Първият заместник-министър на отбраната на САЩ Катлийн Хикс разпореди прехвърлянето

...
Първият заместник-министър на отбраната на САЩ Катлийн Хикс разпореди прехвърлянето
Коментари Харесай

Пентагонът бърза да разположи ракети в Европа и Тихия океан

Първият заместник-министър на защитата на Съединени американски щати Катлийн Хикс разпореди прехвърлянето на 11 ракети прехващачи SM-3 Block IIA, които до неотдавна бяха в развой на разработка и тестване, за разполагане на американски кораби в тихоокеанските или европейските райони, оповестява Bloomberg.

Решението се основава на сполучливи проби през ноември, които демонстрираха, че SM-3 Block IIA е кадърен да прехваща междуконтинентални балистични ракети - МБР.

По време на тези проби, извършени от USS John Finn, противоракетна система смъкна ракета, изстреляна от атола Kwajalein (Маршалови острови), имитирайки офанзивата на КНДР против Хавай.

Хикс осведоми Конгреса на 27 май за своята аргументация за прекачване на прехващачите, макар че не го разкри обществено. " Ракетите са провели сполучливи проби за прехващане и тяхното разполагане е в максимален интерес за националната ни сигурност ", съобщи представителят на Хикс Джамал Браун в имейл.

Прехвърлянето към флота бележи първата огромна самодейност за противоракетна защита на администрацията на Байдън.

Въпреки че бойната система на Военноморски сили Aegis, която е изстреляла ракетата, и прехващачът " не са проектирани да победят цел от клас МБР, този тест показва някои евентуални лимитирани благоприятни условия ", съобщи вицеадмирал Джон Хил, шеф на Агенцията за противоракетна защита пред Конгреса.



Block IIA е най-новият модел оръжията на Standard Missile. По-ранните версии в този момент са главната отбранителна система на Военноморски сили " земя-въздух " против закани с балистични ракети с дребен и междинен обхват. IIA има повишен обсег, по-чувствителна технология за търсене и усъвършенствана бойна глава, с цел да прихваща балистични ракети със междинен обхват.

Месец преди директивата на Хикс, държавната работа за отчетност предизвести, че консолидираното на ракетата в " многослойна " защита на страната против МБР " може да внесе обилни разноски, график и неустановеност в осъществяването на стратегия, която преди малко е влезнала в в началото произвеждане ".

Прихващането на МБР " е по-предизвикателно " от прихващането на ракети със междинен обхват, за които е планиран блок IIA, съобщи организацията за наблюдаване в годишната си оценка за противоракетна защита.

Лейтенант Роб Рейнхаймер, представител на Военноморски сили, съобщи в имейл, че " продължаваме да работим със " чиновниците на Пентагона " във връзка с позволения трансфер за оперативна приложимост ", само че Военноморски сили " не е в положение да даде повече информация заради оперативната сигурност ".

Тестът от ноември оказа помощ да се показва " евентуалната дарба за увеличение на защитата на нашата татковина посредством " утайване " на разнообразни системи за прехващане и потребление на датчици, ситуирани на разнообразни места, подаващи информация за задачата на кораба ", показва Агенцията за противоракетна защита в своите фискални бюджетни документи за 2022 година

Ракетата е и централният детайл на американо-европейските стратегии за противоракетна защита и би трябвало да бъде конфигурирана в Полша.

Най-новата версия " уголемява ефикасната защитима зона, като вкарва по-бързи прихващачи с по-голям обсег ", сподели Райнхаймер.

" Въпреки че не обсъждаме бъдещи интервенции, ще продължим да подсигуряваме, че поддържаме наличие и благоприятни условия в международен мащаб във време на стратегическа конкуренция. "

Новата ракета се създава взаимно с Япония. Конгресът през 2019 година позволи продажбата на Япония на 73 от новата версия при евентуална продажба от 3,2 милиарда $.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР