Пчелари от цялата страна излизат на протест. Утре от 13.00

...
Пчелари от цялата страна излизат на протест. Утре от 13.00
Коментари Харесай

Пчеларите излизат на протест

Пчелари от цялата страна излизат на митинг. Утре от 13.00 часа те ще се съберат пред Министерството на земеделието и храните в столицата.

Производителите недоволстват поради неизплатени дотации на биопчеларите, както и пониженият интервал за преход от конвеционално към биопчеларство. Този преход от 5 години в този момент е понижен на една, което съгласно производителите на мед е невероятно за осъществяване. Хората упорстват още да получат средства по програмата за подкрепяне de minimis, която към този момент е спряна.

Изключително дългата и студена зима, както и сухото лято са измежду аргументите за минимални добиви на мед и в същото време огромни разноски, описаха пчелари. Затова на следващия ден пред земеделското министерство те ще изискат повече средства за бранша, както и директна дотация, не по-малко от 20 лв. годишно за всяко пчелно семейство.

Ще настояваме за 20 лв. на пчелно семейство, тъй като предходната година, 2016 година, беше 11 лв., а по-предишната 7 лв. и това е извънредно незадоволително да се отглеждат пчелните фамилии, сподели Венета Ифандиева, ръководител на Общинския пчеларски съюз в Благоевград, представена от Българска национална телевизия.

Една бедна Македония може да си разреши да дава дотация от 20 лв. на кошер, до момента в който в България това е невероятно и това не се случва. Германия предприе различен метод и се дават гратис на пчеларите медикаменти против вареотоза, което в актуалното пчеларство е главният проблем, съобщи доктор Веселин Филипов, пчелар и ветеринарен доктор.

Средните разноски годишно за развъждане на едно пчелно семейство са към 50 лв..

Производителите на мед упорстват и за по-строг надзор при третирането на аграрни култури, при което всяка година умират хиляди пчелни фамилии у нас.

Само през предходната година рисковите пестициди и студа са унищожили към 50% от пчелите в Благоевградска област.

Пчеларите желаят още наложително да има надпис "имитиращ артикул " върху храни, които наподобяват пчелен мед. Към националния митинг на пчеларите, който на следващия ден се чака да продължи близо два часа пред земеделското министерство, от Благоевград ще се включат 20-ина производители.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР