Пазарът на труда в САЩ e приключил 2023 г. в

...
Пазарът на труда в САЩ e приключил 2023 г. в
Коментари Харесай

Пазарът на труда в САЩ остава силен, оспорва очакванията за по-гълъбов Фед

Пазарът на труда в Съединени американски щати e завършил 2023 година в мощна форма, като темпото на наемане е по-високо от предстоящото, демонстрираха данните на Министерството на труда в петък.

Работодателите са добавили 216 000 позиции за месеца, а равнището на безработица се задържа на 3,7%.

Това е забележителен растежът от ревизираните надолу 173 000 през ноември. Октомври също беше ревизиран надолу до 105 000 от 150 000, което демонстрира малко по-малко постоянна картина за напредък през четвъртото тримесечие, показва CNBC.

Икономисти, интервюирани от Dow Jones, чакаха работните места за декември да са се нараснали със 170 000, а равнището на безработица да се увеличи до 3,8%.

По-всеобхватна мярка за безработица, която включва наетите на ненапълно работно време, се е повишила до 7,1%. Това нарастване на „ действителното “ равнище на безработица идва, откакто изследването на семействата сподели спад на работещите с 683 000.

Коефициентът на присъединяване в работната мощ или делът на цивилното население в трудоспособна възраст, заето или търсещо работа, се свива до 62,5%, което е спад с 0,3 процентни пункта до най-ниското му равнище от февруари и спад от 676 000 на месечна база.

Докладът, дружно с проверките на преброяването от предходните месеци, демонстрира, че в Съединени американски щати са открити 2,7 милиона работни места през 2023 година, или приблизително 225 000 месечно, спад от 4,8 милиона, или 399 000 на месец, през 2022 година

Увеличението на наемането идва от държавната администрация, която е добавила 52 000 работни места. Още 38 000 позиции са свързани със опазването на здравето. Секторът отдих и хотелиерството е съдействал с 40 000 към общото число, общественото подкрепяне се е нараснало с 21 000 чиновници, а строителството е добавило 17 000. Търговията на дребно също е повишена със 17 000 работни места, като промишлеността е съвсем без смяна от началото на 2022 година

От друга страна, превозът и складирането регистрират загуба на 23 000 работни позиции.

Докладът сподели, че инфлационният напън към момента доминира на пазара на труда. Средните почасови приходи са нарастнали с 0,4% по отношение на месеца и са се нараснали с 4,1% по отношение на миналата година, като и двете са по-високи от съответните прогнози за 0,3% и 3,9%. Средната работна седмица е намаляла до 34,3 часа.

Данните от отчета може да оспорят пазарните упования за разхлабване на паричната политика на Федералния запас още през март.

Пазарите реагираха отрицателно на данните, като фючърсите на фондовия пазар се намалиха, а доходността на държавните облигации внезапно се увеличи.

Според CME Group трейдърите в този момент дават 56% късмет за понижаване на лихвите през март.

„ Днешният отчет приказва за неравния път пред Фед в борбата му да върне инфлацията назад към 2% “, разяснява пред CNBC Андрю Патерсън, старши интернационален икономист във Vanguard. „ Според нас решението по отношение на първото понижаване на лихвените проценти остава за втората половина на годината. “

Данните от петък за следващ път демонстрират, че стопанската система на Съединени американски щати продължава да се опълчва на упованията за закъснение, макар акцията за битка с инфлацията на централните банкери, която докара до 11 покачвания на лихвените проценти от март 2022 година насам с 5,25 процентни пункта – най-агресивното стягане на паричната политика от 40 години.

На съвещанието си през декември банкерите разгласиха прогнози, показващи, че могат да вкарат понижения на лихвените проценти с три четвърт процентни пункта тази година. Пазарите обаче чакат централната банка да бъде по-агресивна, като търговците на фючърси плануват до шест понижения.

Убеждението, че Фед може да стартира съкращения, се подхранва от мнението, че инфлацията ще продължи да понижава, откакто доближи 41-годишен връх в средата на 2022 година Тя обаче към момента е над задачата на Фед, макар че отбелязва непрекъснат прогрес надолу от началото на нарастванията.

Междувременно брутният вътрешен артикул е на път да се усили с 2,5% годишно движение през четвъртото тримесечие, съгласно инструмента за следене на икономическите данни GDPNow в действително време на Фед в Атланта.

Потребителите също са издръжливи. Празничните разноски евентуално ще доближат връх тази година, нараствайки с 5% до 222,1 милиарда $, съгласно прогнози на Adobe Analytics.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР