Пазарът ще достигне 641 млрд. долара през 2032 г., набляга

...
Пазарът ще достигне 641 млрд. долара през 2032 г., набляга
Коментари Харесай

„Дрон като услуга“ намира все повече приложения

Пазарът ще доближи 641 милиарда $ през 2032 година, натъртва на по-специализирани решения

Услугите с дронове са нов пазар, който ще се радва на средногодишно повишаване на приходите от 46,8% до 2032 година (снимка: CC0 Public Domain)

От селското стопанство и инфраструктурата до логистиката и ръководството на бедствия – предлагането на дрон като услуга отключва нови благоприятни условия за по-добра успеваемост.

Един от първите браншове, които се ориентираха към потреблението на дронове като услуга, беше селското стопанство . Там практиката бързо сподели високата стойност, която може да донесе. Дроновете за селското стопанство могат да бъдат оборудвани със датчици и камери за събиране на данни за здравето на културите, напояването и почвените условия, което води до по-добра продуктивност и понижаване на разноските.

Събирането на данни и анализите от дроновете оказват помощ на фермерите да разпознават в точния момент и с висока акуратност проблеми като нашествието на вредители, водния стрес за насажденията или екологичните вреди. Така дроновете вършат допустимо така наречен точно земеделие, предоставяйки доклади в действително време и образни данни за изискванията във фермата и околната среда.

Управлението на сигурността по границите също може да се възползва от опциите за наблюдаване на охраняваните погранични територии. Предизвикателствата пред сигурността включват трансграничен тероризъм, незаконна миграция, контрабанда на оръжие/дрога и трафик на хора. За службите по гранична защита дроновете работят като летящи стражи, бдящи над труднодостъпни за обхождане области.

Възможностите за наблюдаване се усилиха неведнъж с въвеждане на логаритми за изкуствен интелект, достъп до данни в действително време до фрагменти от всяка точка, термовизионни камери и точно следене на задачите. Това прави работата на граничарите доста по-лесна, всеобхватна и бърза. Благодарение на актуалните технологии за визуализация дроновете се оправят добре с всевъзможни метеорологични условия. Наред с всичко друго дроновете могат да носят радари и даже да откриват подземни тунели.

По отношение на вътрешната сигурност дроновете с изкуствен интелект и качества за лицево различаване могат дейно да предотвратяват закононарушения и да следят тълпи, изключително при идентифицирането на лица с престъпно досие в препълнени региони като игрища и протестни шествия.

Дроновете като услуга оказват помощ на органите за ръководство на бедствия , като обезпечават въздушно наблюдаване в действително време, помагайки в избавителни интервенции и оценка на вредите с термични камери, LIDAR и мултиспектрални датчици.

Секторите на електронната търговия и логистиката също употребяват дронове като услуга за усъвършенстване на работата си и превъзмогване на провокациите при доставките. Устройствата вършат допустимо усъвършенстването на маршрутите, минимизиране на разхода на гориво и икономисване на разноски за логистичните компании. Летателните апарати усъвършенстват и ръководството на инвентара и точността на поръчките. Това води до по-високо задоволство на клиентите поради по-бързите доставки.

Дроновете се употребяват и за изследване и картографиране на строителни обекти , наблюдаване на напредъка, обезпечаване на сходство с нормативните условия, основаване на точни 3D модели, идентифициране на условията за поддръжка и намаляване на евентуални рискове.

Предизвикателства не липсват. Успешната интеграция на дроновете в ежедневната активност изисква внимание към регулаторните и оперативните условия. Все повече страни вкарват схеми за лицензиране на операторите на дронове, разпореждания за контролиране на въздушното пространство и за запазване на неприкосновеността на персоналните данни.
още по темата
Стабилната регулаторна рамка е основно изискване за развиването на пазара на дрон като услуга. На дневен ред сега са регулациите за ръководство на въздушното придвижване и протоколите за безвредна интеграция с „ обичайните “ самолети и други пилотирани летателни средства.

Експертите от бранша акцентират нуждата от съдействие и партньорства сред заинтригуваните страни в частния бранш, както и сред частния бранш и държавните управления. Пазарът на „ дрон като услуга “ (DaaS) занапред ще разреши на предприятията да изследват голям брой нови услуги, спестявайки им солидни инфраструктурни вложения.

Размерът на световния DaaS пазар се прави оценка на 9,60 милиарда щатски $ за 2021 година и се чака да записва средногодишно повишаване на приходите от 46,8% до 2032 година. По това време секторът вероятно ще възлиза на над 641 мрд. $, съгласно последния разбор на Emergen Research. Нарастващото търсене на дрон-услуги за географско наблюдаване и времево-ефективни услуги за доставки ще е главен фактор, движещ растежа на приходите.

Производителите на дронове от ден на ден ще създават персонализирани БЛА за разнообразни характерни цели като ръководство на хранилища, фото-заснемане, разбор на въздушни изображения, логистика, изследвания за потребни изкопаеми и други.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР