Първото цифрово сканиране в пълен размер на Титаник, който се

...
Първото цифрово сканиране в пълен размер на Титаник, който се
Коментари Харесай

Първите по рода си кадри на Титаник разкриват останките по начин, по който не сте виждали досега

Първото цифрово сканиране в цялостен размер на " Титаник ", който се намира на 3800 м дълбочина в Атлантическия океан, е основано благодарение на дълбоководно картографиране.

Уникалният 3D аспект разрешава да се види целия транспортен съд по този начин, като че ли водата е източена.

Надеждата е, че по този метод ще се хвърли нова светлина върху това какво тъкмо се е случило с кораба, потопен през 1912 година

Повече от 1500 души са починали, когато корабът се блъснал в айсберг по време на първото си пътешестване от Саутхемптън до Ню Йорк.

„ Все още има въпроси, на които би трябвало да се отговори по отношение на потъването на кораба “, сподели Паркс Стивънсън, анализатор на „ Титаник “, пред BBC News.

Той добави, че моделът е " една от първите огромни стъпки към това да приближим историята на " Титаник " към проучване, учредено на доказателства, а не на спекулации ".

Titanic: First ever full-sized scans reveal wreck as never seen before
— BBC News (UK) (@BBCNews)
" Титаник " е проучван обширно след откриването на останките през 1985 година Но е толкоз голям, че в мрака на дълбините камерите могат да ни покажат единствено обособени фотоси на разлагащия се транспортен съд - в никакъв случай целия.

Новото сканиране улавя останките в тяхната целокупност, давайки ни цялостен аспект на " Титаник ". Той се състои от две елементи, като носът и кърмата са разграничени на към 800 м. Огромно поле от парчета обикаля потъналия транспортен съд.

Сканирането е осъществено през лятото на 2022 година от Magellan Ltd, компания за дълбоководни карти, и Atlantic Productions, които вършат документален филм за плана .

Подводници, ръководени отдалечено от екип на борда на профилиран транспортен съд, прекараха повече от 200 часа в изследване на дължината и ширината на останките .

Направиха повече от 700 000 изображения от всеки ъгъл, създавайки точна 3D реорганизация.

Герхард Зайферт от Magellan, който управлява експедицията, сподели, че това е най-големият план за подводно сканиране, който в миналото е предприемал .

The Titanic was surveyed last summer - by deep sea mapping company Magellan Ltd and documentary makers Their 3D replica is built from 700,000 images…
— Rebecca Morelle (@BBCMorelle)
„ Дълбочината му, от съвсем 4000 м, съставлява огромно предизвикателство, също така на мястото има течения и не ни е разрешено да допираме нищо, с цел да не повредим останките “, изясни той.

„ Другото предизвикателство е, че би трябвало да картографирате всеки квадратен сантиметър – даже и безинтересните елементи. Това включва и полето с парчета, а там картографирате и калта, само че това ви е нужно, с цел да запълните местоположението и визията за всички останали забавни обекти. “

Сканирането демонстрира както мащабите на кораба, по този начин и някои дребни елементи, като серийния номер на едно от витлата.

Носът, в този момент затрупан със сталактити от наслойка, към момента е различим - 100 години откакто корабът е потопен. Отгоре седи палубата за лодки, където е зейнала дупка и дава аспект към мястото, където в миналото е било огромното стълбище.

Кърмата обаче е безредна неразбория от метал. Тази част от кораба се е разрушила, когато достигнал морското дъно.

В поле с парчета са разпръснати всевъзможни предмети, в това число богато украсена железна структура част от кораба, скулптури и неотворени бутилки шампанско . Има и персонални движимости, в това число десетки обувки, лежащи върху утайката.

'We now have every rivet of the Titanic'

Andrew Geffen from Atlantic Productions spoke to after about the first full-sized digital scan of the Titanic which has been created using deep-sea mapping.
— BBC Breakfast (@BBCBreakfast)
Паркс Стивънсън, който е изучавал " Титаник " в продължение на доста години, сподели, че е бил " учуден ", когато за първи път видял сканиранията.

„ Позволява ви да видите останките по този начин, както в никакъв случай не можете да ги видите от подводница. Можете да видите останките в тяхната целокупност. И това, което се вижда в този момент, е същинското положение на останките. "

Той сподели, че проучването на сканиранията може да предложи нова визия за случилото се с " Титаник " в онази съдбовна нощ през 1912 година

„ Наистина не знаем доста за конфликта с айсберга. Дори не е ясно дали го е блъснал по десния ръб, както се демонстрира във всички филми – допустимо е даже да е стъпил на айсберга “, изясни той.

„ Изучаването на кърмата пък може да ни разкрие метода, по който корабът се е блъснал в морското дъно “, добави той

Морето взема своето от останките, микробите го разяждат и частите се разпадат. Историците са наясно, че времето за цялостното схващане на тази покруса изтича.

Но това сканиране замразява останките във времето и ще разреши на специалистите да се вгледат във всеки дребен подробност . Надеждата на учените е, че " Титаник " към момента може да разкрие своите секрети.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР