Пазарите на недвижими имоти са във възходящ тренд навсякъде по

...
Пазарите на недвижими имоти са във възходящ тренд навсякъде по
Коментари Харесай

На пазар в Метавселената или защо хората купуват виртуални имоти

Пазарите на недвижими парцели са във прогресивен тренд на всички места по света. Пандемията от COVID-19 обаче даде началото на още една наклонност, която също е обвързвана с търсенето на апетитни имоти. Тези имоти обаче не са в Токио, Ню Йорк, Хонконг или Париж. Нещо повече, те не съществуват физически.

В случая приказваме за цифрова земя, ситуирана във виртуални територии, които станаха по-известни с името „ метавселени “. Цените на парцелите в тези светове набъбнаха с към 500% в границите на няколко месеца, откакто софтуерният колос Фейсбук промени името си на Meta Platforms и разгласи новата посока, в която ще насочи вниманието си – метавселената.

Макар и концепцията за закупуване на несъществуваща земя да наподобява на пръв взор смахната, съгласно калкулации на MetaMetric Solutions продажбите на имоти в четирите най-големи платформи за парцели в метавселената са достигнали 500 млн. $ през предходната година. Очакванията са през тази година сумата да се удвои.

Наскоро консуматор е купил имот в така наречен Snoopverse – метавселена, която рапърът Снуп Дог създава с най-голямата платформа за виртуални парцели Sandbox, за сумата от 450 хиляди $. В същото време Metaverse Group – компания за недвижими парцели, фокусирана върху стопанската система на метавселената, е купила земя в друга от огромните четири платформи (Decentraland) за цели 2,43 млн. $. Популярни реализатори като Джъстин Бийбър и Ариана Гранде също влагат в бранша, а Парис Хилтън беше DJ на новогодишно празненство на собствен виртуален остров.

Интересът към цифровите имоти обаче не идва единствено от звезди от развлекателния бизнес и инфлуенсъри. Дори консултантската компания PwC закупи неотдавна земя в Sandbox за необявена сума.

На какво се дължи този взрив? 

Преди да отговорим на този въпрос, би трябвало се върнем на метавселената и да си напомним какво в действителност значи тя. Най-вероятно сте чули този термин да се употребява за първи път, когато Фейсбук се ребрандира на Meta през октомври 2021 година Други компании, измежду които Nike и Microsoft, също оповестиха свои планове за нахлуване в пространството.

Метавселената съставлява обвързван 3D цифров свят, където действителният свят и виртуални светове се интегрират благодарение на технологии за виртуална действителност (VR) и добавена действителност (АР), изясняват от Theconversation.com. Тази среда става налична посредством т.нар очила за виртуална действителност и приложения за смарт телефони.

Потребителите ще се срещат и ще споделят между тях посредством цифрови аватари. Те ще основават ново съдържани и ще преглеждат нови цифрови места. Основната концепция зад метавселената е построяването на виртуално пространство, където хората могат да поддържат връзка, играят, работят и да се учат.

В момента към този момент съществуват няколко метавселени, като гореспоменатите The Sandbox и Decentraland. Подобно на метода, по който другите уеб страници са част от по-широката международната осведомителна мрежа (World Wide Web), обособените метавселени ще образуват една по-голяма и обвързвана метавселена. Важната част от уравнението за вложителите е, че хората могат да купуват неща в тази метавселена, в това число парцели.

Виртуална земя като NFT

Трансакциите във виртуалния свят нормално се монетизират благодарение на криптовалута. Освен с критповалути, другият главен метод за монетизация в метавселената е посредством т.нар незаменими токени, или NFT-та.

Незаменимите токени съставляват цифрови идентификатори, съхранявани в блокчейн, които потвърждават собствеността и достоверността на неповторим виртуален обект. Макар че NFT-тата нормално се употребяват за засвидетелствуване на собствеността на изображения, 3D обекти или музикални и видео файлове, те могат да извършват тази си роля и при цифровите недвижими парцели. В платформи като OpenSea, където хората могат да купуват и търгуват NFT-та, към този момент се оферират цифрови имоти и виртуални къщи.

За да се подсигурява, че тези цифрови парцели имат стойност, тяхното предложение би трябвало да бъде лимитирано. С други думи, задачата е да се сътвори „ цифров недостиг “. Например, платформата Decentraland се състои от 90 хиляди „ имота “ земя с размери към 50 на 50 фута (около 15x15 метра)

Вече се следят образци за повишаване на цените на парцелите в цифровото пространство. През юни 2021 година фондът за вложения в цифрови парцели Republic Realm похарчи към 900 хиляди $ за NFT, отговарящо за имот в Decentraland. През ноември 2021 година Metaverse Group пък прави гореспомената инвестиция от,4 мллн. $ в Decentraland. Интересното в тази ситуация, е че Republic Realm е придобил 259 имота против 116 за  Metaverse Group, което илюстрира скока в цената на виртуалната земя.

Макар че по всичко наподобява, че цените се усилват, би трябвало да се означи, че вложенията във виртуална земя в метавселената не престават да са извънредно спекулативни и никой не може да каже сигурно дали този взрив няма да се трансформира в идващия огромен балон.

Бъдещето на парцелите в метавселената

Ако оставим настрани финансовите тласъци, може би се чудите какво в действителност ще вършат фирмите и физическите лица със своята виртуална земя в метавселената

Вземете за образец покупката на Metaverse Group в сърцето на стилния регион на Decentraland. Според купувача пространството ще се употребява за осъществяване на цифрови фешън събития и продажба на виртуални облекла за аватари – друга евентуална област за напредък в метавселената.

Какво обаче може да спечелите като частен вложител от виртуалната земя? Ако купите парцел в действителния свят, то резултатът е осезателен – имате къде да живеете и да посрещате родственици и другари. Макар че виртуалната благосъстоятелност не може да ви даде физически заслон, сред двата вида парцели съществуват и паралели. При търсенето на виртуални недвижими парцели може да изберете да купите парче земя, където да сторите, или пък да придобиете към този момент издигната къща, която сте си харесали. Може да я украсите с разнообразни виртуални обекти и да поканите другари на посещаване.

Ако това ви звучи неуместно, не би трябвало да забравяте, че в предишното доста хора са реагирали по сходен метод на концепцията за интернет. Много технолози предвиждат, че метавселената ще узрее като изцяло функционираща стопанска система през идните години и ще се внедри в живота ни по същия метод, по който към този момент го направиха електронната поща и обществените мрежи.

..........

По информация на TheConversation и CNBC. Maтepиaлът e c aнaлитичeн xapaĸтep и нe e cъвeт зa пoĸyпĸa, или пpoдaжбa нa активи

Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР