Първоначалният анализ показва, че няма да се засегне сериозно бизнесът,

...
Първоначалният анализ показва, че няма да се засегне сериозно бизнесът,
Коментари Харесай

Никола Стоянов: Таванът на цените няма да засегне бизнеса

Първоначалният разбор демонстрира, че няма да се засегне съществено бизнесът, в случай че има таван на цените, сподели служебният министър на стопанска система и промишлеността Никола Стоянов пред Нова телевизия. Министър Стоянов разяснява плана на Закон за надценките на питателните артикули, оповестен за публично разискване, съгласно който 17 съществени храни ще имат надценка до 10 %. По думите му инспекции са посочили, че някои от надценките в магазините доближават приблизително 70-80 %. Ние разбираме, че това е анти-пазарна мярка, по тази причина и предлагаме единствено 17 типа артикули от първа нужда да са с надценка до 10 на 100, добави той.

Етикетите на продуктите, които са с надценка до 10 на 100, ще бъдат еднотипни, тъй че хората да могат да разпознаят кой артикул е с ниска надценка, добави министър Стоянов. Нас ни интересува в идващите шест месеца да има по един продукт от групите, посочени в проектозакона, който да е с трайно ниска цена. Търговците ще са задължени да поддържат наличия, само че в случай че свършат, ще могат да трансферират най-ниската надценка върху идващия артикул от категорията, добави той. По думите му, в случай че има единствено един артикул от група, той би трябвало да бъде с надценка до 10 %.

В момента се прави междуведомствено координиране и оценка за влияние на плана на закона.

Служебното държавно управление държи строга финансова дисциплинираност, сподели още министър Стоянов и увери, че от първи юли всички пенсии ще бъдат нараснали с 12 %.

Важното за мен е стопанската система да върви по-сериозно, да има произвеждане, да има увеличаващ се БВП и тогава ще може да се отделят повече пари за всички, сподели министър Стоянов в отговор на въпрос към момента ли България и най-бедната страна в Европейския съюз. Не може безпринципно да се усилват разноските, тъй като това ще докара до други проблеми, разяснява още министърът на стопанската система и промишлеността.

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР