Първоначално най-вероятно производството ще бъде увеличено до 10 млн. барела

...
Първоначално най-вероятно производството ще бъде увеличено до 10 млн. барела
Коментари Харесай

Петролът се срина с над 30% заради ценовта война на Саудитска Арабия

Първоначално най-вероятно производството ще бъде увеличено до 10 млн. барела на ден през април, от 9.7 млн. барела през март.

Котировките на брента се сринаха до 30 $ за барел

Увеличаване

Котировките на брента се сринаха до 30 $ за барел

Преглед на оригинала Смаляване
Цените на петрола се сринаха с над 30% в понеделник през нощта на пазарите в Азия, откакто страните експортьори и производители на нефт от организацията ОПЕК+ не съумяха да реализират съглашение за в допълнение стесняване на добивите. След неуспеха на договарянията в петък Саудитска Арабия реши в събота да понижи фрапантно доставните си цени и да усили производството през април.

Брентът поевтиня с 30% до 31.92 $ за барел, а американският лек нефт загуби 32.41% до 27.92 $.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Реакцията на Саудитска Арабия

Саудитска Арабия възнамерява да усили добива на нефт през идващия месец и той да надвиши 10 млн. барела дневно. Това е нападателният отговор на Риад след неуспеха на договарянията с Руия и колапса на съглашението на организацията ОПЕК+ за стесняване на производството, оповестява Bloomberg. Най-големият експортьор на нефт в света стартира ценова война в събота, като понижи цените за външните пазари с най-големия ритъм от най-малко 20 години, пробвайки се да накара рафинерии в Европа, Азия и Съединени американски щати да купуват саудитски нефт с невиждани отстъпки.

В същото време Саудитска Арабия е декларирала на някои участници на пазара, че може да увеличи производството над това, което е належащо, даже то да доближи 12 млн. барела дневно, съгласно източници, осведомени с диалозите, които не са поискали да бъдат разкривани. С понижаване на търсенето поради епидемията от ковид, развъртането на крановете от кралството би довело петролния пазар до безпорядък.

Първоначално най-вероятно производството ще бъде увеличено до 10 млн. барела на ден през април, от 9.7 млн. барела през март, настояват източници, осведомени с проектите на саудитците. Ограничението на производството беше контрактувано на необятния формат ОПЕК+ на страните експортьори и производители на нефт, само че срокът му завършва в края на месеца.

" На петролния пазар това значи обямямане на война ", споделя управител на хедж фонд за артикули, който избира да резервира анонимност. Саудитският енергиен министър не е е дал отговор на въпросите на организацията по тематиката.

Максимални вреди

Шокът от смяна на тактиката на Саудитска Арабия може да нанесе оптимални вреди по допустимо най-бързия метод на Русия и другите производители, което да ги накара още веднъж да седната на масата на договарянията и бързо да се съгласят на ново редуциране на производството.

Брентът, който е международен бенчмарк, завърши търговията в петък със срив на цената от 9.4%, до 45.27 $ за барел - това беше най-голямото на ден намаляване от финансовата рецесия през 2008 година, преди тази нощ да загуби 30% от цената си до 30 $ барел.

Увеличението на производството и огромните отстъпки в цената демонстрират съществената смяна в държанието на енергийния министър на Саудитска Арабия принц Абдулазис бин Салман, откакто съветският му сътрудник Александър Новак отхвърли судитския ултиматум в петък във Виена по време на срещата на ОПЕК+ Москва да се включи в ново групово стесняване на производството. След колапса на диалозите Новак съобщи, че от 1 април нито ОПЕК, нито (страните извън) ОПЕК ще имат ограничавания в производството.

" Саудитска Арабия в този момент действително влиза в цялостна ценова война ", споделя Айман Насели, ръководещ шеф за Близкия Изток на петролната консултантска компания FGE.

Рекордни отстъпки

Тъй като потреблението на самолетно гориво, бензин и дизел бързо понижава заради икономическите резултати от разпространяването на ковид, в този момент енергийният пазар е изправен пред по едно и също време разтърсване в търсенето и предлагането. Миналия месец Саудитска Арабия освен понижи производството в ОПЕК +, само че " непринудено " ограничи в допълнение производството си в опит да вдигне цените. Когато договорката за ОПЕК+ изтича след три седмици, Риад ще може да добива петрол без ограничавания.

След неуспеха във Виена, Саудитска Арабия отговори в границите на часове, като понижи т.н публични продажни цени, предлагайки рекордни отстъпки за суровината, която продава зад граница. Saudi Aramco афишира на рафинерите всеки месец цената, на която ще продава петрола, като постоянно има и корекции. Но в уведомление до купувачите, изпратено в събота, Aramco разгласи, че понижава най-официалните цени с 6-8 $ за барел във всички райони. Решението несъмнено ще има сериозен отзив отвън Саудитска Арабия. То ще засегне към 14 млн. барела дневно нефт за експорт, защото други производители в района на Персийския залив също ще би трябвало да имат поради смяната.

Къде е дъното

Търговците на нефт към момента се пробват да схванат до каква степен могат да паднат цените. Една евентуална цел е 27.10 $ за барел, реализирана през 2016 година по време на последната ценова война. Но някои считат, че пазарът може да се намали още повече.
" Вероятно ще забележим най-ниските цени на петрола за последните 20 години през идващото тримесечие ", споделя Роджър Диван, анализатор на петролния бранш в IHS Markit и наблюдаващ деец на ОПЕК, като загатва, че цената може да падне под 20 доларa за барел.
Брентът падна до равнището от 9.55 $ за барел през декември 1998 година, по време на една от редките ценови войни, които Саудитска Арабия стартира през последните 40 години. " Лукойл " остана ненадейно от решението на Русия
Решението за прекратяването на договорката за редуциране на добива на нефт ОПЕК+ значи, че Русия ще губи сред 100 и 150 млн. $ на ден. Това пресметна съсобственикът на " Лукойл " Леонид Федун, представен от финансовия ежедневник " Ведомости ".
" Решението е ненадейно и нерационално. Засега съм в лек потрес ", споделя Федун. Той пресмята сумата въз основата на поевтиняването на петрола от 60 на 40 $ на барел при експорт от Русия на 5 млн. барела на ден.
Представителят на петролната компания, която е притежател на единствената в България нефтена рафинерия, се е въздържал да разяснява аргументите за неуспеха и вероятностите за обновяване на съдействието с петролното обединяване, само че добави, че плануваният от съветските компании растеж на добива с 2-3% няма да компенсира срутва на цените.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР