Пазарите приветстваха вдигането на лихвите Още по темата Централната банка

...
Пазарите приветстваха вдигането на лихвите Още по темата Централната банка
Коментари Харесай

Лихвите в САЩ растат, а пазарите?

Пазарите приветстваха повдигането на лихвите

Още по тематиката
Централната банка на Съединени американски щати ще стартира да понижава салдото си

Управителят на Федералния запас разгласи, че нарастването евентуално ще бъде уместно на идната среща

Георги Вулджев, анализатор в " Тавекс " Федералният запас на Съединени американски щати увеличи лихвите за трети път в границите на 6 месеца. Действията на най-голямата централна банка в света са измежду основните фактори за пазарите и постоянно дефинират придвижването на другите типове финансови активи. Ръководената от Джанет Йелън институция даде поръчка, че ще продължи със стягането на паричната политика. За бизнеса и семействата това значи по-скъпи заеми, което би трябвало хипотетично да защищити стопанската система от прегряване.

С изискването, че рента в рамките на 1-1.25% надали ще има подобен сериозен резултат на този стадий. Все отново това е единствено началото, а положителната вест за пазарите е, че Фед намира американската стопанска система за задоволително постоянна и чака да остане такава, с цел да може да си разреши покачване на лихвите. Централната банка чака до края на тази година равнището й да доближи 1.4%, в края на 2018 година - 2.1%, а в края на 2019 година - 2.9%.

Федералният запас следи два основни стопански знака при установяване на лихвената си политика – безработицата и инфлацията. Първата е 4.3%, което е рекордно ниско равнище от 16 години и може да падне под считаните за постоянни равнища. Цените обаче порастват с ритъм под 2%, което не дава опция на Йелън и компания да се разпрострат по-сериозно – по-високи лихви биха свили инфлацията под това здравословно равнище, което няма пък да е атрактивно за бизнеса. На съвещанието си през предходната седмица Фед взе и друго значимо решение - банката ще стартира да намалява сумата на салдото си. На понятен език това значи, че ще изкупува по-малко облигации (други ще продава, в това число и корпоративни), като по този начин ще ограничи вливането на ликвидност в системата.

Спад в цените на облигациите

Именно това беше и повода те да реагират първи на това решение – цените им се намалиха, а доходността се увеличи. Върху държавните облигации обаче въздействат и много други фактори, а постоянно при растеж на стопанската система и фондовия пазар вложителите избират да ги продават и да насочват средства към акциите.

По-скъп $

Една от първите реакции на пазарите беше повишаването на $ по отношение на останалите валути. Пазарите значително чакаха сюжета с покачването на лихвите и това беше отразено в курса на $ - в този смисъл повишаването му може и да е лимитирано. Тук значимо значение има и политиката на Европейската централна банка, която към този момент се въздържа от повишение на лихвите и ги поддържа в границите на 0.4 и 0.25% по другите й финансирания.

Интерес към американски активи

По-високите лихви и по-скъпият $ вършат вложенията в американски финансови активи по-атрактивни. Това беше и повода акциите на щатските компании да не престават да нарастват през предходната седмица, а Dow Jones направи следващия си исторически връх. През тази главният показател стартира с предстоящо намаляване поради прибиране на облаги. Рисковете обаче се крият във високата задлъжнялост на фирмите, което може да направи акциите им в един миг по-неатрактивни.

" Според данни на Barclаys, оповестени през август 2016 година, равнището на чист дълг към EBITDA на фирмите, включени в показателя S&P 500, към този момент е достигнало рекордно високи равнища. По-актуални данни, оповестени от FactSet този април, удостоверяват сведенията на банката и демонстрират, че в най-опасна обстановка се намират енергийните компании, тези, предоставящи комунални услуги, в опазването на здравето и фирмите, занимаващи се с рандеман и преправка на първични материали ", разяснява Георги Вулджев, анализатор в компанията за търговия с валути и капиталово злато " Тавекс ".

" разяснява той и добавя, че в
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР