Пазарът на жилища в София прегрява и, ако тенденцията на

...
Пазарът на жилища в София прегрява и, ако тенденцията на
Коментари Харесай

Пазарът на жилища в София прегрява, но засега няма балон

Пазарът на жилища в София прегрява и, в случай че наклонността на повишаване на цените на парцелите в столицата от изминаващата година се резервира, то в края на 2023 може да се стигне до така наречен „ балон “ на пазара.  Такъв обаче към момента няма, макар наклонността на  видимо ускорение повишаване на цените на жилищата през 2022 до 22% на годишна база. Данните демонстрират, че в 23% от кварталите в София цените са отчели годишен растеж от 30 и повече % през третото тримесечие на 2022 г.

Основните заключения от разбора бяха показани на събитие в наличието на медии, основния изпълнителен шеф на УниКредит Булбанк Цветанка Минчева, основния икономист на банката Кристофор Павлов и шефа „ Продукти и услуги “ Юлиан Влахов. 

„ Ролята на банката е да поддържа общностите, тяхното развиване, без значение от икономическия цикъл. За втора поредна година, анализаторите на УниКредит Булбанк дават задълбочената си работа по разбора на пазара на недвижимите парцели по едно и също време вътре в организацията и на открито, с всички заинтригувани страни. Целта ни е информацията и прогнозите ни за трендовете да доближи до допустимо по-широк кръг и клиентите ни да имат достъп до нашата експертиза при взимане на едно от най-важните житейски решения за покупка на дом “, сподели Цветанка Минчева, основен изпълнителен шеф на УниКредит Булбанк. 

Според данните от Национален статистически институт цените на жилищата в София са се удвоили за последните седем години. За същия интервал общия паричен приход на семействата в София кумулативно е повишен с 26%. За цялата страна цените на жилищата са нарастнали с 71% за същите седем години, до момента в който общият паричен приход на семействата е повишен с 50%. Последното още един път акцентира, че до момента в който приблизително за страната темповете на напредък на цените на жилищата изпреварват в умерена степен тези на приходите и достъпността на жилищата се утежнява, то в София темповете на растеж на жилищата са в пъти по-големи от тези на приходите, което води до доста утежняване на достъпността. 

Въпреки тези трендове, пазарът в София евентуално ще избегне отрицателно развиване и стигане до фаза на „ балон “, считат анализаторите на УниКредит Булбанк. Причина за това ще е мощният дефицит на пазара на труда. Ако следените сега двуцифрените темпове на растеж на заплатите се запазят и през идната година, ще се предотврати внезапно утежняване на кредитоспособността на длъжниците и по този начин освен ще се лимитират насилствените продажби, само че и новите купувачи на жилища няма да намалеят фрапантно. Тоест, ние чакаме пазарът на труда да продължи да се показва мощно през 2023 година, което ще бъде значим стабилизиращ фактор освен за цялата стопанска система, само че и за пазара на жилища, се показва в разбора на водещата банка. 

Друг основен фактор с решаващо деяние за вероятността пред цените на жилищата през 2023 ще е придвижването на лихвите. От разбора излиза наяве, че прогнозите на анализаторите са лихвените разноски по ипотечните заеми в лв. ще набъбнат до към 7% от общия приход на семействата с ипотечни заеми през 2024 година, по отношение на 5% приблизително за страната през актуалната година.

Комбинацията от сдържан растеж на лихвите по ипотечните заеми и мощен пазар на труда през 2023 година ще работят като значими стабилизиращи фактори за пазара на жилища.

На този, като цяло удобен декор, упованията са спадът в цените на жилищата в София от най-висока до най-ниска точка да е с сред 5 и 10% през идната година като столицата е градът, в който рискът от спад на цените е най-значим, поради значимия дял на съществено надценените парцели. 

Картината за София обаче напълно не е представителна за страната, а в противен случай – данните за петнадесетте най-големи града сочат за съществуването на обилни и задълбочаващи се разлики в достъпността на жилищата. 

Освен в София, съгласно разбора на УниКредит Булбанк, най-недостъпни са жилищата и във Варна, като в двата града едвам десетте % семейства с най-високи приходи могат да си разрешат жилище през 2021 година В три града от петнадесетте най-големи - Пловдив, Бургас и Стара Загора - приблизително за страната жилище могат да си разрешат 20% от семействата. Само в един град - Пазарджик - жилищата са налични за 30% от семействата през 2021 година Русе е единственият град от извадката, в който жилищата са налични за 40% от семействата. 

В пет града – Сливен, Плевен, Перник, Шумен и Хасково – жилищата са налични за петдесетте % семейства с най-високи приходи, което автоматизирано значи, че жилищата в тези градове са налични за междинното домакинство. И най-после, в три от четирите най-малки градове в извадката (Велико Търново, Добрич и Благоевград), жилищата са налични за 60% от семействата през 2021 година, според възприетия в разбора метод на премерване. Като предписание колкото по-голямо е обитаемото място, толкоз по-недостъпни са жилищата.

Според данните за кредитирането на УниКредит Булбанк, междинният размер на ипотечния заем, отпускан от банката, е към 150 хиляди лв. като три четвърти от изтеглените ипотечни заеми са за покупка на парцел в София, Пловдив, Варна и Бургас със период над 30 години.

„ Близо половината от клиентите на банката, изтеглили ипотечен заем, са на възраст сред 30 и 40 години. Най-често това са млади клиенти и фамилии, търсещи първо жилище или фамилии искащи да закупят по-голямо апартамент с заплащане сред 1 700 лева и 2 500 лева “, изясни Юлиан Влахов, шеф „ Продукти и услуги “.  Той обърна особено внимание на желанието на клиентите към зелената ипотека, която дава опция за по-ниски лихви, в случай че парцелът е от по-висок от енергиен клас. 

Също по този начин, през годината банката е икономисала над 14 хиляди страници хартия, с помощта на постигнатите над 270 електронно подписани контракта за заем. 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР