Пасха Христова или още Великден е празник на празниците и

...
Пасха Христова или още Великден е празник на празниците и
Коментари Харесай

Христос Воскресе

Пасха Христова или още Великден е празник на празниците и празненство на тържествата.

Този ден Господ го е сътворил, с цел да се възрадваме и развеселим в него. Чрез своето славно възкресение Иисус Христос е съкрушил Сатаната, това стопроцентово зло към този момент е в пъкъла. По този метод се извършва и божието заричане към нашите прадеди Адам и Ева. Когато били изгонени от парадайса Бог им заречен, че ще изпрати Месия, който ще смачка главата на змията, т.е. ще унищожи това зло, което е изкусило първите хора. Това е осъществяването на божието обе-щаниe.

В този ден, в празника на празниците, в църковното песнопение се пее „ едни други, всички да се прегърнем и да си извиним поради Възкресението.

Широко публикувана традиция в целия християнски свят на Великден е да се боядисват яйца. Според преданието тази традиция идва от това, че след възкресението Христово, Мария Магдалина подарила на император Тиберий алено яйце с поздрава Христос Воскресе. Червеното яйце в тази ситуация символизира зародиша на живота, а живот имаме в Христа. Сам той споделя „ аз съм пътят, истината и живота “. Червеният цвят пък символизира страдалчество – кръвта, която Христос е пролял поради нас, а също по този начин и цветът на успеха над злото.

На този ден се замесват козунаци или специфичен самун „ артос “. Този квасен самун е в контраст на безквасния самун при еврейската Пасха.

Седмицата след великия ден се споделя Светла седмица, тъй като Възкресението на Христос донася прояснение за всички.

Между Великден и Петдесетница хората не престават да се поздравяват с поздрава " Христос Воскресе ". /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР