Първото дете, на което беше направена костно-мозъчна трансплантация след подновяването

...
Първото дете, на което беше направена костно-мозъчна трансплантация след подновяването
Коментари Харесай

Изписаха от ИСУЛ първото дете с костно-мозъчна трансплантация, предстои втора

Първото дете, на което беше направена костно-мозъчна трансплантация след подновяването на тази активност в Клиниката по детска клинична хематология и онкология на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “, през днешния ден беше изписано, оповестяват от болничното заведение. Става въпрос за 5-годишно момиченце с невробластом, на което беше направена автоложна трансплантация със лични кафези на детето, обработени по избран метод.

Вече е даден ход и на втора автоложна трансплантация – този път при момченце на 5 година, със същото заболяване, осведомят още от ИСУЛ. Малкият пациент е минал през първия стадий, при който се събират лични кафези, прародители на всички кръвни и имунни кафези. Те се събират посредством специфична инсталация от кръвта на пациента, откакто преди този момент е направена стимулация на костния мозък с растежни фактори, което води до „ излизането им “ в кръвта.

Кога ще се реализира преливането им назад в тялото на реципиента обаче към момента не може да се каже, защото предстоят редица проучвания, които ще оказват помощ да бъде определен най-подходящият миг, прецизират от лечебното заведение.

Въпреки че е изписано от болничното заведение, лекуването на трансплантираното момиченце продължава, само че при домашни условия. То ще бъде под непрекъснатото наблюдаване на лекуващите лекари най-малко още няколко месеца. Засега детето се усеща добре.

„ Надявам се при започване на есента да можем да създадем и първата алогенна трансплантация след спирането “, оптимист е началникът на Клиниката по детска клинична хематология и онкология на  УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ доцент доктор Боряна Аврамова.

В България приблизително годишно към 10 – 12 деца се нуждаят от алогенни и 15-20 деца – от автоложни трансплантации. Възстановяването на алогенните трансплантации е по-сложно, тъй като изисква намирането на подобаващ донор, обезпечаването на още медицински личен състав и финансово застраховане, изясняват от лечебното заведение.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР