Пчелари твърдят, че Брюксел си затваря очите за една правна

...
Пчелари твърдят, че Брюксел си затваря очите за една правна
Коментари Харесай

Румъния е пример за неспазване на забраната на ЕС за инсектициди, които убиват пчелите

Пчелари настояват, че Брюксел си затваря очите за една правна " супер малка врата ", с помощта на която неразрешени семена остават в полетата. Почти десетилетие откакто Европейският съюз за първи път ограничи потреблението на семена, покрити с инсектициди, които убиват пчелите, медоносните пчели в Румъния към момента усещат „ ужилването “, написа „ Политико “, представено от Българска телеграфна агенция.

Правителството в една от столиците на Европейски Съюз, където се създава мед, разчита на неразрешените семена, с цел да поддържа доходоносния експорт на култури, което неправителствените организации и пчеларите осъждат като жестоко и рутинно нарушаване на законите на Европейски Съюз, което заплашва един от най-древните занаяти в страната и вреди на биоразнообразието.

Въпреки че Европейската комисия изцяло забрани неоникотиноидните препарати (НП) през 2018 година - откакто опасенията за въздействието им върху пчелите доведоха до първични ограничавания през 2013 година - румънското министерство на земеделието постоянно заобикаля възбраната, като прибягва до механизъм за дерогация в главния закон на Европейски Съюз за пестицидите, основан като последна мярка за избавяне на застрашената годишна продукция.

Румъния продължава да заобикаля рестриктивните мерки, като твърди, че Национален парк са единственото дейно средство за отбрана на културите от опустошителни нашествия на бръмбари. Критиците обаче настояват, че държавното управление подценява съществуващите други възможности и удовлетворява всички претенции за дерогация от съответните правни правила, подадени от авторитетни аграрни и агрохимически групи.

В отчет от 2017 година три неправителствени организации от Европейски Съюз и „ Ромапис “ (Romapis), румънската федерация на пчеларските асоциации, дефинираха Румъния като " първенец на Европейски Съюз " във връзка с дерогациите за Национален парк и приканиха Комисията да приключи " умишленото си безучастие " и да оспори " злоупотребите " на Букурещ, както е планувано в правото на Европейски Съюз. Но до момента, пет години по-късно, не бяха подхванати никакви значими дейности, тъй като на равнище Европейски Съюз никой не следи за това.

Проблемът надалеч не е характерен единствено за Румъния

Почти всяка страна от Европейски Съюз употребява рутинно тези по този начин наречени изключителни позволения за потребление на неразрешени пестициди, които поддържат производството. Постоянните изключения за Национален парк във Франция и Белгия способстват за позицията на Европейски Съюз като водещ производител на захарно цвекло в света; Испания, първенецът на Европейски Съюз по развъждане на плодове, ги употребява, с цел да разреши на земеделските производители на известни култури като пъпеши и ягоди да употребяват 1,3-дихлоропропен - фунгицид, който е толкоз отровен, че в никакъв случай не е получавал утвърждение от ЕС; страни като Дания ги издават, с цел да създават Национален парк за експорт както в Европейски Съюз, по този начин и отвън него.

Ситуацията е изключително нездравословна за румънските пчелари, защото Национален парк се употребяват в обширни полета със слънчоглед, царевица и рапица - все култури, които се смятат за извънредно привлекателни за опрашителите. Пчеларите настояват, че потреблението на обработени със неразрешени пестициди семена обслужва само ползите на шепа авторитетни производители на зърнени култури и на държавното управление, което не желае да се откаже от мястото си на един от гигантите-износители на зърнени култури в Европейски Съюз.

Тежкото състояние на румънските пчелари още един път демонстрира по какъв начин очевидните дефекти в способността на Еврокомисията да ползва личните си правила и да лимитира неведнъж откровената подготвеност на страните да се възползват от пропуските в нормативната уредба могат да създадат беззъби нейните високи екологични правила.

В изявленията с органи на Европейски Съюз, неправителствени организации и румънски пчелари и аграрни производители „ Политико “ откри, че неналичието на запаси и регулаторна мощност - както в изпълнителните звена на Комисията, по този начин и в нейната основна научна организация - Европейския орган за сигурност на храните (ЕОБХ) - са довели до това, че този въпрос е останал в ничията регулаторна зона, където страните могат безотговорно да употребяват система, предопределена за незабавни случаи.

Комисията отклони настояването за изявление, показва „ Политико “. В писмените отговори на въпросите на медията тя призна, че EОБХ не разполага с задоволително запаси, с цел да " ревизира систематично " всички дерогации и удостовери, че в Румъния дерогациите " се дават при поискване ". При одит в Румъния през 2019 година тя също по този начин дефинира дефицита на личен състав и запаси като " сериозен проблем ", който попречва вярното използване на нейните правила за пестицидите.

Румънското министерство на земеделието също отхвърли изявление, само че в писмен отговор съобщи, че годишните дерогации са нужни, " тъй като няма други възможности ". То добави, че използването на Национален парк при рапицата е спряна през 2019 година, откакто отчет на ЕОБХ откри, че съществуват други възможности.

Мартин Хойсик, словашки евродепутат, работещ по въпросите на опрашителите, съобщи, че румънският случай е извадил нескрито " суперпропуск ", който демонстрира, че " има нещо в действителност надълбоко гнило в системата ".

Докато Еврокомисията влага обилни запаси в пакет от нови закони за възобновяване на биоразнообразието и преследва цел до 2030 година да обърне наклонността за понижаване на броя на опрашителите, неспособността ѝ да приложи даже най-простите забрани подсказва, че може би се захваща със задания, които не може да извърши.

Килим от пчели… мъртви

В цяла Румъния практиката на потребление на дерогации тласка пчеларите и земеделските стопани към все по-неизгодно партньорство, което трансформира тогавашната им взаимноизгодна връзка в непоносимост.

Константин Добреску, вицепрезидент на Ромапис, съобщи, че продължаващото потребление на Национален парк играе " съществена роля " за " пагубните " темпове на загуба на пчелни фамилии, с които пчеларите се борят всяка година.

" Когато изоставен (мястото за хранене), пчеларите намират килим от пчели на местата, където са били кошерите ", сподели той.

По данни на COLOSS, интернационална изследователска група, която следи за смъртността на пчелите, през зимния интервал 2020-2021 година румънските пчелари са изгубили 32,5 % от пчелните си фамилии - число, което съгласно Добреску е измежду най-високите в Европа.

" Ако една плантация за наедрял рогат добитък губи една на всеки три крави, това би било покруса ", сподели той. " Но ние, пчеларите, към този момент привикваме с това - знаем, че всяка година ще би трябвало да подменяме пчелните фамилии, изгубени през миналата година. "

Използвани най-вече като покрития за семена, Национален парк през днешния ден са най-широко употребяваният тип селскостопански инсектициди. Те работят, като зареждат тъканите, нектара и прашеца на растенията с отрови, убиващи насекомите, което ги прави извънредно ефикасни в унищожаването на нежеланите вредители, само че също по този начин и на нецелевите инсекти като пчели, пеперуди и други диви опрашители. 

Забраната в целия Европейски Съюз беше въведена, откакто изследвания демонстрираха, че Национален парк повреждат нервната система на пчелите, предизвикват парализа и гибел и нарушават жизненоважните им качества за хвърчене и навигация. Други изследвания демонстрират също, че те понижават плодовитостта и успеваемостта на опрашването и ги свързват с намаляването на броя на опрашителите в международен мащаб.

В целия Европейски Съюз възобновяване на пчелните фамилии от години заема третата по величина част от националните пчеларски стратегии. В Румъния то съставлява най-големият разход.

Румънското държавно управление се пробва да успокои възходящите недоволства на пчеларите, като вкарва ограничения за понижаване на вредите, като да вземем за пример задължението на земеделските стопани да маркират полетата, третирани с Национален парк " по изключение ". Само че такава маркировка е невероятно да бъде открита…

Въпреки че системата за дерогации на Европейски Съюз изисква от страните да обмислят нехимични решения, а в случаите на повторни дерогации - да покажат, че изследват други възможности, Румъния от години намерено не съблюдава и двете правила. 

През 2018 година държавното управление финансира изследване, което си слага за цел да " потвърди, че рестриктивните мерки на Европейски Съюз във връзка с Национален парк са неоправдани ". В писмените отговори министерството на земеделието съобщи, че са в ход два плана за изследване на различни способи за битка с вредителите, само че не даде повече детайлности, показва „ Политико “.

Мълчанието на Европейски Съюз

Ноа Симон, теоретичен шеф на неправителствената организация на Европейски Съюз BeeLife, съобщи, че единствената причина, заради която Румъния продължава да се разминава със наказания макар " доста очевидни " злоупотреби, е, че органите на Европейски Съюз заобикалят да съблюдават своите отговорности.

" Комисията не си прави труда да ревизира дали фактически има изключителна обстановка ", сподели тя.

Въпреки че EОБХ, научният орган на Европейски Съюз, може да се намеси единствено в случай че Брюксел му даде мандат за това - което е направено единствено един път - организацията от години е под обстрела на неправителствените организации за това, че прави това, което Симон назова " елементарна административна инспекция ". 

Когато прави оценка дерогация, ЕОБХ изяснява, че доказателствата, които страните дават, се смятат за " изцяло надеждни " и че " не се организират спомагателни проучвания за тяхното потвърждаване ".

Макар и да неглежира изпълняването на към този момент признати решения, Еврокомисията на 22 юни 2022 година предложи да се дефинират правно обвързващи цели за понижаване на използването на химически пестициди с 50% до 2030 година, показва Асошиейтед прес. Освен това Брюксел предлага и възбрана на всяка приложимост на пестициди в зони като публични паркове, детски площадки и учебни заведения. Предложената мярка включва проекти за прекъсване на намаляването на опрашителите до 2030 година и по-късно увеличение на популациите им.

Освен пестицидите, за гибелта на опрашителите виновност има и едрото земеделие, отглеждащо една просвета, което оставя по-малко местообитания и листна храна за буболечките. Заедно с по-високи температури заради изменението на климата, това основава големи проблеми за насекомите. Но неотдавна оповестено в сп. „ Нейчър “ изследване, основано на повече от 750 000 проби от 18 000 разнообразни типа инсекти, споделя, че тези две закани не работят сами. Загубата на местообитания и изменението на климата си взаимодействат, което в действителност унищожава популациите от инсекти.

В към половината от случаите, когато броят на насекомите е намалял внезапно, откривателите откриват, че изменението на климата и загубата на местообитания от селското стопанство се усилват взаимно. В повече от една четвърт от случаите на загуба на биоразнообразие, което значи по-малко типове, работи същата динамичност.

„ Знаем, че насекомите са застрашени. Сега имаме доста по-голяма визия за това от какво са застрашени и какъв брой доста “, сподели авторката на проучването Шарлот Аутуейт, еколог от Университетския лицей в Лондон.

По данни на министерството на земеделието на Съединени американски щати, осведоми в. „ Лос Анджелис таймс “,  насекомите опрашители обезпечават към една трета от храната на хората. А 40% от типовете безгръбначни опрашители, като пчели и пеперуди, са на път да изчезнат, се споделя в теоретичен отчет на Организация на обединените нации от 2016 година

Гледайки протичащото се в Румъния поражда въпросът дали изобщо ни е грижа с какво ще се храним след 10 години.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР