Печените зеленчуци са страхотна лека храна и поради опушения си

...
Печените зеленчуци са страхотна лека храна и поради опушения си
Коментари Харесай

Как да изпечем зеленчуци във фолио на скара

Печените зеленчуци са страхотна лека храна и заради опушения си мирис могат да бъдат употребявани за пица, лазаня, прибавяни към салати или дори сервирани дружно с ориз към вегетарианските ястия. Те допълват и локалното меню, придавайки му здравословен детайл.

Печените на скара зеленчуци са освен вкусни и здравословни, само че и лесни за подготвяне. Печенето обаче може да е много мърлява работа, а почистването - досадно. Лепкавите обгорени останки са нормалният резултат от няколкото опита при печенето на скара.

Един добър метод да се редуцира работата по почистването, мръсотията и бъркотията, е като се употребява алуминиево фолио. То е елементарно налично и може да бъде открито в съвсем всеки магазин.

Как да подготвяме зеленчуци в алуминиево фолио

Нещата, които са Ви нужни за печенето на скара на зеленчуци, са алуминиево фолио (за предпочитане е дебело, само че и елементарното прави работа), зеленчуци по Ваш избор (гъби, лук, домати, чушки и т.н.), нож, подправки, зехтин и скара или фурна.

Избор на зеленчуци

За печене е добре да се избират зеленчуци, които имат високо наличие на вода - патладжани, чушки, тиква, тиквички, домати, гъби, лук и кервиз. На всички тях им би трябвало релативно еднообразно време за печене, заради което те могат да се подготвят и дружно.

Зеленчуци като морковите, карфиола и броколи би трябвало да се заобикалят, а зеленчуците с листа също не стават за тази цел, в случай че характерни ястия не изискват тяхното препърляне. Изключение прави цикорията.

Подготовка на фолиото

Вземете огромно парче фолио и го разстелете свободно върху някакъв съд. Докато го прегъвате не забравяйте, че би трябвало да има задоволително, с цел да можете да покриете задачите зеленчуци. За да ги предпазите от залепване, напръскайте фолиото с малко зехтин.

Измиване и нарязване на зеленчуците

Преди да консумирате зеленчуците е доста значимо хубаво да ги измиете. Можете да ги напръскате със примес от вода и лимонен сок и да ги оставите да престоят малко. След това ги измийте и подсушете. Докато ги режете, се уверете, че са идентични по мярка, защото това ще им помогне да се изпекат едновременно.

Подправяне на зеленчуците

 Печени зеленчуци

След нарязването им, ги поставете в купа и ги полейте с малко зехтин, фалшификация по Ваш избор или салатен дресинг. Тъй като зеленчуците не са мазни, те имат потребност от малко зехтин, с цел да се запазят влажни и да не загорят. Разбъркайте ги добре и ги поставете в тавичка. Джинджифилът, оцетът, соевият сос, и другите мазнини ще прибавят азиатски привкус.

Запечатване на зеленчуците

След като нарязаните зеленчуци бъдат подправени и сложени в постланата с фолио тавичка, сгънете подаващите се елементи на фолиото, като го накъдряте и по този метод направете джоб. Така зеленчуците няма да изпаднат (или течността да изтече) от скарата по време на печене. Освен това парата от вътрешната страна ще помогне за по-доброто им подготвяне.

Печене на скара

Преди да поставите джоба от фолио със зеленчуците на скарата, се уверете, че тя е затоплена на приблизително висока температура. Оставете зеленчуците от горната страна за към 8-10 минути и по-късно ги обърнете да се пекат отново за толкоз време. Обърнете ги още един път за 5 минути.

Сервиране

След като сте завършили с печенето, оставете зеленчуците за 5 минути. След това можете да разтворите фолиото и да добавите малко масло или подправки по Ваш усет.

Сварените зеленчуци губят огромна част от нутриентите си във врящата вода, а пържените са прекомерно мазни. Запечените на скара зеленчуци обаче са доста по-здравословни спрямо тях.

Скарата способства и за приемането на този усет на опушено, за който постоянно считаме, че липсва при зеленчуците. Именно по тази причина печенето на скара се трансформира в жанр на готвене освен за през по-топлите месеци на годината.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР