Първото земетресение бе регистрирано в морската зона на Пилос, повърхностно

...
Първото земетресение бе регистрирано в морската зона на Пилос, повърхностно
Коментари Харесай

След Мощното Земетресение В Гърция Днес: Ето Присъдата На Сеизмолозите!

Първото земетресение бе записано в морската зона на Пилос, незадълбочено с фокусна дълбочина от 7 км и мощ от 5.2 по Рихтер. Сеизмичната поредност, съгласно Герасимос Хулиарас, е плавна и намаляваща.

Малко по-късно, на 49 километра североизточно от Солун бе записана сеизмична осцилация 4.2R, която аргументи относителна паника в сеизмолозите на Геофизичния институт на Аристотеловия университет в Солун, защото е провокирано от разлома Волви край Халкидики.

" Естествено е да активизираме експертите, защото вибрацията е станала по разлома Волви, която има историческа последователност и документиран риск и го следим от близко ", сподели Герасимос Хулиарас.

Именно по този разлом бе провокирано огромното солунско земетресение на 20 юни 1978 година, което провокира огромни вреди в Солун и взе 50 жертви. Земетресението бе с магнитуд 6.2R и усетено на териториите на цяла Северна Гърция и България. Солунското земетресение е с най-голямата сеизмична интензивност в региона след Йерисовското от 1932 година.

Що се отнася до третото земетресение, което раздруса региона на Самотраки 3,1R належащо е непрестанно наблюдаване на този по-широк район в североизточната част на Егейско море, защото географски е обвързван с пропастта под Босфора, който тормози международна научна общественост.

" Тези три сеизмични феномени в понеделник са самостоятелни, разпръснати и не са свързани между тях ", сподели Герасимос Хулиарас, като предупрежди обаче, че земетресение от порядъка на 6R към момента не е станало през 2018 година в Гърция.

Според сеизмолозите настъпилата суматоха измежду обществеността е непотребна защото рисковите региони се следят непрестанно.

" Земетресението от 1978 година идва от региона на Волви и в предишното е предизвиквало и други сходни трусове. Мисля, че този разлом не може да предивика огромно земетресение, както през 1978 година, тъй като не е минало задоволително дълго време. От тогава са минали единствено 40 години, а с цел да може да се прояви такова друго мощно земетресение, като 1978 ще би трябвало да минат стотици години ", сподели професора в Атинския университет Ефтимиус Леккас.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР