Пазарът на имоти в Исландия не спира да расте. От

...
Пазарът на имоти в Исландия не спира да расте. От
Коментари Харесай

Жилищата в Исландия поскъпнаха с 56%. Но един фонд не спира да купува

Пазарът на парцели в Исландия не стопира да пораства. От срутва през 2009 година междинните цени са се покачили с 56%, само че един от най-големите вложители в жилища на острова твърди, че място за напредък има - и не стопира да купува.

" Има растящо търсене, а пазарът ще бъде подсилен от неналичието на предложение през идващите години ", споделя Гисли Хоксън, съосновател и изпълнителен шеф на GAMMA Capital Management Limited, капиталов фонд, който ръководи над 1 милиард $ в активи. Пред Bloomberg той показва още, че ниските лихви също ще оказват помощ за нов растеж.

 Снимка 323225
Източник:

" И номиналните, и действителните лихви падат бързо в Исландия ", споделя Хоксън. Централната банка би трябвало да се произнесе в сряда. Миналият месец бенчмарковата рента за 7-дневни депозити бе свалена с 0.25 пункта до 4.25 %.

След икономическата рецесия от 2008 година цените на жилищата в Исландия се сринаха с една трета в границите на две години. Но бързото възобновяване на острова притегли вниманието на ивнеститорите. През 2009 година стопанската система се сви със 7%, а през 2016 година действителният растеж към този момент е над седем %. Растежът се движи главно от туризма и строителството.

Централната банка показва, че един от факторите за повишение на цените на жилищата, е Airbnb. Наскоро бе представен " скок в кратковременните наеми ", а броят на жилищата, които се отдават посредством услугата, е скочил с 65 % от година по-рано.

Очакванията са, че е малко евентуално цените да тръгнат надолу - най-малко до момента в който продължава актуалната липса на предложение. " Прогнозата е за продължаващ дефицит на жилища за още много време ", споделят от Централната банка. И допълват, че " търсенето ще продължи да пораства, което ще докара до ново покачване на цените ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР