Пътуванията на български граждани в чужбина през декември 2023 г.

...
Пътуванията на български граждани в чужбина през декември 2023 г.
Коментари Харесай

Българите са пътували повече през декември, най-много до Турция

Пътуванията на български жители в чужбина през декември 2023 година са 649.1 хиляди или със 7.3% повече от декември 2022 година.

Това става очевидно от настоящите данни на Национален статистически институт, оповестени през днешния ден.

Регистрирано е нарастване на пътуванията по всички следени цели - отмора и екскурзия, служебна и други цели.

Най-голям брой пътувания на български жители са осъществени към:

Най-голям условен дял от общия брой пътувания на български жители в чужбина образуват тези с други цели (гостуване, образование, посещаване на културни и спортни мероприятия) – 44.8%, следвани от пътуванията за отмора и екскурзия - 33.5%, и със служебна цел – 21.7%.

През декември 2023 година визитите на непознати жители в България са 785.4 хиляди или с 3.1% повече в съпоставяне със същия месец на миналата година.

Регистрирано е нарастване на пътуванията по следните цели: отмора и екскурзия - с 6.6%, и други - с 2.3%, до момента в който тези със служебна цел понижават с 0.7%. Транзитните прекосявания през страната са 36.5% (286.5 хил.) от всички визити на непознати жители в България.

Делът на жителите от Европейския съюз, посетили България, е 52.8% от общия брой непознати жители и доближава 414.6 хиляди, като максимален е броят на визитите на жители от Румъния - 38.2%, и Гърция - 30.4%.

Посещенията на жители от групата „ Други европейски страни “ 1 са 314.6 хиляди, или 40.1% от всички визити в България. Най-голям брой визити са регистрирани от Турция - 162.0 хиляди или 51.5% от визитите в тази група.

Най-много визити в България са осъществили жителите от: Турция - 162.0 хиляди, Румъния - 158.3 хиляди, Гърция - 126.1 хиляди, Украйна - 52.3 хиляди, Сърбия - 42.3 хиляди, Германия - 34.5 хиляди, Република Северна Македония - 34.3 хиляди, Италия - 22.2 хиляди, Обединено Кралство - 15.7 хиляди, Австрия - 12.8 хиляди (

Преобладава делът на визитите с други цели - 57.3%, следвани от визитите за отмора и екскурзия - 29.0%, и със служебна цел - 13.7%.

При наблюдението и създаването на данните за туризма Националният статистически институт (НСИ) е възприел дефинициите, предложени от Световната организация по туризъм и Методологическото управление на Евростат.

Съгласно тези дефиниции интернационален екскурзиант е всеки клиент, идващ в друга страна, която не е страната на неговото непрекъснато местоживеене, за не повече от една година, и чиято съществена цел не е осъществяване на активност против възнаграждение в посетеното място.

Целите на посещаване в дадена страна могат да бъдат:

• екскурзия, отмора или развлечения (посещения на културни или исторически

забележителности, спортни мероприятия и др.);

• посещение (при близки или познати);

• служебна цел (командировки, присъединяване в конференции, конгреси и симпозиуми и др.);

• други (образование, лекуване и др.).

Статистическите данни за пътуванията на български жители в чужбина и визитите на непознати жители в България са получени въз основата на месечна информация от Министерството на вътрешните работи (МВР) и извадково проучване на Национален статистически институт измежду преминаващите български и непознати жители през граничните пунктове на страната.

Данните за броя на пътуванията на жители от Европейския съюз съставляват оценки на

базата на информация от Министерство на вътрешните работи и летищните управляващи. Данните за влезлите в страната жители на „ трети страни “ са получени непосредствено от Министерство на вътрешните работи.

Данните за задачите на пътуванията са получени въз основа на регулярно провежданото от Национален статистически институт месечно извадково проучване измежду преминаващите български и непознати жители през граничните пунктове на страната.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР