Патладжани се пекат на котлон, това е класически начин, но

...
Патладжани се пекат на котлон, това е класически начин, но
Коментари Харесай

Как да изпечем патладжан

Патладжани се пекат на котлон, това е типичен метод, само че след изпичането на зеленчуците се постанова главно разчистване на котлона. За да не губите време в ненужно почистване, постелете парче фолио върху котлона и сложете патладжана върху него. Така ще избегнете нагара върху котлона.

Патладжани се пекат на фурна. В леко загрята фурна сложете патладжана – в тава, застлана с фолио, или върху решетката на фурната, върху която сте поставили огромно парче фолио. След като патладжанът омекне, го извадете от фурната.

Патладжанът може да се запече и в микровълнова фурна. За задачата се отрязва горната част на патладжана, където се намира дръжката. Набожда се на няколко места с нож, като разрезите би трябвало да са дълбоки.

Патладжанът се слага в паница без железни украси. Микровълновата фурна се включва на цялостна мощ. Времето за изпичане на патладжана зависи от неговия размер и от мощността на микровълновата фурна.

След като поомекне, патладжанът се изважда, разрязва се на две на дълго и се поставя в паница по този начин, че да изтече от него цялата горчива течност. Докато патладжанът се пече в микровълновата фурна, се отделя доста пара и кондензираните капки се стичат по малката врата. Затова под малката врата се поставя забрадка, която да попива водата.

 Готвене на патладжани

Патладжани могат да се опекат и в ястия. За да се направи патладжан на фурна с доматено пюре, зеленчукът се нарязва на части, без да се бели. Пече се на скара или се запържва за няколко минути от двете страни до златисто. Всяко късче се топва в доматено пюре от двете страни, поръсва се с нарязан на ситно босилек и се украсява с парче сирене или кашкавал. Запича се на фурна, до момента в който сиренето не се разтопи.

Салатата от печен патладжан се прави доста елементарно. Патладжанът се изпича на фурна до омекване. Обелва се, изплаква се леко и се нарязва на едро. Добавя се нарязан на ситно чесън и свеж кориандър, нарязан на ситно. Подправя се с лимонен сок, сол и черен пипер.

Патладжан на скара се прави, като се нарязва на едри части на дълго, напръсква се щедро със зехтин и се пече на скара. Запечените части се подреждат в тава, напръскват се с балсамов оцет, поръсват се с листенца мента и настърган кашкавал и се запичат до разтопяването на кашкавала.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР