Първото плащане в размер от 2,7 млрд. лв. по Плана

...
Първото плащане в размер от 2,7 млрд. лв. по Плана
Коментари Харесай

ЕК одобри първото плащане по Плана за възстановяване и устойчивост

Първото заплащане в размер от 2,7 милиарда лева по Плана за възобновяване и резистентност получи утвърждение от Европейската комисия. Това заяви на ексклузивен брифинг вицепремиерът по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов, представен от



Служебният кабинет е получил информация от Европейска комисия, че е финализирала и дала утвърждението си за позитивната предварителна оценка на първото заплащане на българския План за възобновяване и резистентност. Средствата са безплатни и са по Механизма за възобновяване и резистентност.

" Вече могат да спрат спекулациите, че в никакъв случай няма да получим пари по Плана, че сме се забавили съдбовно или че не се оправяме ", уточни Пеканов и добави, че има страни, на които им е лишило много повече време, с цел да получат позитивна оценка за заплащане.

Пеканов означи, че това е триумф за страната ни и че този триумф би трябвало да послужи като мотивация да се работи още по-усилено.

" Българският проект за възобновяване и резистентност е на стойност 12 милиарда лева и има 12 съставния елемент, доста промени и капиталови планове ", напомни той.

На 31 август България показа на Европейска комисия искане за заплащане въз основа на постигането на 22 основни стадия и цели, посочени в решение на Съвета на Европейски Съюз за първата вноска. Етапите обгръщат промени и вложения в региона на образованието, интелигентното произвеждане, неутралността във връзка с замърсяването на околната среда, цифровата съгласуваност, устойчивия превоз и пътната сигурност, правораздаването, битката с прането на пари, общественото приобщаване, опазването на здравето и системата за одит и надзор, обвързвана с МВУ, се показва в известието на Европейска комисия, съобщи бта.

С настояването си българските управляващи предоставиха подробни и изчерпателни данни, доказващи осъществяването на поставените цели, се отбелязва в известието. Комисията прецизира, че е направила задълбочена оценка, преди да даде авансово утвърждение на настояването за заплащане.

Планът на България ще бъде подсилен безплатно с общо 5,7 милиарда евро. Плащанията се основават на резултатите и зависят от осъществяването от страните в Европейски Съюз на вложенията и промените, обрисувани в проектите им за възобновяване и резистентност, разяснява Европейска комисия.

Мнението на комисията е изпратено на Икономическия и финансов комитет (ИФК) с искане за мнение. ИФК би трябвало да показа мнението в период до четири седмици и по-късно то ще бъде взето поради в оценката на Европейска комисия. Впоследствие комисията ще одобри окончателното решение за разпределяне на средствата и тогава сумите ще може да бъдат платени на България.

Комисията ще направи оценка на идващите претенции за заплащане от България въз основа на осъществяването на набелязаните стадии и цели, като отрази напредъка по осъществяването на вложенията и промените.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР