Пътят към Великотърновския университет Св. Св. Кирил и Методий“ става

...
Пътят към Великотърновския университет Св. Св. Кирил и Методий“ става
Коментари Харесай

Опасни скали дебнат коли и пешеходци по пътя към университета в Търново

Пътят към Великотърновския университет „ Св. Св. Кирил и Методий “ става все по-опасен. За това сигнализираха студенти, кото ежедневно се движат по трасето.
Участъкът от жп гарата към Ректората на образователното заведение е рисково. Настилката е нагъната, а стотиците кръпки през годините основават стеснение на водачите.
 скали  скали
„Разбитата пътна настилка е най-малкият проблем на трасето. Опасно срутище е надвиснало над всички преминаващи коли и пешеходци. От много години падат скали, а защитните мрежи са накъсани. Огромните парчета могат да се стоварят всеки миг върху някой автомобил. Наскоро парче канара падна от Царевец, а скалният венец на Света гора е сходен. Сериозно е положението и на пътния прием, който на процедура липсва. На места е огъната и защитната мантинела. Има и изчезнали капаци на шахти, които са дълбоки 2 метра“, гневят се възмутени търновци.

Пътят до ВТУ е посипан с кръпки и накъсани уреди. Това са длъжни да търпят преподаватели, студенти, жители, само че и посетители на Велико Търново. Първият извънстоличен  университет постоянно посреща интернационалните делегации, които „ онемяват “ от разрушената инфраструктура. Делегатите от международните конференции и симпозиуми във ВТУ недоумяват по какъв начин е допустимо пътят до един от най-реномираните университети в България да се намира в сходно положение.

Още през 2012г. Общинският съвет във Велико Търново отхвърли предлагането на сегашния народен представител Милен Михов за асфалтиране на пътя. Мотивите на тогавашния общински консултант, който по това време беше и помощник-ректор, бяха свързани с обстоятелството, че следва честване на 50-години от основаването на университета и всички задгранични посетители би трябвало да минат по разрушения път. Пет години по-късно трасето още веднъж е забравено. Извършват се единствено настоящи поправки, а обяснението е, че няма средства за цялостна рехабилитация.

До ВТУ има още два пътя. Тяхното положение обаче също е плачевно. Единият вид е през по този начин наречената турска махала. Там настилката не е в по-добро положение. Другата алтернатива за водачите е да се включат от отбивката през основния път София- Варна. Там обаче също ги чака лунен пейзаж. В същото време и трите прави са много натоварени. Минават рейсове и доста коли, по пътя непрекъснато вървят студенти и преподаватели.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР