Първото заседание на новия Столичен общински съвет (СОС) трябва да

...
Първото заседание на новия Столичен общински съвет (СОС) трябва да
Коментари Харесай

Областният управител от Атака ще свика новия Столичен общински съвет. Първи ще го води Волен Сидеров


Първото съвещание на новия Столичен общински съвет (СОС) би трябвало да се свика най-късно до 18 ноември от регионалния шеф на София, който е Николай Пехливанов от "Атака ". Преди началото на това съвещание кметът на София, районните кметове и общинските съветници ще положат клетва. Тя гласи:

"Заклевам се в името на Република България да съблюдавам Конституцията и законите на страната и във всичките си дейности да се управлявам от ползите на жителите от Столична община и да работя за тяхното благополучие. "

Общият брой на съветниците е 61 като най-голяма е групата на ГЕРБ - 27. Българска социалистическа партия е с 15 съветници, обединяване "Демократиична България " - с 12, ВМРО-БНД - с 4, "Атака " - с 2 и самостоятелният Борис Бонев от "Спаси София ". Те могат да образуват политически групи като минималният им брой би трябвало да е най-малко от 5 души, както изисква Правилникът за организацията и активността на СОС..

Първото съвещание ще се управлява от най-възрастния общински консултант, който се оказа, че е Волен Сидеров (63 г.) от "Атака ". Чрез скрито гласоподаване съветниците би трябвало да изберат новия ръководител на общинския съвет. Той ще управлява идващите съвещания като може да упълномощи за това и някой от своите заместници. Техният брой също се приема посредством гласоподаване от съвета. В досегашния съвет всички политически групи имаха собствен зам.-председател.

Възнаграждението на ръководителя на СОС, който е на трудов контракт, не може да е по-висока от 90% от заплатата на кмета на общината, която в този момент е 2900 лв..

Общинските съветници пък ще получават заплащане единствено за участията си в съвещанията на съвета и на комисиите към него. То не може да надвишава 70% от заплатата на ръководителя на СОС.

Забранява се на общинския консултант да бъде член на директорски, контролен или надзорен съвет на шефовете на търговски сдружения с общинско присъединяване или да е шеф на общинско дружество. Той не може да извършва същите длъжности и в търговски сдружения, които имат подписани контракти с общината или с общински търговски сдружения.

Източник: dnevnik.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР