Пътните проекти и поддържането на Републиканската пътна мрежа на територията

...
Пътните проекти и поддържането на Републиканската пътна мрежа на територията
Коментари Харесай

Стефан Чайков: Правителството видимо няма желание да се разплати с пътностроителните фирми

Пътните планове и поддържането на Републиканската пътна мрежа на територията са сложени пред действителен риск от неспособност за осъществяване и наложително прекъсване, сигнализират от Българската браншова камара „Пътища“ (ББКП) в своя позиция.

„Видимо държавното управление няма предпочитание да се разплати с пътностроителните компании . Ние ще отговорим по съответен метод.“

Това съобщи пред БНР Стефан Чайков, ръководител на Българската браншова камара „Пътища“. Той дефинира отчета на междуведомствената група, проверяваща договорите на компаниите преди втория транш на разплащането на страната, като „абсолютно несъстоятелен“.

Относно огласеното от финансовия министър по отношение на отчета, Чайков посочи, че Асен Василев не приказва за фрапантни разлики в единичните цени, а в цената за ремонт на километър път, само че в ремонта на километър път според от положението му „могат да влизат безчет разнообразни по тип и величина дейности“ .

Единичните цени за тези действия са вследствие на извършени публични поръчки и повече от 60% от тях са минали в това число през правосъден надзор заради обжалвания, посочи Стефан Чайков. 

Според него в пространството се хвърлят „ голословни изказвания “ и по тази причина никой не загатва съответни компании , „за да не може някоя компания да предяви правосъден иск за уронване на престижа“.

Самата работна група в отчета си признава „ с червени букви „, че няма компетенциите да се произнесе „ дали едно строителство е настоящ ремонт, главен ремонт, реорганизация, ново строителство „, посочи Чайков в предаването „Преди всички“.

Той изрази съмнение, че една от аргументите нещата да се показват по този метод, са обществените спорове във властта .

„За да се вменява на един или различен виновност.“

   Снимка: Радио Видин Чайков напомни, че има съглашение с държавните институции до 30 юни да им се изплатят 100% от всички осъществени действия.

„Извън тези 650 и няколко милиона, които към този момент са платени, още към 520 милиона .“

След тази дата компаниите могат да търсят правата си по правосъден ред, а започнатите и незавършени поправки ще спрат , разясни Стефан Чайков.

Председателят на браншовата камара очерта казуса с индексацията на цените на материалите като народен и предизвести, че поради повишените цени при настоящите цени по договорите строителните компании избират да платят неустойки за преустановяване на тези контракти , вместо „да изгубят доста повече пари, изпълнявайки проекта“.

„Това слага под риск в това число европейско финансиране – една огромна част от общинските ВиК планове, плановете в железниците. Говорим за доста огромни суми.“

400 от близо 6 хиляди строителни компании са банкрутирали през предходната година , очаква се сред 600 и 800 да банкрутират през тази година, сподели още Стефан Чайков.

Цялото изявление слушайте в звуковия файл.  
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР