Пътят е символ и метафора – на живота, на съзряването,

...
Пътят е символ и метафора – на живота, на съзряването,
Коментари Харесай

Коментар на водещия: История за път

Пътят е знак и метафора – на живота, на съзряването, на избора.

Беше от тези есени дни, в които слънцето към момента се чудеше да се раздава ли за още малко лято, или да пусне есента да влезе в Родопите. Вълнението беше огромно, тъй като се откривашe един от най-спорните планове от идването на демокрацията. По подигравка на ориста, лентата на хидровъзела „ Цанков камък” щеше да бъде прерязана от един от най-големите критици на плана, струващ съвсем милиард лв. – Бойко Борисов.
Инвестицията в „ Цанков камък ” ще се върне след... 1000 години Как Борисов видя най-голямата язовирна стена строена през последните 25 години в Европа
Пристигнахме няколко часа по-рано, тъй като доста ни се искаше да разгледаме региона. Трябваше да създадем репортаж за новините. На един тротоар, напряко край пътя стояха трима мъже с галоши. Когато видяха колата на bTV, очевидно се оживиха. „ Ние сме от прилежащото Осиково. Никой от нас не можа да си откри работа на обекта, тъй като нямаме път. Няколко километра минаваме за час нагоре в планината”, изясни единият, който се показа като Славе.
Снимка: bTV
Тръгнахме към тяхното село, с цел да ни покажат. Колата се движеше на метри от дерето, а аз от самото начало си мислех, че в случай че паднем ще се гмурнем непосредствено в бистрите води на „ Цанков камък”. Предложих на Славе да пристигна с нас на откриването. Той одобри без доста да му мисли.

Журналистите към този момент се събираха край новото знамение на хидроенергетиката, а Славе седеше леко настрана и очакваше знака. Борисов кацна с хеликоптер. Посрещнаха го шефа на НЕК, на австрийската компания, изпълнила плана и посланика на Австрия. И тъкмо сега, когато спря пред публицистите, бутнах Славе да излезе пред всички.

Камерите снимаха, а Славе не загуби време и стартира да споделя пред слисаните погледи на формалните лица, които още не бяха споделили нищо. Преводачите превеждаха думите на Славе – гледали ягоди, имали крави. Нямали си път.

Тогава министър председателят направи нещо ненадейно – той не даде обещание страната да построи пътя, а се обърна към шефа на частната компания и му сподели ясно: „ Да им построите път за ваша сметка”. Австрийците бяха като гръмнати. Припомням ви част от тази история.
Снимка: bTV
След като излъчихме репортажа, Славе стана героят на региона. Всъщност, в деня на откриването на Цанков камък, всички разказваха за него. Аз персонално си мислех, че обещанието ще потъне, както доста други през годините. Но на идната пролет, Осиково имаше чисто нов път, издигнат от австрийската компания като по учебник. Той струваше милиони, а част от парите дадоха и от НЕК. Те пробиват Алпите, направиха го и в Родопите.
Ще се строи ли тръба за газ от турската до сръбската ни граница? Това ще стане ясно на 31 януари идната година
Сетих се за тази история около полемиките за потребността от национална детска болница и геополитическия подтекст, в който Русия желае тръба през наша територия, а Съединените щати ще ни доставят самолети за милиарди. Защо американци и руснаци не се обединят в името на национална детска болница в България? Това би бил същински дипломатически пробив.
Докладът за избор на нов изтребител предлага договаряния със Съединени американски щати за F-16 Другите две предложения бяха от Швеция за „ Грипен ” и от Италия за втора употреба „ Юрофайтър ”.
След като толкоз доста държат на своите покупко-продажби и ползи, това е една добра концепция, която могат да осъществят дружно и за тяхна сметка. Не че България не може да си построи сама, само че един жест от другарски страни, които преследват своите ползи тук, ще излъчи доста мощно обръщение към цялото общество и пътят, по който огромните страни към този момент постановат своите ползи.

Защото пътищата от време на време се преплитат по непредвиден метод - и в живота, и в политиката, и в геополитиката. Стига да си го представиш ясно, като в... Осиково
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР