Пазарът на труда в САЩ поднесе поредна изненада, след многократно

...
Пазарът на труда в САЩ поднесе поредна изненада, след многократно
Коментари Харесай

И силният пазар на труда в САЩ охлади надеждите за скорошен спад на лихвите

Пазарът на труда в Съединени американски щати сервира поредна изненада, след неведнъж се опълчи на прогнозите за доста закъснение.

Работодателите са добавили сезонно поправени 353 000 работни места предишния месец, заяви Министерството на труда в петък, което е най-високото равнище от година.

Данните за работните места за декември също са ревизирани нагоре до 333 000 от 216 000, което допуска, че по-високите лихвени проценти не са охладили наемането толкоз доста, колкото смятаха икономистите преди.
Заплатите също изпреварват упованията, скачайки с 4,5% предишния месец по отношение на година по-рано, до момента в който нивото на безработица през януари остава устойчиво на 3,7%.
Анализатори, интервюирани от The Wall Street Journal, чакаха, че отчетът от петък ще покаже, че американската стопанска система е добавила 185 000 нови работни места през януари и че равнището на безработица ще бъде 3,8%.
Доходността на облигациите се увеличи, а S&P 500 понижи вчерашните облаги след публикуването на отчета – знак за страха на вложителите, че мощните данни ще попречат на Федералния запас да понижи лихвените проценти по-скоро, означават финансовите медии.  

Докладът предлага нов взор върху стопанската система на Съединени американски щати, до момента в който чиновниците на Федералния запас обмислят по кое време да стартират да понижават лихвените проценти. Председателят Джером Пауъл алармира в сряда, че това евентуално няма да се случи на идващото съвещание на Фед през март. Силният стопански напредък и към момента стегнатият пазар на труда са добре пристигнали, сподели Пауъл, стига инфлацията да продължава да понижава.

Последните данни въпреки всичко демонстрират, че огромен дял от наемането през предходната година идва от три бранша: държавна администрация, опазване на здравето и заведения за хранене и хотели, до момента в който други сфери се връщат към по-бавен ритъм на напредък.

Междувременно седмичните първични искове за застраховка против безработица неотдавна скочиха - знак, че съкращенията може да са се нараснали, въпреки и не до тревожни равнища.

Търсенето на работна мощ в последна сметка обаче се оказа доста по-устойчиво, в сравнение с чакаха доста вложители и анализатори, като се имат поради нападателните нараствания на лихвените проценти от Фед.

Централните банкери покачиха лихвите предходната година до най-високото им равнище от над 20 години, само че стопанската система пораства с изненадващо бързи темпове. В същото време пожеланият от Фед измерител на инфлацията беше 2,6% през декември, близо до задачата на Фед, само че не и напълно близо.

„ Ръстът на работните места остава резистентен както постоянно, потвърждавайки възходящия песимизъм, че стопанската система на Съединени американски щати ще бъде подготвена за понижаване на лихвените проценти още през март “, споделя пред CNBC Сийма Шах, основен световен пълководец в Principal Asset Management.

„ Днешният отчет приказва за провокациите пред Фед по пътя му да върне инфлацията до 2%. Според нас решението по кое време да бъде първото понижаване на лихвените проценти остава за втората половина на годината “, прибавя Андрю Патерсън, старши интернационален икономист във Vanguard.

Колкото до силата на стопанската система, растежът на Съединени американски щати се резервира постоянен след поредни слаби тримесечия до началото на 2022 година Брутният вътрешен артикул е на път да се усили с 2,5% годишно движение през четвъртото тримесечие на 2023 година, съгласно инструмента за следене на икономическите данни GDPNow в действително време на Фед в Атланта.

Потребителите също са издръжливи. Празничните разноски евентуално са достигнали връх тази година, нараствайки с 5% до 222,1 милиарда $, съгласно прогнози на Adobe Analytics.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР