"Павел Павлов, син на бившия кмет на Елин Пелин Галя

...
"Павел Павлов, син на бившия кмет на Елин Пелин Галя
Коментари Харесай

ПОРЕДЕН СКАНДАЛ С ГЕРБ: Банка плаща кредитите на сина на зам.-управителя на София и бивш кмет на Елин Пелин - Галя Георгиева!

"Павел Павлов, наследник на някогашния кмет на Елин Пелин Галя Георгиева, има солидни имотни придобивки в градчето. Произходът на средствата обаче поражда въпроси, които се почистват с елегантна врътка: общината реалокира сметките си в Общинска банка, а банката наема от Павлов офис в центъра на града и му отпуска огромен заем против ипотека на същия офис. Сега Общинска банка на процедура изплаща заема на сина на Галя Георгиева (зам.-областен шеф на София) от наема. Бинго! Дай Боже подобен шанс на всички кредитополучатели... "

Това оповестява Биволъ като коментар своята фейсбук страница, над материал, който са разгласили по тематиката.

Според него, Павел Павлов, наследник на някогашния кмет на Елин Пелин Галя Георгиева, има солидни имотни придобивки в градчето. Произходът на средствата обаче поражда въпроси, които се почистват с елегантна врътка: общината реалокира сметките си в Общинска банка, а банката наема от Павлов офис в центъра на града и му отпуска огромен заем против ипотека на същия офис. Сега Общинска банка на процедура изплаща заема на сина на Галя Георгиева (зам.-областен шеф на София) от наема. Бинго!

Според имотните си заявления някогашната кметица на Елин Пелин и народен представител от ГЕРБ Галя Георгиева води непретенциозен метод на живот. Сегашната зам.-областна шефка на София-Област има апартамент от 75 кв./м. в Елин Пелин и селски парцел в с. Венковец добити през 2009 година с пари от продажба на по-малък апартамент и потребителски заем за 38 400 лева

По-късно като народен представител Георгиева съумява да спастри 20 000 лева от заплата. Вероятно с тези пари е погасила заемите си, тък като в декларацията й на зам.-областен шеф към този момент няма информация за тях..

Синът на Галя Георгиева е Павел Димитров Павлов, роден 1993 година Само на 19 години през 2012 година той прави първата си имотна договорка. Вади 6000 лева, евентуално от куче-касичка, и заплаща на татко си за 1/2 от фамилния апартамент. Същият е закупен 3 години по-рано от майка му и татко му за 50 000 лева и е ипотекиран в банка. В приличните фамилии в Елин Пелин е признато такива покупко-продажби сред родственици да се оформят като дарения, само че това са си техни фамилни каузи, а и тази договорка не съставлява публичен интерес.

Следващата имотна трансакция а обаче е преинтересна за обществото. Още ненавършил американското пълноправие от 21 години, на 10.01.2014 година Павел Павлов се явява на търг за парцел, продаван от ЧСИ. Става дума за някогашния офис на „ ВИС-2 “ в първия магазинен етаж на постройка, която е на две крачки от Общината. Той наддава самоуверено за помещение от 81 кв.м., обозначено като „ Билярд клуб “. Печели търга за 89 475 лева, заплаща ги и влиза във притежание.

Обяснението за тези средства, обещано от Галя Георгиева след питане от Биволъ е следното:

„ една част от тях в размер на 45 000 лева синът ми е получил под формата на заем с Договор за заем от 10.01.2014г., удостоверен от Нотариус №521-гр. Елин Пелин, другата част от средствата в размер на 44 500 лева са: разполагаем срочен депозит в Уникредит Булбанк – 30 000 лева, преведени от татко му – 10 000лв. и налични пари в брой – 4 500 лева “.

В декларациите на Галя Георгиева пред Сметната палата се откриват налични парични средства 15 000 лева получени през 2010 от продажба на неподвижен парцел. Депозити тя не е заявила в никакъв случай.

Георгиева не отговори на въпроса за произхода на заема от 45 000 лева По информация на Биволъ той е възложен от тогавашния зам.-кмета на Елин Пелин по строителството Йордан Йорданов. През 2015 година, откакто става кмет на общината, той заявява взимане за същата сума от 45 000 лева

По информация от Фонда за гарантиране на влоговете, Йордан Йорданов е имал депозит във банкрутиралата КТБ за 52000 лева През 2012 той влезе в новините с информация за експанзия против собствен съгражданин. Йорданов не има и не ръководи компании. Биволъ не съумя да се свърже с него за коментар и информация дали заемът към този момент е изплатен.

Следващият заможен удар на Павел идва единствено няколко месеца по-късно. Той обаче е непретенциозен, дори пренебрежим. Срещу 3500 лева Павел се снабдява със селска къща и двор 1050 кв. в с. Венковец. Oсвен в персонално качество, Пламен купува още един парцел от 520 кв.м. във Венковец на името на компанията си „ ГАПА – 1470 “. За него той брои скромните 1250 лева

В това село, както казахме нагоре, фамилията към този момент има имотна база, заложена с покупката на Галя Георгиева през 2009 година Докато синът уголемява поземлените владенията, неговата майка строи. Тя съумява да построи във Венковец имение, внезапно контрастиращо със скромната й заплата на кмет.

Според Георгиева става дума за ремонт на къщата в наследствения парцел, в който тя е вложила 20 000 евро изтеглени с банков заем през 2009 година С тези пари „ са осъществени ремонтни действия за подсилване, саниране на къщата и усъвършенствания на двора “ – изясни тя след питане от Биволъ.

Резултатът от тази скромна инвестиция е първокласна къща с басейн в полите на планината, която притегля завистливи мнения на локалните хора, само че до такава степен. На власт отново е ГЕРБ, а Георгиева има топли връзки с Цветан Цветанов, който постоянно се появява в региона. На една от фотосите до Цветан Цветанов се мъдри и шефът във Фонд Земеделие Янаки Червеняков, който по-късно беше уволнен след следствие на Биволъ за необяснимото му благосъстояние. Европейските планове за милиони като този за канализацията в с. Габра се движат от доближени до властта компании. В община Ихтиман, където се намира Венковец, евромилионите са даже двойно повече.

Банка да ти изплаща ипотечния заем

След изборите през октомври 2014, Галя Георгиева става народен представител, а нейният заместител Йордан Йорданов поема краткотрайно кметския пост. Едно от първите му каузи е да трансферира банковите сметки в Общинска Банка, което се случва на 04.03.2015 съгласно уведомлението на уеб страницата на общината.

За да ги трансферира обаче Общинска Банка първо би трябвало да отвори офис в градчето. И тук младият Павел удря джакпота и реализира фантазията на всеки, който си е купил парцел с ипотечен заем. Офисът на Общинска се настанява експресно в купения от него някогашен офис на ВИС-2 и някогашен билярден клуб, който е прясно отремонтиран за задачата.

Оттук-нататък младият съумял наследник си подсигурява лихва от 2000 лева месечно от наем, само че това не са всички облаги от офисното помещение, добито със заем от кмета Йорданов. На 15.06.2015 Павел тегли заем от Общинска банка на стойност 100 000 лева, против който поръчителство е… офисът на банката. Така късметлията стартира да изплаща заема си към банката от наема, който му изплаща самата банка.

Дали всичко това е преференциално за банката и дали схемата не е компенсация за преместените общински сметки? Това би трябвало да реши новосформираната комисия „ Антикорупция “. Защото по същото време майката на съумелия млад наследник е народен представител от ГЕРБ, а ГЕРБ е партията, която има голямо въздействие върху Общинска банка посредством акционера си Софийска община и финансовия си министър Владислав Горанов.

Как и за какво кметът Йорданов, който е финансово подвластен от вноските на сина на Галя Георгиева, е взел решението да реалокира сметките? Кой и за какво е решил експресно да се открие клон в Елин Пелин на Общинска банка? Това са ключовете към този ребус, който в последна сметка носи несъмнени облаги и на депутатското семейство и на кмета на Елин Пелин.

Победната серия на младия Павел продължава и след промяната на локалната власт на изборите през 2015. Новият кмет повдигнат от Вътрешна македонска революционна организация оставя сметките в Общинска банка. Освен това не пипа и общинските хранилки на ГЕРБ.

Фирмата „ Макрон “ (да прости френския президент) свързвана с някогашния началник на АЕЦ Козлодуй и народен представител от ГЕРБ Валентин Николов, продължава да доставя храни на детските градини и обществения патронаж. Чистотата и озеленяването се движи от „ АЕС-X “, обичана на Столична община.

Младият Павел и амбициозната му майка обаче са вдигнали мерника на апетитна триетажна постройка в центъра на Елин Пелин, която няма акт 16 и няма по какъв начин да има, тъй като съгласно основния проектант Весела Тасева е противозаконна.

Законността се оказва въпрос на лека рокада на основни архитекти. В София поражда проблем с основния проектант на регион Младост Стефан Цанков, който е в спор на ползи. А в Елин Пелин проблеми за имотната агресия на фамилията прави арх. Весела Тасева. И внезапно Тасева е назначена за основен проектант на регион „ Младост “, която тогава още е на ГЕРБ. На нейно място идва Стефан Аспарухов, който е непосредствен до кмета. Аспарухов небрежно взема решение въпроса с проблематичната постройка и тя става годна за обмен.

На 21.06.2016 година съумелият млад наследник на Георгиева вади 97 791 лева и купува партерния етаж на постройката с ресторант-градина и магазин, както и двете ателиета на първия етаж. За тези пари Галя Георгиева изяснява, че идват от заема получен от Общинска банка. Която, дано напомним, изплаща същия заем с наема, който брои всеки месец на нейния наследник.

Имотните покупко-продажби на фамилията в Елин Пелин обаче очевидно вървят в пакет със селски парцели във Венковец. През октомври 2016 Павел придобива нов парцел от 5 декара в обичаното село. Той му излиза съвсем без пари – единствено 1300 лева

Настъпва и времето да се осъществя един от многочислените парцели. При това прекомерно преференциално. Срещу 23 000 лева Павел продава терена от 1050 кв.м. във Венковец, добит през 2014 за 3500 лева Добрата облага може да се изясни с новия Подробен устройствен план, който отрежда парцела за „ Рекреационнна устройствена зона, предопределена за курорт и допълващи ги действия, за две къщи за посетители и допълващо застрояване “

Купувач на парцела е дългогодишният член на УС на „ Каолин “ Димитър Ангелов. Дали той ще строи къщи за посетители или такива са били проектите на младия съумял мъж, свързани с европейските планове? Засега няма задоволително данни по въпроса.

Темата явно ще има продължение, защото Павел Павлов е единствено на 26 години, само че със солидни имотни придобивки зад тила си. Няма аргументи инвеститорският му вкус да спре дотук, тъй като за месечните му разноски заплаща Общинска банка, която пък печели от банковите сметки на Община Елин Пелин, написа Биволъ.

Коментарите във Facebook към поста на медията са повече от показателни за далаверите на властимащите, с които се оказва елементарният човек е добре осведомен. Антикорупционните институци знаят ли и по-важното - вършат ли инспекции, предстоят ли арести?




СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР