Пазарът на държавни ценни книжа навсякъде е силно институционализиран. Достъп

...
Пазарът на държавни ценни книжа навсякъде е силно институционализиран. Достъп
Коментари Харесай

Иван Такев: Пазарът на държавни ценни книжа е силно институционализиран

Пазарът на държавни скъпи бумаги на всички места е мощно институционализиран. Достъп до него нормално имат стеснен кръг финансови институции, които търгуват между тях, само че като цяло те не са склонни да търгуват държавни скъпи бумаги към свои дребни неинституционални клиенти. Това сподели финансистът Иван Такев в предаването " Човекът на фокус " на " Фокус "

Той изясни, че държавните скъпи бумаги са форма на държавен дълг и главният метод, по който се финансира една страна. По съществото си те са облигации, издавани от страната. По своя размер пазарът на ДЦК на процедура е най-големият пазар на скъпи бумаги.  

" За тях важи общото предписание за всички облигации – краткосрочни, средносрочни и дълготрайни. Краткосрочните се издават за период от една година. В България на процедура такива няма. Обикновено българската страна издава ДЦК с падеж две години нагоре. Средносочните са тези сред 2 и 5 години и всичко нагоре се явява дълготрайни скъпи бумаги ", изясни Такев.  

Държавните скъпи бумаги са регламентирани в Закона за държавния дълг и специфичното законодателство в региона на скъпите бумаги.  

" С изключение на две страни в Европа, ДЦК-та се издават чрез първоначални дилъри. Оттам насетне първичните дилъри – това нормално са най-големите банки, започват вторичния пазар, който е главно затворен всред самите банки и доста рядко техни клиенти на процедура имат достъп до пазара на ДЦК ", посочи финансистът. 

На Българската фондова борса до търговия са позволени локалните излъчвания ДЦК.

" Това са излъчванията, които са издадени към локални първоначални дилъри на вътрешния пазар. Когато страната търси някакъв по-голям запас, отива на интернационалните финансови пазари, където към този момент се пласират доста по-големи излъчвания. В България интернационалните излъчвания не са налични, само че всички излъчвания от вътрешния дълг на България на процедура са позволени до търговия ", разяснява Такев.  

Той означи, че минималният размер на пазара на ДЦК е няколкостотин хиляди лв. нагоре. Това е и повода те да се търгуват единствено междуинституционално. " Колкото по-малък е размерът на договорката, толкоз по-неизгодни биха били изискванията “, добави финансистът.  

Ликвидността от ДЦК е ниска. " Просто всички закупили излъчванията от аукционите на Българска народна банка на процедура нямат интерес от вторичната търговия на тържищата и тъкмо заради тази причина ставаме очевидци на малцина покупко-продажби. Това не е нещо, което е характерно за България. Като цяло на никоя обичайната борса няма кой знае каква ликвидност от ДЦК ", посочи финансистът.  

Той разяснява и присъединението към платформата на европейската системата за сетълмент на скъпи бумаги TARGET2-Securities на Депозитарят на ДЦK към Българска народна банка и Централният депозитар. Това се случи на 11 септември в сходство с осъществяването на уговорките по Националния проект за въвеждане на еврото.

" Посредством тази система се дава опция всички скъпи бумаги, деноминирани в евро, да бъдат трансферирани от един депозитар в различен. Т.е. всеки един участник на финансовите пазари може да получи по сметка скъпи бумаги от страна, която също взе участие в TARGET2-Securities. Едно от най-важните преимущества е опцията за сетълмент на скъпи бумаги в твоя личен депозитар, а не откриването за сметка в задграничния депозитар. Разходите за сетълмент като цяло са много ниски. Когато България се причисли към еврозоната, в TARGET2-Securities ще вземат участие всички български скъпи бумаги, доколкото те ще бъдат деноминирани в евро. За момента това са единствено облигации, защото акциите на български компании към момента се издават единствено в лв. ", изясни Иван Такев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР