Пазарджишка област е в грипна епидемия. Това стана ясно след

...
Пазарджишка област е в грипна епидемия. Това стана ясно след
Коментари Харесай

Пазарджик обяви грипна епидемия

Пазарджишка област е в грипна зараза. Това стана ясно след вчерашното съвещание на Областния щаб за битка с грипа и острите респираторни болести. Заболеваемостта от вирусни инфекции е достигнала до 302 на 10 000 души при граница за оповестяване на зараза от 297 на 10 000 души.

По данни на РЗИ Пазарджик от изпратените 61 проби за проучване в Националната референтна лаборатория към Националния център по заразни и паразитни заболявания – София, пет са позитивни за съществуване на грипен вирус Тип А и 4 са позитивни за COVID-19.

Най-висока е заболеваемостта измежду децата от 0 до 4 година Следват възрастовите групи от 5 до 14 година, от 15 до 29 години и от 30 до 64. Най-малко наранени са хората над 65 година За момента няма напън над здравната система, има свободни кревати в лечебните заведения.

Щабът реши да бъдат въведени противоепидемични ограничения за интервала от на следващия ден до 3 февруари. Те плануват прекратяване на плановите съвещания на здрави бременни дами и деца; прекратяване на профилактичните прегледи и наложителните имунизации и реимунизации, които се правят от общопрактикуващите лекари; прекратяване на визитите на външни лица/свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и в профилираните институции за даване на обществени услуги и такива за обществени услуги от резидентен вид за деца и възрастни; осъществяване на прецизен всекидневен филтър в детските заведения и учебни заведения. Извършване на двукратна настояща стерилизация на повърхности и постоянно проветряване на пространствата.

На този стадий не се постанова прекратяване на образователните занятия в учебните заведения в област Пазарджик. 18,29% са отсъстващите възпитаници по данни на РУО Пазарджик.

От Здравната ревизия предлагат носенето на маски при визити в лечебните заведения, аптеките и закрити публични места със скупчване на доста хора. Очаква се препоръчаните противоепидемични ограничения да бъдат въведени със заповед на шефа на РЗИ Пазарджик доктор Димитър Савов, след координиране със Главния здравен държавен контрольор доцент Ангел Кунчев.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР