Първият цикъл на момичетата идва по различно време. Това зависи

...
Първият цикъл на момичетата идва по различно време. Това зависи
Коментари Харесай

7 шокиращи неща, които първият ви цикъл може да разкрие за здравето ви

Първият цикъл на девойките идва по друго време. Това зависи от доста неща, най-много от обстоятелството, че всеки човек е друг. Появата на първия цикъл преди 12-годишна възраст обаче, може да издава съществени здравословни проблеми. Ето 7 положения, свързани с по-ранната поява на цикъла:

1. Рак на гърдата

Менструалният цикъл е съпроводен от рискови хормонални промени, изключително свързани с естрогена, за който е известно, че въздейства на процедура на всяка тъкан в тялото. И това включва вашите гърди: Жените, които са имали менструация преди 12-годишна възраст, са с 50% по-голяма възможност да развият рак на гърдата спрямо тези, които са имали първия си цикъл на 16-годишна възраст, съгласно отчет на Фонда за рака на гърдата. Изследването изяснява, че ранният пубертет е обвързван с нараснала експозиция на хормонален естроген, който подтиква рака на гърдата.

2. Ранна менопауза

Изследванията, оповестени в списанието Human Reproduction през 2017 година, демонстрират, че дамите, които имат първи цикъл на възраст 11 години или по-малки, имат 80% по-висок риск от нахлуване в менопаузата преди 40-годишна възраст (преждевременна менопауза) и 30% по-висок риск от менопауза сред 40 и 44 (ранна менопауза), спрямо дамите, които са имали цикъл за пръв път сред 12 и 13.

Този риск е максимален при дамите, които също в никакъв случай не са имали деца.

3. Сърдечно заболяване
Сериозно, какво не усилва риска от сърдечни болести? Според дълготрайно наблюдаване от 2018 година, оповестено в списание Heart, дамите, които имат менструация от 12 годишни са с 10% повече изложени на риск от сърдечни болести, спрямо дамите, които са имали цикъл за пръв път след 13-годишна възраст.
Източник: jenite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР