Пчеларският бранш е в колапс. Обръчът от проблеми все повече

...
Пчеларският бранш е в колапс. Обръчът от проблеми все повече
Коментари Харесай

Небивал мор по пчелите в България! Кой е виновен и има ли сп...

Пчеларският отрасъл е в колапс. Обръчът от проблеми от ден на ден стяга производителите, а мнозина се отхвърлят да създават мед. На фона на всеобщата смъртност на пчелни фамилии освен в България, за която виновност има главно човешкият фактор, постоянно съпътстващите административни и вътрешни проблеми, са „ бели ядове “.

През март от Българската организация по сигурност на храните направиха инспекции в цялата страна за положението на пчелните фамилии и тяхната регистрация. Според производители на мед картината не е изчерпателна, а обстановката доста по-тревожна, защото направените инспекции са частични, излиза наяве от осъществения по-късно научно-експертен разбор на аргументите за нарасналата смъртност на пчелни фамилии. В него е посочено, че инспекциите в обособени области са обхванали друг % от записаните обекти и пчелни фамилии в тях, като общо тествани са 21,3% от записаните пчелини и 26,5% от пчелните фамилии в страната. Делът на отпадналите пчелни фамилии по отношение на тестваните е 18,1%, като в обособените области на страната смъртността е в границите от 4,3% в област Шумен до 41% в област Кърджали.

Причините за смъртността са разграничени в четири групи,

като най-вече пчелни фамилии - над 50%, са починали от незадоволителни хранителни ресурси - неприятно зазимяване, нужни за положителното презимуване на пчелното семейство. Тази информация в множеството случаи е предоставяна от самите пчелари, което води до подозрение по отношение на достоверността на данните. На второ място с 28%, като причина за отпадане на пчелни фамилии е посочен „ синдром на празния кошер “ (СПК). Поради подозрения за болести са отпаднали 15%. От фамилиите, при които е установена смъртност, са взети 150 проби за лабораторно изпитване. Резултатите демонстрират, че най-често пчелите са наранени от вароатоза, която е главен извършител за смъртността, и по-малко от другото заболяване - нозематоза. Това може да се дължи както на погрешно отнасяне, главно заради потребление на нерегистрирани ветеринарномедицински артикули, по този начин и на несвоевременно отнасяне и използване на препарата в неправилни дози. Що се отнася до по-ниския % отпаднали пчелни фамилии от нозематоза, аргументите за тази смъртност може да се дължат на това, че болестта протича безсимптомно и доста постоянно диагнозата се слага след гибелта на фамилията.

Засегнатите от СПК 28% пчелни фамилии също може да са резултат от проявяване на вароатоза, нозематоза или пестициди.

Препаратите за растителна отбрана понижават имунната отбрана на пчелите,

проявлението на вирусни инфекции и нозематоза се утежнява, което води до увеличение на смъртността. В регионите, в които има скупчване на огромен брой пчелни фамилии, като неприятен образец е в Добричко, се следи по-висока смъртност. Освен това неподходящите климатични условия дават своето отражение върху развиването на пчелните фамилии в страната. Продължителното засушаване в края на предишното лято, меката и топла зима са причина за обезпечаване на незадоволително хранителни ресурси и изконсумирането на наличните такива в гнездата.

Не на последно място - в оценен пчелен восък са открити останки от органофосфорен пестицид, който се съдържа и в медикаментите за битка с вароатозата, неразрешеният инсектицид ДДТ и други химични субстанции. Установено е също, че пчелният восък съдържа и парафин - вещество, което не би трябвало да се влага във восъчните основи.

Във връзка с решение на проблемите в бранш „ Пчеларство “ министърът на земеделието проф. доктор Христо Бозуков образува експертна работна група с присъединяване на представители на научните среди. По време на видеоконферентна среща с сектора той означи, че

в България има 12 хиляди пчелари, а единствено 6400 от тях са регистрирани.

Предвид установената висока смъртност на пчелните фамилии вследствие на засушаването през 2020 година са подхванати дейности. Проектът на държавната помощ, обвързвана с компенсиране на земеделските стопани заради неподходящи климатични събития, към този момент е подготвен и следва да бъде изпратен към Европейска комисия. По така наречен краткотрайна рамка за компенсиране загубите на земеделските стопани по отношение на ковид-19, ориентирана към пчеларски отрасъл, би трябвало да бъде потвърдено пред Европейска комисия, че браншът е потърпевш вследствие точно на пандемията. По отношение на de minimis таванът за тази година е доближат, по тази причина този инструмент не може да бъде употребен.



Изкупната цена на меда с 3 лева нагоре

С три лв. по-висока цена от миналогодишната започва изкупната акция на мед от годишна продукция 2021 година Първият за сезона пчелен артикул е от акация, а цената му на едро е 9-10 кг. Това заяви Николай Гайдов - ръководител на пчеларско съдружие „ Акация 1898”, Пловдив. Той посочи, че по принцип медът от акация е най-скъп, а търсенето за него е огромно и чака килото на дребно да не мине границата от 15-16 лева От години не сме имали толкоз хубава цена на меда. Вероятно това се дължи на многочислените поръчки от чужбина, както и на занижения импорт, което в действителност е знамение, сподели Гайдов. Според прогнозите му, в случай че това лято не е сушаво като предното, пчеларите могат да чакат добра годишна продукция. Смъртността при пчелите обаче продължава да е проблем №1. Специално в Пловдивска област тази зима загубата на пчелни фамилии не е повече от 15% (при естествена загуба 10%), до момента в който в други региони на страната е над 50%, като най-зле е ситуацията в Бургаско, Добричко, Ямболско, Кърджалийско и Старозагорско.



Производителите са обезверени

- " ОТЧАЯН СЪМ... Продължава всеобщият мор по пчелните фамилии! Пчелари всеобщо се оплакват от загубата на кошери. Резултатът към този момент се вижда и с просто око, огромна част от овошките при мен и доста сътрудници не са опрашени и нямат плодове! Това не е смешка, а обезверен зов към всички хора, от които зависи да спрем тази ужасяваща злополука, която се задава! Пчели към този момент съвсем няма, а дребното пчелари, които останаха, са на границата на отчаянието... Умолявам ви! Спрете с тая пуста лакомия и предпочитание единствено да трупате, природата умира от тази химия, с която ни тровите... "

- " Моят другар Сашко - зърнопроизводител, обработващ 20 000 декара, ми споделя преди пет години: Забраниха вноса на един пестицид за 2 години, тъй като се допуска, че убива пчелите. Обаче това се знаеше от много време. Вносителите на препарата пристигнаха авансово и всичките си напазарувахме за по три години напред. И тъй като пчеличките няма да спрат да умират, комисията ще каже, че не е от този препарат. И ще го разрешат отново. "

- " Пчелинът ми е в Източни Родопи, от 250 пчелни фамилии, останаха 35 броя. При сътрудници към мен ситуацията е сходно. Пчелите липсват. Мед има в кошера приблизително 10-12 кг. Подморът е една шепа. Пуснах проучване за нозематоза и акароза, макар че се колебая да е това. Нямаше такава симптоматика през миналата година. В региона съвсем няма конвенциално земеделие. "

Ако пчеларите бяха политици

Пчеларите виждат спасението в няколко наложителни законодателни и управнически начинания, които би трябвало да бъдат подхванати незабавно. Ето какво чакат производителите на мед от политиците.

1. Приемане на закон за браншовите организации. Българските управници дълги години отхвърлят приемането на подобен закон, като по този метод бягат от отговорност, която е обикновено да носят пред всички стопански браншове в страната. Решенията се взимат на равнище върховен административен личен състав и се съветват рядко с бизнесите, които засягат. Пчеларството има крещяща потребност от напълно възобновяване и хармонизиране на административните документи, регулиращи активността, само че те никога не трябва да бъдат изработвани без дейното присъединяване на бранша и това присъединяване да бъде удостоверено със закон, който ясно да разписва правата и отговорностите на двете страни в процеса.

2. Засилен надзор, с който да се сложи ред в бранш „ Пчеларство “, само че също по този начин и в секторите, с които директно се взаимодейства - „ Растениевъдство “, „ Хранителна промишленост “, вносители и експортьори на пчелни артикули и така нататък

3. Защита на пчеларския отрасъл на равнище Европейски Съюз. Като част от европейската общественост в последните години пчеларите понесоха съществени вреди, с цел да се пазят политики на Съюза. С цел да помогне на Украйна и да се материализира декларираната позиция в нейна поддръжка Европейски Съюз си разреши квотен безмитен импорт на украински пчелен мед, което докара до срив в цената на българския мед. Ясна политическа позиция е нужна и във връзка с контракта на Европейски Съюз със страните от Южноамериканския блок Меркусор, чийто член е още един голям в международен мащаб производител на мед - Аржентина. По ред аргументи тези два големи производителя на пчелен мед съумяват да го добиват на доста по-ниски цени от европейските производители. Това ще повлияе върху броя на отглежданите пчелни фамилии, което ще окаже съществено въздействие върху добивите от култури, нуждаещи се от опрашване, и оттова ще рефлектира върху продоволствената сигурност на страните и Европейски Съюз като цяло.

4. Ревизия на всички нормативни документи, регламентиращи активността на бранш " Пчеларство ". В момента администрацията се опасява от такава сериозна стъпка. Взимат се половинчати решения, засягащи частни случаи, и се опитваме като че ли да „ сменяме прозорците на блок, които се чупят поради поддаване на основите му “.

5. В момента текат процеси и по правенето на новата Обща селскостопанска политика. Определено браншът не е удовлетворен от позиционирането му там и има основателни и обосновани претенции за съществена смяна. Сега е времето да се вземе решение дали е нужно на бранша непосредствено подкрепяне и под каква форма.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР