Пчелната отрова е специална течност, която се отделя от жилото

...
Пчелната отрова е специална течност, която се отделя от жилото
Коментари Харесай

Какво е пчелна отрова и как помага

Пчелната отрова е специфична течност, която се отделя от жилото на пчелата в миг на ужилване. Интересно е, че тя мирише на пчелен мед и има жълтеникав цвят. Това, естествено, няма по какъв начин да го забележим, тъй като нормално виждаме или самото жило, останало в кожата ни, или следствията от ужилването.

Състав на пчелната отрова

В състава на пчелната отрова влизат разнообразни органични и неорганични субстанции, измежду които протеини, ензими, аминокиселини, липоиди, въглехидрати и доста други. Най-вече в пчелната отрова се съдържат веществата мелитин, апамин, хистамин, фосфолипаза, хиалуронидаза.

Част от съставените елементи на пчелната отрова може да провокират алергична реакция. В по-леките случаи тя се изявява като зачервяване и лек оток, само че в по-тежките случаи може да бъде даже животозастрашаващи (при чувствителни към пчелна отрова хора). В тези моменти е наложително незабавно да се приложи урбазон, с цел да се избегне неприятен край.

Какво лекува пчелната отрова?

Колкото и страшна да е за множеството хора пчелната отрова, тя се извлича и употребява като доста потребно и дейно медикаменти за редица заболявания.

 Пчелна отрова

Лечебните свойства на пчелната отрова стават все по-популярни и използвани. Установено е, че пчелна отрова може да се употребява за облекчение на положението на пациенти с артрит, ревматизъм, ставни болести, невралгии и неврити. За задачата най-ценни са противовъзпалителните и обезболяващите свойства, които има.

Освен това се счита, че пчелната отрова може да защищити от образуването на тромби (действа разреждащо на кръвта), подтиква сърдечната активност, понижава кръвното, усъвършенства кръвообращението, оказва помощ при аритмия. Използва се пчелна отрова още за терапия на хора с астма и сенна хрема.

А съгласно някои проучвания пчелната отрова е ефикасна и за лекуване на хора, заболели от рак – учените настояват, че тя има огромен капацитет като антираково средство. При онкоболни се употребява и обезболяващия резултат на отровата.

Приписват се още редица свойства на пчелната отрова, измежду които способността й да оказва помощ при заболяването на Паркинсон, да лекува подагра, заболявания на белите дробове, псориазис, хронична болежка, инфектиране на кръвоносните съдове и доста други.

Как се лекува с пчелна отрова?

 Ползи от пчелната отрова

Един от методите е да се слагат пчели на несъмнено място от тялото, където те правят ужилване и по този начин вкарват от своята отрова в тялото. Много дейно е, когато тези зони съответстват с точките, които се обработват при акупунктура.

Това е един от най-старите способи за лекуване с пчелна отрова в света. Поставяне на пчела на проблематична зона за да ужили и да вкара лечебната си отровна течност е употребявано в Древен Египет, в Япония и изобщо в източната медицина, както и в Гърция. Този способ се употребява и до през днешния ден.

Също по този начин пчелната отрова може да се извлича и с нея да се подготвят разнообразни препарати. Предимството в тази ситуация е, че от нея се отстраняват тези съставки, които е допустимо да провокират алергична реакция от страна на организма. Така потреблението на пчелна отрова за лекуване става налично и за хората, които имат алергия към пчели.

Пчелната отрова е измежду известните пчелни артикули дружно с пчелния прашец и прополиса.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР