Печалбата на Apple бележи спад от близо 11% на годишна

...
Печалбата на Apple бележи спад от близо 11% на годишна
Коментари Харесай

Печалбата на Apple намалява с близо 11% за година

Печалбата на Apple бележи спад от близо 11% на годишна база през второто тримесечие на 2022 година

Основните аргументи за по-слабите финансови резултати са забавянето на стопанската система и спиранията на веригата за доставки в Китай заради локдауните в страната, наложени поради COVID-19.

Производителят на iPhone регистрира доходи от 83 милиарда $, което е с 2% повече от същия интервал на миналата година. Въпреки че това е най-високата стойност на приходите, оповестена за този интервал от годината, компанията регистрира доста закъснение на растежа, спрямо регистрираното нарастване на приходите от 36% на годишна база през 2021 година

Продажбите на устройствата на Apple в Китай, който до неотдавна беше един от най-обещаващите райони за компанията, са спаднали с към 1% през тримесечието.

Все отново Apple надмина упованията на Wall Street както за продажбите, по този начин и за облагите си. Книжата на софтуерния колос нарастнаха с съвсем 4% в следборсовата търговия в четвъртък.

Компанията разгласи, че базата от дейни устройства е достигнала исторически върхове във всяка продуктова категория през тримесечието. Тримесечните продажби от услугите на Apple, които са основен детайл от тактиката на компанията за бъдещото ѝ развиване, набъбнаха с 12% до 19.6 милиарда $, които беше малко под предстоящите от анализаторите 19.7 милиарда $.

"Компанията към този момент има над 860 милиона платени абонамента за другите си услуги, което е нарастване от 160 милиона по отношение на предходната година. Резултатите ни за тримесечието през юни продължиха да показват способността ни да управляваме бизнеса си дейно, макар предизвикателната работна среда ", сподели финансовият шеф на Apple Лука Маестри, представен от CNN.

Резултатите на Apple идват на фона на проблемите за редица други софтуерни компании, които изпитват усложнения да поддържат мощния си напредък в изискванията на възходяща инфлация и лихвени проценти, страховете от задаваща се криза и последствията от продължаващата война в Украйна.

Apple не разгласява прогноза за приходите за настоящото тримесечие заради икономическата неустановеност. Маестри обаче сподели, че компанията чака годишният растеж на приходите да се форсира през идващото тримесечие, спрямо юни, в случай че макроикономическата обстановка и обвързваните с COVID-19 резултати върху нейния бизнес не се влошат.

Той добави, че рестриктивните мерки на предлагането също се чака да бъдат по-ниски, в сравнение с през тримесечието през юни.

Маестри също по този начин означи и напъните на компанията да улесни клиентите при закупуването на нейните артикули, в това число разширение на опциите за разсрочено заплащане и стратегиите за продан по целия свят.

В отговор на икономическата неустановеност основният изпълнителен шеф Тим Кук сподели, че Apple ще продължи да наема хора и да влага в избрани области, само че ще бъде „ по-внимателна “ при взимането на решения.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР