Паспортните проверки на пътуващите със самолет до 28 европейски държави

...
Паспортните проверки на пътуващите със самолет до 28 европейски държави
Коментари Харесай

Паспортните проверки при полетите до 28 държави отпаднаха вчера

Паспортните инспекции на пътуващите със аероплан до 28 европейски страни отпаднаха през вчерашния ден с частичното присъединение на България и Румъния към Шенгенското пространство за свободно придвижване.

Това са всички страни - членки на Европейски Съюз (с изключение на Кипър и Ирландия), а също Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

С Румъния и България площта на Шенгенското пространство доближава 4.5 милиона квадратни километра, и обгръща 450 милиона души население.

От 0 часа през днешния ден документите на пътуващите от България към тези страни (и в противоположна посока) не се ревизират на границите по интернационалните летища нито преди политане, нито след кацане (както и интернационалните морски портове). Повече детайлности за измененията при пътуванията четете тук.

На 30 декември 2023 година Съветът на Европейския съюз (ЕС) с единогласие гласоподава от 31 март 2024 година за България и Румъния да отпадне контролът на въздушните и морските граници с страните от Шенгенското пространство. Съветът се ангажира да работи за отпадане на инспекциите и по сухопътните граници. Това стана откакто по-рано същия ден Австрия подвигна ветото си за приемането на двете страни, а седмица преди този момент същото беше направила Нидерландия.

Двете страни бяха останали последните съперници на разширението на Шенгенското пространство на югоизток по вътрешнополитически аргументи - засилващи се антиемигрантски настроения в предизборна обстановка.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР