Пътуването на какаото от зърното до шоколада минава през заводи

...
Пътуването на какаото от зърното до шоколада минава през заводи
Коментари Харесай

Нови регулации за добивa на какао може да увеличат цената на шоколада в Европа

Пътуването на какаото от зърното до шоколада минава през фабрики за преопаковане като този в Сан Педро, Кот д`Ивоар, където всеки ден идват по към 20 камиона с ремаркета, натоварени с тонове стока за интернационалните пазари, споделя Bloomberg.

Работници разтоварват чували, тежащи до 65 кг, и ги отварят, подготвяйки наличието за сушене, подбиране и разчистване. Други измитат зърната по пода на купчини за събиране.

Където и да огледа или да върви човек, има какаови зърна. Милиони и милиони се доставят в сходни уреди в Западна Африка и по-късно се изпращат към хранилища в Амстердам, Хамбург и Антверпен за най-хубавите производители на шоколад в света.

Предстои обаче голяма смяна, която заплашва да преобърне тази верига на доставки и да увеличи цените на сладкарските произведения, продуктите за грижа за кожата и билковите медикаменти.
Нови правила
От 30 декември Европейският съюз ще изисква компании като Cargill, Ferrero Group, Nestle и Mars да потвърждават, че всяко зърно, което внасят на континента, не е асъдействало за обезлесяването на друго място.

Това значи следене на какаото от шушулката до пристанището – скъпо начинание за промишленост, която към този момент се бори със свиващо се произвеждане и рекордни цени на фючърсите. Липса на доказателство обаче значи липса на продажби – а това е забележителна глоба поради обстоятелството, че Европейски Съюз е най-големият покупател от Кот д`Ивоар и Гана.

Има опрян револвер в главата ни да изградим системи и да се подготвим “, споделя Пол Дейвис, президент на индустриалната група Европейска какаова асоциация (European Cocoa Association, ECA). „ Очакваме разтърсвания за година-две, а това може да значи по-високи цени в Европа.

Всяка доставка – в чували или в насипно положение – ще би трябвало да вписва GPS координатите на фермите, където се отглежда какаото и тази информация би трябвало да бъде качван в европейска база данни. Cargill, Ferrero и Nestle споделят, че построяват мрежите си за геолокация в Кот д`Ивоар, която доставя 44% от международното какао.

Нито от една от фирмите, с които Bloomberg се е свързала, не е споделила какъв брой костват напъните им и не са обсъждали дали в последна сметка потребителите ще поемат по-високите разноски под формата на по-скъп шоколад. Не е ясно дали бремето ще падне върху земеделците, които към този момент са измежду най-бедните в света.

Макар и да поставят старания, с цел да изпълнят условията, някои се пробват да убедят блока да отсрочи използването им, споделя основният изпълнителен шеф на Barry Callebaut Питър Фелд.

„ Европейските регулации влязоха в действие и не бе разисквано с никой от играчите в промишлеността “, споделя Фелд по време на диалог по доклада на компанията на 1 ноември. „ Всички играчи се ангажират с Европейската комисия, с цел да лобират за временен интервал “, добави той.

Регламентът на Европейски Съюз против обезлесяването (EUDR) обгръща още палмовото масло, кафето, соята, дървесината и едрия рогат добитък – известни аргументи за премахването на дървета. Законът, който се простира от Амазонка до Африка и Азия, важи за първични материали, както и за артикули като кожа и мебели.

Без него към 248 хиляди хектара гори ще бъдат обезлесявани всяка година до 2030 година, демонстрират калкулации на Европейски Съюз.

Зърната, който фирмите смятат за несъответстващи на разпоредбите, евентуално ще бъдат продадени в Съединени американски щати или Азия – несъмнено по-малки, на толкоз доходоносни пазари за западноафриканските производители. Ако Европейски Съюз научи, че дадена пратка е нарушила закона, наказванията включват санкции, конфискация или краткотрайна възбрана за търговия в блока.

Това основава неотложен проблем за промишлеността. Нужни са 12-18 месеца, с цел да преминат какаовите зърна пътя от прибирането на реколтата до достигането на Европа, тъй че актуалната годишна продукция би трябвало да дава отговор на регламента, защото ще бъде доставена след 30 декември.

Лондонските фючърси костват с към 800 $ за звук повече от тези в Ню Йорк, съгласно калкулации на Bloomberg, основани на най-активните контракти.

Какаото е отговорно за 7.5% от приноса на Европейски Съюз за световното обезлесяване, съгласно BloombergNEF. Някои компании към този момент наблюдават зърната посредством доброволни стратегии за резистентност, само че новият закон изисква по-задълбочено равнище на наблюдаване, което стартира с картографиране на постоянно неразбираеми граници на отдалечени независими имоти.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР