социалистки, Лилия Прокопова държи в дневния ред на идващото Народно заседание наложително да участва тематиката за равноправието сред мъжете и дамите.

“Заживяхме в поредност от рецесии. Инфлацията изяжда приходите. В България хората са обезпокоени от заплащането на сметките в края на месеца. Всичко това въздейства и на пазара на труда, на заплащането, на адаптивността, на фантазиите за бъдещето, на значимите човешки решения.  Особено за младите: Да основа ли семейство? Да стана ли майка? Да се издигам ли в кариерата? Какви ще са специалностите на бъдещето и какви умения е належащо да владея? Несигурността и непредвидимостта ли ще са новото „ обикновено “? ”, споделя Лидия Прокопова.

За страдание, дамите са изключително уязвими в отговорите на тези въпроси, предизвестява тя. Неравенството във възнагражденията се резервира. Разликата в заплащането сред дамите и мъжете в Европейски Съюз към момента е 13%, а в България е близо 15%. Жените у нас би трябвало да работят близо два месеца повече всяка година, с цел да получат същото заплащане като мъжете.

“Затова моя идея като водач на жените-социалистки е унищожаване на неравенството сред половете и равно запалащане за идентичен труд. Аз съм за основаване на условия за младата жена да направи съзнателен избор за кариерно развиване и фамилните отговорности.  Нужни са законодателни ограничения, които, при избор на  младата жена да е стопанка и родител, да ѝ дават здравни и пенсионни осигуровки, трудов стаж като „ майка “ и бъдеща пенсия. По този метод ще се преодолее до известна степен и демографската рецесия в България ”, уверена е социалистката.

Сред ограниченията, които тя предлага, е и основаване на условия за кариерно развиване и опазване на работното място на младите дами при бременност и майчинство. За задачата работодателите би трябвало да бъдат поощрявани и с данъчни облекчения.

В помощ на дамите, които желаят да се развиват в професионално отношение, би трябвало да се обезпечат повече места в целодневните детски градини. Това, съгласно Прокопова, може да се случи с малко средства и огромен резултат: като се усвоят празните пространства в неуплътнени учебни заведения, празни клубове, салони и други

“Правят се поправки и се оформя среда за избрана възраст или за смесена група, която ще събере децата от избран квартал или регион. Тази група ще е прикрепена като филиал към близка детска градина ”, изяснява педагогът и припомня, че би трябвало да се насърчават работодателите да основават детски занимални и детски градини към компаниите, с което ще подкрепят своите служащи – жени  и майки, а успеваемостта и качеството на труд ще са по-високи.

И не на последно място: нужни са незабавни законови ограничения за попречване насилието над дамите. Сред тях и по-ефективни санкции за насилниците.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР