Печалбата на банковата система стигна рекордните 3 млрд. лв. към

...
Печалбата на банковата система стигна рекордните 3 млрд. лв. към
Коментари Харесай

Печалбата на банките стигна рекордните 3 млрд. лв. към края на октомври

Печалбата на банковата система стигна рекордните 3 милиарда лева към края на октомври. Ръстът е с впечатлителните 75%  по отношение на октомври 2022 година, което също е рекордно повишаване.
От данните на Българска народна банка става видно, че съществена заслуга за забележителната облага на банките има мощното повишаване на приходите от лихви - за десетте месеца на годината чистият доход от лихви в банковата система е 4 млрд. лева В съпоставяне с предходната година сумата е скочила с 1.4 милиарда лева
Не единствено кредитният взрив обаче е причина за положителния финансов резултат на банковата система. В България комерсиалните банки към момента държат на нулеви равнища на лихвите по спестяванията на жителите и компаниите. Това е годно за четирите най-големи банки в страната и в случай че статистиката на Българска народна банка въпреки всичко регистрира леко отлепяне от нулата на междинната рента по депозитите, това се дължи на няколко от дребните финансови институции, които по този метод пробват да привлекат нови клиенти.
В същото време порастват и приходите от такси и комисиони, които в последните години банките една през друга непрекъснато покачват. Нетният доход от такси и комисиони за десетте месеца на годината е 1.235 милиарда лева, което е с към 100 млн. повече от предходната година.
Брутните заеми и задатъци в края на октомври достигат 108.8 милиарда лева и на месечна база означават напредък със 752 млн. лева (0.7%), регистрира Българска народна банка. Увеличават се заемите за семейства с 525 млн. лева и на компаниите - с 245 млн. лева
Общите депозити в банковата система в края на октомври са 140.1 милиарда лева, като през месеца е отчeтен спад в размер на 1.2 милиарда лева (0.9%) Този спад се дължи на спад на депозитите на кредитни институции, на други финансови предприятия и на държавния бранш. Увеличават се депозитите на семейства с 571 млн. лева и на компаниите с 22 млн. лева, 0.05%.
От данните на Българска народна банка е видно, че понижават разноските за провизиране на възможни неприятни заеми - в края на октомври 2023 година те възлизат на 302 млн. лева при 367 млн. лева в края на октомври 2022 година
Междувременно Българската национална банка Българска народна банка разгласи, че от 1 декември 2023 година, главен лихвен % (проста годишна лихва) в размер на 3.80 на 100. Това е единствено с 0.01% повече спрямо предния месец.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР