Път и времева линия на урагана Идалия: Кога и къде метеоролозите прогнозират, че бурята ще удари Флорида

...
Тропическата буря Идалия се прогнозира да се превърне в ураган
Коментари Харесай

Тропическата буря Идалия се прогнозира да се превърне в ураган в понеделник, докато върви към крайбрежието на Персийския залив на Флорида, по път, който се очаква да въздействие върху широка централна част от щата, включително градове като Тампа и Орландо.

Длъжностните лица са поставили общностите под набор от предупреждения за тежки метеорологични условия, от предупреждения за урагани и тропически бури до наблюдение на бурни вълни, докато Идалия набира скорост близо до най-западния край на Куба. Междувременно ураганът Франклин, на изток над Атлантическия океан, се развива по линия, която се очаква да заобиколи източното крайбрежие на Съединените щати.

Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис каза на пресконференция в понеделник сутринта, че Очакваше се Идалия да прерасне поне в ураган от категория 3, преди да достигне сушата.

урагани според ветровата скала на Сафир-Симпсън, категоризирайки бурите, които попадат в категория 3, 4 или 5 като „големи“ урагани, способни да причинят „значителни загуби на живот и щети“, според Националния център за ураганите. Категорията се основава на максималните постоянни скорости на вятъра на урагана.

Къде ще удари ураганът Идалия?

Докато Идалия набира сила и преминава през Мексиканския залив в началото на тази седмица, синоптиците прогнозират, че системата от бури ще достигне сушата покрай западното крайбрежие на Флорида, излагайки на риск общностите в централните части на щата и нагоре през мишеня.

„Сега се прогнозира, че Идалия ще се превърне в голям ураган, преди да достигне крайбрежието на Персийския залив на Флорида“, Националната метеорологична служба туитира в понеделник сутринта. „Рискът продължава да нараства за животозастрашаващи бури и опасни ветрове с ураганна сила по части от западното крайбрежие на Флорида и Флоридския панхандъл, започвайки още късно във вторник.“

Както агенцията отбеляза, часовниците за бури и урагани бяха в сила за големи части от западното крайбрежие на Флорида и Флорида, от окръг Сарасота, между Форт Майерс и Тампа, до окръг Франклин близо до Талахаси.

Метеорологичната служба каза, че крайбрежните райони на юг до нос Сейбъл, в Евърглейдс и Флорида Кийс могат да видят бурни вълни до два или три фута над нивото на земята с приближаването на Идалия. Заплахите от бурни вълни се увеличават за крайбрежните райони по-нагоре по крайбрежието, като метеоролозите оценяват потенциални вълни до 11 фута за голяма част от северозападна Флорида и в долната част.

Стормовата вълна е покачване на водните нива, причинено от ураганни ветрове, които изтласкват водата към брега и над райони на сушата, които обикновено са сухи, според Националната администрация за океаните и атмосферата. Това явление се смята за най-голямата заплаха за живота по време на ураган.

Синоптиците също предупредиха, че „райони на внезапни и градски наводнения, някои от които може да са значими на местно ниво, се очакват в части от западния бряг на Флорида , Панхандъл във Флорида и Южна Джорджия от вторник до сряда, разпространявайки се в части от източната част на Каролина от сряда до четвъртък." Издадено е наблюдение на буря за части от Южна Джорджия, от устието на река Сейнт Мери на границата с Флорида до Алтамаха Саунд.

В части от Западна Куба може да има ветрове с ураганна сила, проливен дъжд и потенциално внезапни наводнения и свлачища, докато Идалия преминава покрай острова по-късно в понеделник, каза метеорологичната служба. Предупреждение за ураган е в сила за далечната западна кубинска провинция Пинар дел Рио.

Предупреждението за ураган означава, че се очакват условия за ураган някъде в границите на зоната на предупреждение, докато наблюдението за ураган означава, че тези условия са възможно, според Националния център за ураганите. Синоптиците призовават хората в районите с предупреждения за урагани да се подготвят за появата на условия в рамките на следващите 12 до 24 часа. Хората, живеещи в райони, поставени под наблюдение за бурни вълни, трябва да се подготвят за „възможността от животозастрашаващо наводнение от надигаща се вода, движеща се навътре от бреговата линия“ през следващите 48 часа, каза центърът за ураганите.

Кога е Очаква се ураганът Идалия да достигне сушата?

Очаква се ураганът Идалия да достигне брега на Персийския залив на Флорида в сряда, 30 август, като официални лица смятат, че бурята ще се засили бързо през следващите 12 до 18 часа.

„Наистина очакваме ураганът Идалия да бъде голям ураган, който ще удари щата Флорида“, каза ДеСантис на брифинга в понеделник, предупреждавайки, че жителите, живеещи по крайбрежието на Персийския залив на Флорида, трябва да се подготвят за „големи въздействия“, свързани с настъпващата буря.

Предвижда се бурята да се развие в „опасен голям ураган над североизточната част на Мексиканския залив до сряда рано“, каза Националният център за ураганите в понеделник сутринта. Последното му предупреждение за буря прогнозира, че Идалия ще премине близо до или над западна Куба в понеделник вечерта, преди да се премести „над крайния югоизточен Мексикански залив до ранния вторник“ и да достигне крайбрежието на Персийския залив на Флорида в сряда.

Карти на прогнозирания път на урагана Идалия

От понеделник сутринта метеоролозите са прогнозирали непрекъснат североизточен път за Идалия, докато прераства от тропическа буря в голям ураган, преминаващ или близо до, или директно над най-западната част на Куба в понеделник вечерта, преди да се проследи над Мексиканския залив към западния бряг на Флорида през целия вторник и до сряда.

След като достигне брега на Персийския залив на Флорида, Идалия се очаква да продължи на североизток над Флорида, Джорджия и Каролините в сряда и четвъртък, като намалява силата си, докато пътува.

Националният център за ураганите призна, че сливането на атмосферните условия, причинено от пътя на Идалия в Персийския залив и пътя на урагана Франклин в южният Атлантик може потенциално да промени най-новите прогнози, публикувани в понеделник, тъй като и двете бури продължават да се движат и развиват.

„Въпреки че прогнозата е доста последователна, все още има известно отклонение в насоките от 48 часа и не може да се подчертае достатъчно, че само малко отклонение в пистата може да причини значителна промяна в местоположението на сушата на Идалия във Флорида поради успоредната релса към западното крайбрежие на щата“, пише Националният център за ураганите в съобщение, издадено в 10 часа сутринта CT в понеделник сутринта.

Идалия и Франклин ще ударят ли Флорида по едно и също време?

Не се очаква ураганът Франклин да удари Флорида, но може да причини неблагоприятни условия за сърф и разкъсващи течения. Длъжностни лица не са издали никакви прогнози, които предполагат, че Франклин ще стигне някъде по югоизточното крайбрежие на САЩ  

Франклин се е засилил в мощна буря от категория 4 с ветрове от 135 мили в час до понеделник сутринта, когато се е намирал на около 490 мили от югозападния бряг на Бермудите, но се очаква да отслабне от вторник следобед.

Метеоролозите казаха, че вълните от Франклин вече засягат Бермудските острови в понеделник и се очаква да причинят „животозастрашаващи условия за сърфиране и разкъсващо течение“ по източното крайбрежие на САЩ тази седмица, включително в части от Флорида.

С наближаването на Идалия Националната метеорологична служба издаде наблюдение за тропически бури и предупреждения за части от източната централна Флорида, включително Орландо, където жителите бяха призовани да се подготвят за „местни условия на тропическа буря до вторник вечерта и до Сряда. 

Входящо „дългосрочно вълнение“ в Атлантическия океан, причинено от урагана Франклин, ще направи крайбрежието податливо на „открито море, бурен прибой, увеличаване на животозастрашаващите разкъсващи течения и ерозия на плажа по време на приливи и отливи през вторник и сряда", според центъра за ураганите. 

Има възможност за силни и потенциално вредни пориви на вятъра от Идалия, които биха могли да се „разпрострат доста на изток от центъра на бурята", след като достигне сушата в Флорида, съобщи метеорологичната служба. Метеоролозите добавиха, че проливни дъждове може да има и в източните части на щата, които също могат да бъдат обект на нарастващи заплахи от торнадо.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР