Пазарът на труда вече се възстановява след кризата заради пандемията

...
Пазарът на труда вече се възстановява след кризата заради пандемията
Коментари Харесай

След ковид кризата: Пазарът на труда се възстановява

Пазарът на труда към този момент се възвръща след рецесията поради пандемията - това виждат компании за набор на личен състав. Свободните позиции са с 66% повече по отношение на декември месец. И с 2% повече по отношение на същия интервал предходната година, съобщи Българска национална телевизия.

Християн Петков, платформа за набор на личен състав: " Официално сложният миг от пандемията за пазара на труда завърши. Няма индикации от работодатели в България за съответни ограничения за редуциране на хора или за стесняване на назначението на хора ".

IT секторът остава сферата, в която има най-вече разгласи за работа.

Християн Петков, платформа за набор на личен състав: " 63%, т.е. съвсем 2/3 са в IT бранша ".

Най-голямото нарастване обаче е в различен бранш - търговия и продажби. Моментната фотография в този момент демонстрира, че растежът е със 74% или 4600 разгласи повече по отношение на края на предходната година. Повече хора се търсят и за работа в хотелите. В Банско да вземем за пример неналичието на фрагменти е съвсем целогодишна.

Иванка Банкова, управител " Продажби " в хотел в Банско: " Най-трудно се намират служащи в домакинство и в кухнята. Хората излизат отвън страната в търсене на по-добри условия ".

Или другояче казано повече пари. Ако търсенето на чиновници у нас се е нараснало, идва въпросът дали работодателите са подготвени да дадат повече за тях.

Християн Петков, платформа за набор на личен състав: " Редица работодатели са нараснали възнагражденията на своите чиновници - някои с 5, някои с 10, други с 15-20%, това са към този момент частни случаи, само че имаше такива нараствания ".

Най-лесно работа се намира в огромните градове. Във Видинско търсенето е мъчно, от ухо на ухо и в Бюрото по труда. И изборът е сред някои съответни длъжности по стратегии за претовареност.

Виолета Генчева, Бюро по труда - Видин: " Счетоводител - действен, гладач, машинен оператор-шиене, водач платформа, автотенекеджиия, преподавател в детска градина и възпитател ".

Хората, които ръководят уеб страниците за кариера, даже не наблюдават градове като Видин. Казват, че въпреки в международен проект да се приказва за криза, у нас работният пазар е постоянен - не може да откри работа този, който не желае.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР