Пътищата са напукани. Земята се клати от чести земетресения. От

...
Пътищата са напукани. Земята се клати от чести земетресения. От
Коментари Харесай

Земя на лавата: Исландия – там където се срещат огън и лед

Пътищата са напукани. Земята се клати от чести трусове. От пукнатините излиза пара. Всички следи сочат към това, че островната страна Исландия ще претърпи ново вулканично изригване.

През последните дни там се следи нараснала сеизмична интензивност. Вулканичната магма се е разположила и се движи под повърхността по 15-километров тунел. Лавата е на към 800 метра под земната повърхнина и не е ясно тъкмо къде по дължината на тунела ще избие на повърхността.

В региона на столицата Рейкявик са регистрирани към 24 000 труса от края на предишния месец

Местната метеорологична работа подреди на жителите на градчето Гриндавик да се изтеглят, защото домовете им се намират на пътя на лавата. Повече от 3000 души трябваше да изоставен домовете си в границите на часове.

Снимка: Getty Images / Reuters

Вулканична интензивност в Исландия

Високата вулканична интензивност на острова се дължи на обстоятелството, че той е ситуиран върху две тектонски плочи. През актуалната геологична ера са регистрирани съвсем 30 съществени вулканични изригвания, в това число това на Елдгя – най-голямото изхвърляне на лава в човешката история.

На острова има към 30 дейни вулканични системи. 13 от тях са изригвали след заселването на острова през 874 година прочие Хр. Най-активна е Гримсвьотн.

Снимка: Getty Images / Reuters

За последните 500 години исландските вулкани са изхвърлили една трета от количеството лава в международен мащаб.

Най-смъртоносното изригване в историята на Исландия е през 1783 година Тогава съвсем една четвърт от популацията на острова умира, само че не поради моменталните резултати на изригването, а поради неналичието на храна, заболявания по животните и токсичният смог над острова.

Снимка: Getty Images / Reuters

Безспорно най-известното изригване на вулкан е през април 2010 година Тогава Ейяфятлайокул аргументи големи проблеми за самолетните транспорти над цяла Европа в продължение на шест дни. Около 20 страни затварят въздушното си пространство за транспорти, което засегна почти 10 милиона души.

Обикновено Исландия претърпява мощна вулканична интензивност един път на четири години.

Снимка: boredpanda.com

Природа, изваяна от лава

Именно мощна геологична интензивност в Исландия е виновна за пейзажите на островната страна, които повече наподобяват на подиуми от научнофантастичен филм.

Най-популярни са полетата от черна лава, черните плажове и геотермалните басейни и гейзери.

Снимка: iStock

Едно от местата, които попаднаха под актуалната възбрана за гости е така наречен Синя лагуна – място с горещи геотермални басейни, което се посещава както от локалните, по този начин и от доста туристи.

Има и позитивни страни

Исландците са се научили да живеят с вулканичната активност на острова. Поради тази причина съумяват да употребяват и позитивните качества на геотермалната сила – една от най-евтините и чисти форми на сила в света.

Снимка: Getty Images / Reuters

Повече от 85% от домовете в Исландия се отопляват с геотермална сила, която идва непосредствено от горещите извори на острова. Междувременно водата от разтапянето на ледниците дава на страната евентуален източник на още електричество.

Всичката тази зелена сила е трансформирала Исландия в една от най-незамърсените страни в света.

Снимка: Getty Images / Reuters

В същото време въздействието на лавата върху глетчерите води до произвеждането на големи количества вулканична пепел, която наторява почвата и я прави плодородна.

Страната има построена извънредно сериозна система за наблюдаване на всичките 32 дейни вулканични системи. Сигурността е топ приоритет на локалните управляващи.

Снимка: Getty Images / Reuters

Инфраструктурата е такава, че да се оправи със сеизмичната интензивност и огромни катаклизми съвсем в никакъв случай не се случват.

Защо идното изригване е по-опасно?

Местните управляващи обявиха, че по-различното този път е огромно количество серен диоксид, който е изтърван в атмосферата при разбъркването на земните пластове.

Снимка: Getty Images / Reuters

Очаква се също лавата да пробие наоколо до обитаемото място. Жителите на Гриндавик бяха пуснати да посетят домовете си за към 5 минути, с цел да избави най-ценните си движимости.

Снимка: Getty Images / Reuters

Според данните на службите се чака изригване с огромни мащаби. Ако магмата се излее в морето, това би било даже още по-опасно в сравнение с в случай че се появи на сушата.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР