PCR тестовете за коронавируса да са безплатни за гражданите. България

...
PCR тестовете за коронавируса да са безплатни за гражданите. България
Коментари Харесай

PCR тестовете за коронавируса да са безплатни за гражданите, поиска Мая Манолова

PCR тестванията за ковид да са безвъзмездни за жителите. България е една от дребното, може би единствената страна, която не прави тестванията гратис. Хората би трябвало да се тестват, с цел да са осведомени дали са инфектирани или не. Това съобщи ръководителят на Гражданската платформа "Изправи се.БГ " Мая Манолова пред медиите в Бургас, където се срещна с жители.

"Обещаха се посоки за проби при персоналните лекари, само че такива още не се издават и няма информация по кое време ще се случи ", добави Манолова.

Тя прикани Националният действен щаб да предприеме дейности за метаморфоза на здравната система, включително и по-масово тестване, поради броя инфектирани и отговора на лечебните заведения в София, че са със напълнен потенциал. Бяха оповестени 8000 кревати за хора с ковид, а по последните публични данни има 1000 заети.

По-рано денем Манолова се срещна с жители, които сложиха въпроса със замърсяването на въздуха в Бургас.

Лидерът на "Изправи се.БГ " влезе при директорката на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Бургас Детелина Иванова, назначена без конкурс през август, с цел да попита за какво е разрешила "подпорната стена " на Алепу и застрояването на Синеморец и настоя за слагане на станция за премерване на замърсяването на въздуха, която да демонстрира данни в действително време.

"Сигналите за превишаване нормите на замърсяване са в дребните часове на денонощието и до момента в който от екоинспекцията изпратят специалисти на инспекция, към този момент няма замърсяване. Гражданите питат за какво няма съответна станция за премерване замърсяването на въздуха в действително време. Официалните данни на общината и данните на самостоятелен американски уебсайт за премерване замърсяването на въздуха по света имат разминавания в пъти. Трябва да има станция, която да е сертифицирана и да могат да се наложат наказания на замърсителя по отношение на действителни данни ", съобщи Манолова и акцентира, че мръсният въздух се усеща в четири жилищни квартала - "Славейков ", "Меден рудник ", "Изгрев " и "Долно Езерово ".

По думите й двойният стандарт в екоинспекциите кара хората да мислят, че тези институции са основани, с цел да извършват заповеди от горната страна. "РИОСВ-Бургас не е единственият случай с чадър. В Регионална инспекция за опазване на околната среда - Враца шефът също е назначен без конкурс. Регионална инспекция за опазване на околната среда би трябвало да се разформироват и преосноват, тъй като в този момент стопански мощните са ненаказани и над закона, а хората дишат замърсен въздух с неразбираем състав ", сподели още Манолова.

Общинският консултант Живко Табаков изясни, че е имало изпратено публично питане до министъра на екологията за какво не са изпълнени условията за запазване на околната среда от едно от предприятията, което е и главен замърсител, само че не е получен отговор. "Обърнахме се към "Изправи се.БГ " и Мая Манолова, тъй като там, където има публичен напън ", има и резултат, съобщи той.

На въпрос от медиите за митинга на служителите на реда, Манолова съобщи, че поддържа митинга на служителите на реда за по-високи заплати и прикани граничните служители на реда също да получат в допълнение пари за това, че са на първа линия. Тя изиска още да им бъдат обезпечени дезинфектанти и защитни средства.

"Причината за ниските заплати на служителите на реда е и пробитата система на Министерство на вътрешните работи. Борисов не организира промяна, а има два пъти повече администрация, спрямо служителите на реда на терен. Спешна промяна в Министерство на вътрешните работи, освобождение на половината администрация и свободните пари да са за служителите на реда на терен и за възстановяване на тяхната материалната база ", съобщи ръководителят на "Движение България на жителите " Димитър Делчев.

Припомняме, че предходната седмица Манолова поддържа митингите против замърсен въздух Велико Търново, Враца и Стара Загора. През тази седмица тя ще се срещне с жители в Ямбол, Видин и Враца.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР