Първоначално у нас ще дойдат три самолета от Нидерландия за

...
Първоначално у нас ще дойдат три самолета от Нидерландия за
Коментари Харесай

Заков: У нас ще дойдат три самолета от Нидерландия за съвместна охрана на въздушното ни пространство

" Първоначално у нас ще дойдат три самолета от Нидерландия за взаимна защита на въздушното ни пространство ", изясни в коридорите на Народното събрание министърът на защитата Драгомир Заков по отношение на държавно решение от 8 март. Той още веднъж успокои, че директна военна опасност за страната ни няма.

" Става дума за най-много осем самолета като в началото ще дойдат три, в случай че се наложи по някаква причина, те могат да се усилят, а тези до 200 военнослужещи са хората, които обезпечават самолетите, тъй като те се нуждаят от сериозна поддръжка, даже когато са на земята ", уточни той.

Заков посочи, че първите самолети би трябвало да дойдат от началото на април, крайният период може да бъде удължаван или скъсяван. Изтребителите ща бъдат на летище " Граф Игнатиево ".

" Става дума за F-35, това е пето потомство аероплан, за първи път подобен аероплан ще бъде ситуиран в района ", добави Заков. По думите му, това е и късмет за българските Военновъздушни сили да се допрян до сходно съоръжение.

За решението на държавното управление Заков означи, че това не е нищо ново. Той напомни, че преди два месеца е споделил, че Нидерландия ще взе участие със самолети за интензивен Air Policing( след Испания, като това са действия, които се възнамеряват авансово. " Така че войната не е повода напълно ", акцентира министърът. И добави, че несигурността в Европа е част от този детайл, който постанова в допълнение увеличаване на защитата на въздушното пространство с наши съдружници.

Заков посочи, че изтребителите от Нидерландия ще правят напълно общоприети действия по наблюдаване. " Сила може да се употребява само и единствено от българските Военновъздушни сили и то с позволение на министъра на защитата. Съюзническите самолети носят оръжие, само че то е за самоотбрана. т.е. те могат да употребяват оръжие само и единствено като самоотбрана. В случай на нужда от намеса, т.е. защита на българското въздушно пространство - за това се употребяват български изтребители с позволение на министъра на защитата на Р България ", добави той. 

Според военния министър сега би трябвало да сме удовлетворени, че това се случва и в България, тъй като българските въоръжени сили имат спомагателна помощ, а българските жители надлежно би трябвало да се усещат доста по-сигурни.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР