Пътят към Рилския манастир ще остане затворен поне до спиране

...
Пътят към Рилския манастир ще остане затворен поне до спиране
Коментари Харесай

Пътят за Рилския манастир ще остане затворен поне до спиране на валежите

Пътят към Рилския манастир ще остане затворен най-малко до прекъсване на преваляванията. През това време през него, през светлата част на денонощието, ще могат да минават единствено духовенството и личният състав на Светата обител. За задачата ще бъде сложена светофарна уредба със сигналист, който ще я командва. Наблюдение ще бъде осъществявано до момента в който скатът не бъде укрепен на 100%.

Това стана ясно по време на ревизия на заместник-министъра на районното развиване и благоустройството Николай Нанков. Днес той беше на мястото на огромното срутище, което се задейства вследствие на интензивните превалявания през последните дни и затвори пътя от Кочериново към Рилския манастир. Нанков направи инспекция на работата по почистване на падналата скална маса дружно с Иван Досев – член на УС на Агенция „ Пътна инфраструктура “, изпълнителният шеф на „ Автомагистрали “ ЕАД Стоян Беличев и проф. Николай Жечев – архитект на обекта.

Предстои дотъкмяване на строително-монтажни работи, измежду които и анкериране. Изградената стена е поела огромна част от провалите от активизиралия се срутищен развой. Изпълнила е предназначението си да предотврати доста тежко компрометиране на пътния сектор и срутване на земна маса, която да затвори пътя за Рилския манастир за най-малко половин година.

На мястото е инсталирана и най-високоякостната мрежа съгласно международните стандарти – с дебелина 4 мм  и растери от 80/145 мм, която задържа към звук. Според мнението на пътните експерти падналият едносъставен скален блок вследствие на преваляванията и мощното преовлажняване на терена е над 30 тона и няма мрежа, която би могла да задържи сходен скален пай.

Проф. Николай Жечев изясни, че стената е издържала напора на ската. Предстои анкериране, с цел да не се получава внезапно отделяне на скални парчета. Ще бъдат сложени и 5900 м диагонални високоякостни въжета, които ще сплотяват мрежите и  ще стопират рухването на скалните парчета. Това ще ограничи провалите. Третото нещо, което би трябвало да се направи, е да се получи консолидация на масива, като се създадат хоризонтални дренажи, които ще го отводняват и ще работят най-малко 3-4 години, изясни професорът.

Извършването на геоложки огледи ще продължи, с цел да се реши по какъв начин да продължи укрепването. Пораженията по асфалтовата настилка ще бъдат поправени от компанията.

Заместник-министърът акцентира, че сигурността е най-важна и по тази причина е работено непрекъснато. Големият скален пай е отстранен от пътното платно, то е изчистено в границите на единствено няколко часа в тъмната част на денонощието. Нанков благодари на служащите, които в извънредно рискови условия съумяха да извършат аварийно-възстановителните мероприятия.

На въпрос дали не е трябвало да се обруши скатът, заместник-министър Нанков разяснява, че унищожаване на целия скален блок би задействало 600-метрово свлачище.

По информация от Национален институт по метеорология и хидрология се чака климатичната конюнктура да остане непроменена до сряда – с затруднения и предстоящи значителни превалявания и сняг в по-високите места, главно в западна България. Очаква се вследствие на това и на други места да се проявят свлачищни и срутищни процеси.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР