Първо заседание на Столичния общински съвет и клетва © Юлия

...
Първо заседание на Столичния общински съвет и клетва © Юлия
Коментари Харесай

Столичните общинарите подкрепиха "доклад, писан на коляно" за водата, за да помогнат на Перник

Първо съвещание на Столичния общински съвет и клетва

© Юлия Лазарова Столичния общински съвет (СОС) предстоящо поддържа концепцията за доставяне на Перник с вода от водосбора на язовир Белмекен от водите от деривации " Манастирска " и " Грънчарска " през Рилския тръбопровод и резервоара на Мало Бучино. Общо 57 съветници от 58 гласоподаваха в поддръжка на отчета, като единствено Волен Сидеров се въздържа.

С проекта би трябвало да се резервира актуалният режим, в който Перник има вода по седем часа дневно. Докладът за решението СОС да разреши да се отпусне вода от " Софийска вода " към Перник беше импортиран от общинските съветници Прошко Прошков и Георги Георгиев от ГЕРБ в петък вечер. Документът е много неразбираем и в него липсва каквато и да е конкретика. Няма точни суми, няма оценка на въздействието или отговори на фундаментални въпроси.

Общинските съветници взеха решение и да получават ежеседмични информации за водата и размерите в язовирите, които доставят столицата, от концесионера Софийска вода.

Въпреки единодушието, полемиките и в понеделник (когато Комисиите по инженерна инфраструктура, по стопанска система и по финанси гласоподаваха решението), и във вторник минаха под огромно напрежение и прераснаха в политически нападки. Бяха заложени доста въпроси, само че техните отговори не се появиха.

Един от парадоксите беше, че за някои съветници чак в този момент стана ясно, че водата, която ще се насочва от водосбора на бент. Белмекен към Бели искър, се употребява и за София. Както " Капитал " писа още предходната седмица, водата от тези източници се употребява за столицата съвсем всяка година в интервала октомври - април, до момента в който настъпи снеготопене. Това удостовери и Васил Тренев, изпълнителен шеф на " Софийска вода ", по време на съвещанието.

Основните въпроси остават

Първата неизясненост в проекта е обвързвана с финансирането. Прошко Прошков разгласи, че Столична община (СО) няма да има финансов аганжимент към този проект. Парите за градеж на водопровода ще дойдат от държавния бюджет с разпореждане на Минситерски съвет.

Цената на водата, която жителите на столицата получават от Софийска вода, обаче е по-висока от тази на ВиК- Перник. Съответно разликата би трябвало да се заплати от ВиК Перник на Софийска вода, която експлоатира инфраструктурата за водата от Бели искър. При състояние, че пернишкият оператор е заседнал в задължения, има риск да не може да си го разреши.

" Къде са гаранциите от вероятно неплащане на ВиК Перник, че това няма да ощети концесионера ", попита Милка Христова от Българска социалистическа партия. Тя изрази терзания, че ще се натовари концесионера с отрицателен резултат, и отбелязва, че е редно да има държавни гаранции, с цел да се платят тези суми.

Единият вносител на отчета, Георги Георгиев, съобщи, че разликата в цената ще бъде платена на " Софийска вода ", а Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) ще дефинира какъв брой тъкмо да бъде тя. И въпреки всичко нямаше отговор от кое място ще дойдат парите. Освен това в отчета няма и прецизен план.

В понеделник, когато отчетът бе гледан в комисия, Методи Лалов от " Демократична България " назова предложенията " отчет, написан на коляно " поради неяснотите в него. " Нямате обосновки, изказвания, гаранции, проект на риска ", заключи Лалов и напомни, че представители на КЕВР не са участвали на съвещанията на СОС. " Измиват си ръцете с институции, които ги няма ", сподели той по адрес на болшинството на ГЕРБ в съвета.

Тома Белев от " Демократична България " подсети, че има основни стъпки от процедурата, които би трябвало да се случат: би трябвало да има подготвен план за строителството, да има оценка за въздействието върху околната среда, да има промени в ПУП-ове и в общия организационен проект на столицата, с цел да се построи водопровода.

Вносителят на отчета Георги Георгиев изясни, че не се знае какво ще се наложи да се прави като административни стъпки, по тази причина ще чакат страната да изиска каквото би трябвало и СОС ще се произнася по подготвеност. Накратко, всичко ще се прави на парче.

Грети Стефанова от " Демократична България " повдигна тематиката за " Стомана Перник " на съвещанието в понеделник. Тя пожела да види в отчета решение за водоснабдяването на промишлеността, само че не получи съответен отговор.

Ще издържи ли водпровода

Според Прошков сега по Рилския тръбопровод тече 0.9 куб. м/сек в, а оптималното му натоварване е 1.7 куб.м./сек. Дори и когато бъдат пуснати спомагателни количества, котио да се насочат към Перник, то няма да бъде достигнато.
Изпълнителният шеф на " Софийска вода " Васил Тренев изясни през вчерашния ден, че преди седмица е упълномощил инспекция, в която се преглежда цялото трасе от бент. " Бели Искър " до резвроар Мало Бучино, като тя още тече.

" Водопроводът тече ", освен инспекцията, отговори на това общинският консултант арх. Борислав Игнатов и сподели с клипове и фотоси на течове в шахти на водопровода. Той изрази терзание, че водопроводът ще се пръсне от течове, в случай че бъде надут с по-висок приток. Зам.-изпълнителният шеф на " Софийска вода " Станислав Станев разяснява видеото и посочи, че някой се е захранил нелегално с вода от шахтата, в която има въздушник, като е отворил крана. " Ние неведнъж сме затваряли крана. В неурбанизирана територия постоянно хората се самообслужват. Има катинари. Крадат се металните капаци, слагаме и бетонови ", изясни той и посочи, че екипите за премахване на противозаконни връзки работят.

" Държавата се измъква суха, а ние тънем в неопределеност ", заключи общинският консултант от Българска социалистическа партия Милка Христова. Съветници от опозицията разясниха, че няма специалисти или представители на министерствата, които да са подписали импортирания отчет. Те показаха съпричастност към жителите на Перник и предпочитание да им оказват помощ, само че и подозрения в триумфа на решението, което се взима. " Никой не може да ви даде безспорна гаранция ", отговори той на терзанията на Методи Лалов, че няма експертни отзиви или поета отговорност от другите отраслови институции.

Политически хватки

Иначе конфликт сред ГЕРБ и останалите политически сили бе централната нишка в полемиките. Със своите изявления Карлос Контрера от Вътрешна македонска революционна организация интензивно защитаваше предложенията на ГЕРБ.
Силвия Христова от ГЕРБ пък упрекна съветниците от " Демократична България ", че не са дали конструквини оферти и употребяват " език на омразата ". " Вие мислите единствено за отговорността ", сподели тя.

Друга съществена рецензия, която се чуваше, е че кметът Йорданка Фандъкова не е поставила подписа си под нито един от документите в отчета. Meтоди Лалов означи, че екоминистърът Нено Димов е упрекнат точно за подписите, които е сложил под документи. Единият вносител - Георги Георгиев, цитира член 198б т.3 от Закон за водите и член 85 от Закона за устройство на територията, че Общинският съвет е способният орган по въпросите с водата. В последна сметка стана ясно, че Фандъкова ще проекта и също ще носи отговорност за подхванатите дейности.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР