Пътят към декарбонизация на икономиката е дълъг, а предизвикателството е

...
Пътят към декарбонизация на икономиката е дълъг, а предизвикателството е
Коментари Харесай

ESG Awards 2023: Какви са стратегиите за устойчиво развитие на компаниите

Пътят към декарбонизация на стопанската система е дълъг, а предизвикването е голямо: в годините сред 2000 и 2022 година въглеродната активност на международната стопанска система е намалявала приблизително с 1.4% годишно. 2022 година регистрира прогрес: 2.5%. Но в случай че желаеме да реализираме задачата от задържане на растежа на световната температура до 1.5°C над прединдустриалните равнища, е нужен ритъм от 17.2% годишно. Дори да завишим задачата до рисковите 2°C, то отново е нужен ритъм на декарбонизация от 6.5% годишно.

Това няма по какъв начин да се случи единствено с държавни ограничения и политики - бизнесът и фирмите имат основна роля за достигането на задачата за нулеви излъчвания през 2050 година

Това демонстрират данни, споделени от Албена Маркова, съучастник " Консултантски услуги " и началник на платформата за резистентност на PwC в Централна и Източна Европа, по време на награждаването на отличените във второто издание на състезанието за устойчиви бизнес практики ESG Awards, проведен от консултантската компания PwC с медийното партньорство на " Капитал ". Конкурсът отличава компании с ESG бизнес практики (екологично, обществено и корпоративно управление) в четири огромни категории: тактики, нововъведения, просветителни стратегии и водачи в устойчивото развиване.

Категория " Стратегия " без изненада и тази година бе най-оспорваната в състезанието и събра най-вече кандидатури - общо 48 измежду близо 100 подадени, а раздадените награди бяха общо 10. Най-голям е ползата към подкатегорията " Стратегия Климат " - с 14 кандидатури. Анализът на PwC по нея демонстрира положителни трендове. Например 93% от кандидатствалите компании в тази подкатегория мерят излъчванията си в Обхват 1, 2 и 3, т.е. освен директните и непреките излъчвания от активността на компанията, само че и излъчванията по веригата на доставки, 64% имат създаден проект за декарбонизация, а 50% са поели ангажимент за Net Zero. Най-популярните ограничения са потребление на ВЕИ сила, повишение на енергийната успеваемост на постройките, условия към доставчиците и подизпълнителите за понижаване на приноса им към измененията в климата. Открояват се и ограничения като образования на чиновниците по тематиката и приобщаване към тактиката на компанията и вложение в R&D действия за декарбонизация на компанията.
Реклама Награда за " Стратегия Климат " получи Прокредит банк. със заложени цели, които покриват всички нейни действия. Още през 2015 година банката целеустремено стартира да дава услугите си през цифрови канали, с което пести потребността от доста на брой офиси и чести визити от клиенти. Редом с това тя вкарва опцията за работа от у дома за всички ресори в банката, провежда образования и полемики със чиновниците си за резистентност, усилва потреблението на електричество за сметка на фосилни източници, а над 60% от автопарка й е електрифициран. Но Прокредит банк въздейства позитивно върху климата и със зелените заеми, които е разпознала като устойчиви съгласно научните правила. " Целта е да реализираме оптимално висок зелен кредитен портфейл, който към настоящата дата е 30% от всички дейни заеми, които сме отпуснали ", споделят от институцията. Специалната премия за Дигитално климатично решение взе Ampeco - българска компания, която създава. Платформата има две открояващи се функционалности, които способстват оптимално за щадящо климата зареждане на електрически автомобили: зареждане със слънчева сила, което разрешава на притежателите на слънчеви панели да приоритизират потреблението на тази енергия; и динамично ръководство на натоварването, което пък разрешава на опериращите по-голям брой станции и здания да преразпределят натоварването дейно сред станциите и да приоритизират натоварването. През 2022 година посредством платформата на " Ампеко " са заредени близо 50 млн kWh електрическа сила, с която водачите са минали близо 250 млн. км. Така са спестени минимум 3200 т CO2е, които биха били отделени от изгаряне на дизел или бензин от автомобил с мотор с вътрешно горене. Особено впечатляващ е фактът, че тези спестявания са реализирани от относително дребна компания - към края на 2022 година за " Ампеко " работят под 50 чиновници, през днешния ден те към този момент са над 100.
Темата " Биоразнообразие " притегля от ден на ден интерес от бизнеса, само че дейностите са още в начален стадий. Според разбора на PwC четири от шестте претенденти са изготвили оценка на съществеността за отрицателното влияние върху биоразнообразието, две са са заложили обосновани количествени цели за запазване на биоразнообразието, а единствено един интензивно наблюдава финансовите опасности и благоприятни условия, свързани с биоразнообразието. Популярните ограничения като цяло са ориентирани към запазване на местообитания при създаване или разширение на индустриалните обекти. По-често пък фокусът е върху опазването на орнитофауната (щъркели, лешояди и други предпазени видове).
" Електроразпределение Юг " взе премията за " Стратегия Биоразнообразие ". Журито е оценило целенасочените старания на компанията към запазване на птиците. Един от методите е построяването на нови мрежи посредством полагането им подземен. Това има мощно удобно влияние върху птиците, като отстранява двата съществени риска за тях - от конфликт с проводниците или токов удар при кацане върху ел. стълбове, а също е щадящо и за дървесната растителност. Друга мярка е идентифицирането и обезопасяването на рискови за птиците трасета и сектори от електроразпределителната мрежа (например по миграционния път Via Pontica или в зони с птици с доста висок консервационен статус) в партньорство с неправителствени организации. Компанията поставя старания и за отбрана популацията на белият щъркел, като обезопасява гнездата им и инсталира специфични гнездови платформи върху стълбовете - от 2009 до 2022 година " Електроразпределение Юг " в обезопасила 3130 гнезда на бял щъркел в Югоизточна България и над 72% от рисковите гнезда върху стълбове с проводници. Компанията ще продължава да осъществя планове за запазване и възобновяване на биоразнообразието и през 2024 година Специалната премия " Модел, учреден на биоразнообразие " отиде при Bee Smart Technologies. . Един от продуктите на компанията съставлява дребен компютър, който посредством датчиците си засича температура, влага, пренасяне и акустичен разбор на честотата, с която жужат пчелите. " За нас биоразнообразието е значим аспект, който оказва въздействие както върху природата, по този начин и върху здравето и благосъстоянието на обществото ". Затова компанията осъществя холистични решения като " Осинови кошер " - абонаментната услуга, която финансира пчеларите, даване на клиентите ѝ същински мед, семена на медоносни растения и се ангажира с възобновяване на горите. Помага на фирмите в навигирането през парадигмата на ESG като дава достъп до невиждани данни за потребното влияние на корпоративно осиновените кошери. Не на последно място осъществя дарителски акции за пчелни фамилии и кошери, провежда образования и осведомителни акции за значимостта на пчелите.
Седем са подадените кандидатури в подкатегорията " Стратегия Кръгова стопанска система ". Според данни от Световната банка до ⅔ от световните въглеродни излъчвания, 90% от загубата на биоразнообразие и две трети от смъртността от замърсяване са непосредствено свързани с добива, използването и изхвърлянето на първоначални първични материали. Кръговата стопанска система е единственото стабилно решение на казуса. Внедряването на кръгови правила измежду българските компании обаче е към момента изборно, според бизнес модела, означи Албена Маркова в презентацията си. Повечето от седемте претендента в подкатегорията показват действия за изцяло попречване на образуването на боклуци, понижаване на образуването им и изключително - повторна приложимост и преработване.
Реклама За Стратегия " Кръгова стопанска система " бе отличен Kaufland Bulgaria. Като огромен търговец на храни с отговорност към хората и природата Kaufland работи за ограничение на замърсяването, дейно потребление на ресурсите и понижаване на излъчванията парникови газове. В България веригата разпростира амбициозната REset Plastic тактика на групата Schwarz, която стъпва на визията " По-малко пластмаса - затворен цикъл на суровините ". През 2022 година Kaufland регистрира годишен спад от 27% в използването на пластмаса, с което преизпълни с 4 години заложените цели. Поетите задължения по тактиката включват понижаване на използването на пластмаса с най-малко 20% до 2025 г, оптималната рециклируемост на пластмасовите опаковки на всички лични марки и включване на приблизително 25% рециклат в опаковките им. От 2020 година Kaufland не продава пластмасови принадлежности и съдове за еднократна приложимост, като ги заменя с устойчиви други възможности. Това е и първият у нас хипермаркет, който предложи многократна торбичка за самун от 100% рециклирана пластмаса. Това са единствено дребна част от десетките достижения на веригата за понижаване на пластмасата. в пет хипермаркета в София, Пловдив и Варна. Интересът към станциите за преработване е голям и се усилва всяка седмица. Специалната премия за Кръгов бизнес модел отиде при Ride Share Bulgaria/SPARK. Компанията зад сполучливата градска кар-шеринг услуга SPARK в България има основна роля в развиването на електрическата подвижност и споделените услуги за превоз в България, само че тя регистрира и други достижения с изключение на, че предлага улеснение и пести време и средства на клиентите си. За 7 години автопаркът на компанията се е нараснал от 30 на 750 електрически автомобила и към този момент над 200 000 клиенти - Една кола на SPARK се кара от до 10 разнообразни индивида дневно, които я употребяват като опция на персоналните си коли или пък въобще не имат такива. А това значи доста спестени транспортни излъчвания. С все по-масовото нахлуване на ESG тактики и политики при фирмите в България въглеродната диря придобива още по-голямо значение. Възможността да се заменят отчасти или напълно служебните коли с мотори с вътрешно горене с електрически е комфортен, бърз и сполучлив инструмент за възстановяване на ESG рейтинга на фирмите, споделят от компанията.
Подкатегориите Стратегия за Грижа за чиновниците и за Ангажиране на заинтригуваните страни са измежду най-популярните, като са привлекли общо 13 кандидатури. 80% от тях са внедрили съответни политики, ориентирани към унищожаване на дискриминирането, 30% - за отбрана на човешките права на служащите по веригите, а всички реализират действително взаимоотношение със заинтригуваните страни. Сред най-честите ограничения са пакети с придобивки, надграждане на спектъра от корпоративни политики с фокус построяването на просвета, подкрепяща правилата на разнообразие, равнопоставеност и приобщаване и така нататък
В подкатегорията " Стратегия Грижа за чиновниците " бе отличена Lidl Bulgaria. Като част от Schwarz Gruppe " Компанията да вземем за пример е създала прецизен развой и за подаване на сигнали за непозволено държание, подписала е й правилата на Организация на обединените нации за овластяване на дамите и предизвиква равнопоставеността и многообразието. Част от ограниченията в тази посока са увеличение на каузи на дамите на управителни длъжности, основаването на позитивен баланс работа-личен живот за всички, равни благоприятни условия за кариерно развиване за всички чиновници, достъп до благоприятни условия за образование и развиване и още. Компанията предлага на чиновниците си и необятен пакет от придобивки - от финансови тласъци като ваучери за храна през здравни стратегии - в допълнение здравно обезпечаване и застраховки, до поощряване на деен метод на живот - да вземем за пример с карти за спорт. Лидл България е и първата компания в ритейл бранша, която се причислява към Хартата на многообразието в страната и първата със документ " Компания - другар на детето ". Наградата за Стратегия Ангажираност към заинтригуваните страни получи " ФАНТАСТИКО ГРУП ". В компанията имат вяра, че, само че също, че е отговорност на бизнеса да бъде част от развиването на районите, в които работи. През април 2023 година веригата сложи началото на най-голямата си обществено виновна самодейност. Фондът на тази стратегия всяка година ще поддържа планове в шест основни области: обучение и просвета, опазване на здравето, поддръжка на уязвими групи, обществено предприемачество, спорт и околна среда. Още през първата година от основаването на " Фантастико до теб " са подкрепени 19 плана на обща стойност близо 200 000 лева Общият принос на компанията и клиентите й през последните 5 години надвишава 3 700 000 лева, с което са достигнати над 20 000 души (хора в неравностойно състояние, деца със специфични потребности, бежанци, потърпевши от бедствия и др.) Две награди бяха дадени и в подкатегорията за отговорно ръководство и вътрешни образования. Популярните ограничения тук са въвеждане на характерни корпоративни политики, механизми за подаване на сигнали за престъпления, вътрешните ESG образования в цялата компания, в това число управление и чиновници. От PwC регистрират някои дефицити - да вземем за пример съвсем половината претенденти не вършат разлика сред тактика за стабилно развиване и ESG отчет.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР