Пастьоризацията се нарежда до миенето на ръцете и ваксините като

...
Пастьоризацията се нарежда до миенето на ръцете и ваксините като
Коментари Харесай

Мнозина твърдят, че суровото мляко е полезно – ето защо това никак не е така

Пастьоризацията се подрежда до миенето на ръцете и имунизациите като едно от най-големите достижения в региона на публичното здраве в историята на човечеството. Но както и другите неща в този лист, тя има своите съперници. Гръмки освен това.

Организацията за инспекция на обстоятелствата Full Fact неотдавна реагира на обява в Instagram, която все още на писане на публикацията е събрала над 70 000 лайкове и е една от многото, които поддържат глупавата концепция, че непастьоризираното „ сурово “ мляко е здравословно за банкет. Затова в този момент ще напомним за какво науката ни споделя, че това в действителност е доста неприятна концепция.

Наречена на името на френския академик Луи Пастьор, който през 60-те години на XIX в. потвърждава, че благодарение на топлота може да се предотврати развалянето на виното и бирата, пастьоризацията е развой на топлинна обработка на млякото, с цел да се унищожат нездравословните микроби и да се усили срокът му на валидност.

Съществуват няколко разнообразни метода, само че всички те включват нагряване до избрани температури и задържането на млякото по този начин за авансово избран интервал от време, който е изчислен като задоволителен за заличаване на бактериите, като Mycobacterium tuberculosis, които могат да се крият в него.

Възможно е да сте виждали и артикули, обозначени като „ UHT “, което значи, че са обработени при ултрависока температура (Ultra-Heat Тreated). Това е по-екстремна форма на пастьоризация, която включва по-високи температури и стерилна опаковка, което разрешава този тип артикули да се съхраняват отвън хладилника в продължение на месеци.

Млякото не е единствената храна, която се пастьоризира. Други образци за храни, които могат да бъдат подложени на топлинна обработка, включват плодови сокове, брашно и първичния обект на проучване на Пастьор – алкохолните питиета.

Почти незабавно откакто пастьоризацията става общоприета процедура, стартират разногласията (колко човешко…). Според Института за история на науката някои локални медийни организации задават въпроси към „ готвенето “ на млякото още при започване на XX век и този песимизъм в никакъв случай не изчезва.

През десетилетията са направени доста изказвания за хипотетичните изгоди от непастьоризираните млечни артикули. Ето някои от тях.

„ Вкусът е по-добър. “

Някои хора просто споделят, че избират усета на суровото мляко. Съществуват и някои самоделни сирена, които обичайно се създават от сурово мляко, които ценителите могат да се изкушат да опитат.

Това е въпрос, който мъчно може да се опровергае с научни проучвания. Достатъчно е да се каже, че даже и да смятате, че усетът е по-добър, рисковете от суровото мляко доста надвишават тази изгода.

„ По-лесно е за храносмилане. “

Някои настояват, че обработката на млякото с топлота, с цел да се убият неприятните бактерии, води до паралелното заличаване и на пробиотичните организми, които отделят лактаза – ензимът, който разгражда лактозата и който липсва на хората с лактозна нетърпимост.

Няма научни доказателства в поддръжка на това изказване. Суровото мляко към момента съдържа лактоза и няма индикации, че съдържа лактаза. Процесът на пастьоризация също по този начин не е причина за нетърпимост към лактоза, за която знаем от генетични данни, че съществува от хиляди години.

„ То е по-здравословно. “

Някои допускат, че процесът на пастьоризация въздейства негативно върху хранителния профил на млякото, като разгражда субстанции като калция, който е от значително значение за здравословното развиване на костите. Появяват се и изказвания за хипотетичните имунни изгоди от суровото мляко.

Голяма част от тези въпроси са свързани и с по-широкия песимизъм във връзка с потреблението на модифицирани храни или артикули, възприемани за „ неестествени “.

Доказателствата сочат, че пастьоризацията не трансформира значително хранителното наличие на млякото. Дори когато някои проучвания са открили понижаване на равнищата на някои витамини след термична обработка, това не са витамини, които се съдържат в изключително високи равнища в него и затова могат да бъдат получени от други хранителни източници.

Съществуват някои доказателства, че децата, отглеждани във ферми, имат по-ниска периодичност на някои алергии и автоимунни болести, както и усъвършенствана имунна функционалност, което някои изясняват с потреблението на сурово мляко. Важно е обаче, че даже и тези изследвания са единомислещи, че е належащо да се откри по-добър метод за понижаване на действителните опасности от суровото мляко, преди да се предложи по-широката му консумация.

„ Всичко е наред, стига да е тествано/екологично/от чиста плантация. “

Някои считат, че стига да имат доверие на фермата, от която идва суровото им мляко, то е безвредно за консумация.

В реалност обаче няма метод рискът да бъде изцяло отхвърлен. Дори фермите, които постоянно ревизират за съществуване на микроби в млякото си, могат да пропуснат ниски равнища на замърсяване, които към момента могат да ви навредят. Практиките на биологичното земеделие също не могат да предотвратят замърсяването и даже най-здравите животни могат да съдържат бактерии, които съставляват опасност за хората.

Освен че цитират доказателства, които значително опровергават изказванията на съперниците на пастьоризацията, здравните органи като Агенцията за надзор на храните и медикаментите (САЩ) неведнъж са предупреждавали за заплахите от потреблението на сурово мляко.

Най-очевидната причина, заради която пастьоризацията е въведена, е рискът от болести, излъчени по хранителен път.

Центърът за надзор и предварителна защита на болесттите (САЩ) изясняват, че суровото мляко може да бъде притежател на няколко разнообразни бактерии, които съставляват риск за човешкото здраве, в това число Campylobacter, Brucella и Listeria. Всъщност те споделят, че суровото мляко е „ една от най-рисковите храни “ за консумация.

Заразяването с някой от тези типове може да докара до диария в продължение на дни, само че има и някои евентуално съществени последствия, изключително за по-уязвимите хора, като децата и бременните. Не са редки случаите, когато човек се заразява с туберкулоза по говедата (mycobacterium bovis) от сурово мляко, а някои от тези други инфекции могат да причинят затруднения, в това число бъбречна непълнота.

Поради тези опасности суровото мляко е нелегално за закупуване в няколко щата на Съединени американски щати и не може да се продава в магазините в Обединеното кралство.

В свят, в който някои хора откровено спорят за изгодата от миенето на ръцете, евентуално не е изненадващо, че суровото мляко има толкоз доста буйни поддръжници. Но всички доказателства сочат, че потреблението на непастьоризирани млечни артикули в най-хубавия случай не е по-полезна за вас, а в най-лошия – е еднопосочен билет за Бърза помощ.

Ех, единствено да имаше елементарен метод да се понижат фрапантно всички тези рискове…

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР