Пазарът на недвижими имоти в Сърбия е също толкова динамичен,

...
Пазарът на недвижими имоти в Сърбия е също толкова динамичен,
Коментари Харесай

Плащат по 9545 евро/кв. м за нов апартамент в тази съседска държава

Пазарът на недвижими парцели в Сърбия е също толкоз динамичен, колкото този у нас. Доказателство за това са последните данни на Републиканския геодезически институт, съгласно които цената на продадените недвижими парцели в Сърбия през първата половина на тази година възлиза на 3,6 милиарда евро, което е с 25% повече по отношение на същия интервал на 2021 година Същевременно ценовият диапазон се простира в необятни граници - квадратен метър в по-малък град като Войводина е към 500 евро, а в Белград надвишава 9500 евро. 

Според статистиката в Белград са продадени парцели за 1,9 милиарда евро, като отпред са общините Савски Венац с 396,6 милиона евро и Нови Белград с 343,7 милиона евро. Броят на подписаните контракти за продажба на пазара на недвижими парцели в Сърбия през първата половина на годината се е нараснал с четири % до 68 274, като най-вече са покупко-продажбите в региона на Основния съд в Нови Сад - 7162.
 70 000 евро за вила на село, към този момент не е скъпо
Къща на село към този момент коства, колкото дребен апартамент в огромен град

Търсят се къщи с ток и канализация, които съвсем не се нуждаят от ремонт

Средната цена на апартамент в остаряло строителство в сръбската столица през първото полугодие на тази година е 1260 евро, което е с 19 на 100 повече по отношение на същия интервал на предходната година, до момента в който междинната цена в ново строителство е 1617 евро, което също е 11 % повече. Най-често се купуват жилища със междинен размер до към 50 кв.м.

Нови Сад също отбелязва растеж на цените, като междинната цена на квадратен метър за по-стар апартамент е 1565 евро, до момента в който оптималната цена е достигнала 2900 евро. Средната реализирана цена за по-новите жилища е 1535, а най-скъпият квадратен метър във Войводина е коствал 3512 евро. На някои места в самостоятелната област Войводина е допустимо да се купят по-стари жилища на цената на два квадратни метра от първокласните в Белград. А точно в Сомбор и Кикинда междинната цена на остаряло строителство е 585 и 587 евро за квадратен метър. 

Най-скъпият квадратен метър апартамент в Сърбия

през първата половина на 2022 година се търгуваше в региона на " Белград на водата ", в община Савски Венац и струваше 9545 евро на квадратен метър, площта му е 97 квадратни метра и е апартамент в нова постройка. Що се отнася до старите здания, най-високата цена на квадратен метър е 4902 евро, платена за апартамент в белградската община Стари град с повърхност от 66 кв.м. Апартаментът, за който са отделени най-вече пари през първата половина на 2022 година, е апартамент в нова постройка на стойност 1 530 000 евро, с повърхност 349 кв. м, който се намира в община Савски Венец.
 Това са най-хубавите дестинации в Европа за закупуване на парцел
Това са най-хубавите дестинации в Европа за закупуване на парцел

От първокласни градски " бягства " до ваканционни жилища чартърен

Най-скъпата къща също е продадена в Савски Венец - за 2 900 000 евро. Най-скъпият квадратен метър офис площи е продаден в белградската община Стари град за 12 240 евро, с повърхност от 29 квадратни метра, а най-високата контрактувана цена от 10 200 000 евро е осъществена в Палилула.

Интересен е и фактът, че 12 на 100 от всички парцели в Сърбия са били закупени с заем, което е с четири на 100 по-малко по отношение на първото полугодие на 2021 година Най-често с банкови заеми са плащани жилища - 28 на 100 от общо продадените през първото полугодие на тази година, което е с осем % по-малко по отношение на първото полугодие на 2021 година
 Покупка на парцел в центъра на София или в незавършена постройка, ето коя инвестиция ще бъде по-устойчива във времето
Покупка на парцел в центъра на София или в незавършена постройка, ето коя инвестиция ще бъде по-устойчива във времето

В столицата междинната цена на кв. м. към този момент е към 1 600 евро
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР