Първият сингъл от предстоящия нов албум на "Мистерията на българските

...
Първият сингъл от предстоящия нов албум на "Мистерията на българските
Коментари Харесай

„Мистерията на българските гласове” представи първия сингъл от предстоящия нов албум


Първият сингъл от идния нов албум на "Мистерията на българските гласове" със заглавие "Pora Sotunda" излиза публично на музикалния пазар в целия свят през днешния ден. Той е с присъединяване на изключителната Лиса Джерард от дуото Дед кен денс.

Сингълът се издава в лимитирано количество – в 7 инчов винилов формат (вече разполагаем и на българския пазар), от които ще бъдат публикувани единствено 1000 бройки в света - в България те ще са 50. Ще се популяризира и цифрово във всички цифрови платформи.

Песента "Pora Sotunda", която е А страна на сингъла, е извънредно нежна и лирична. Тя е първият публично публикуван студиен запис на “Мистерията на българските гласове ” след повече от 20-годишна пауза и е грациозен предходник на упования нов албум. В нея красиво се преплитат гласовете на хора и Лиса. От Б страна на сингъла звучи песента “Ганка ”, която е хорова и ни връща към корените и традициите на световноизвестният състав – притежател на премия Грами от 1990 година В основата й стои съществуваща национална мелодия, развита и композирана от Петър Дундаков, а в записа взе участие и Дейвид Кукерман – перкусинист на Дед кен денс.

Меломани и ценители могат да се насладят и на въздействащ, магичен, черно-бял видео клип сниман към песента "Pora Sotunda", който също има своята международна премиера през днешния ден.

Видеото е дело на режисьора Иван Москов и е снимано в България, а част от фрагментите са направени в едно изцяло обезлюдено село в Родопите - Дядовци. Главният воин във видеото не е артист или звезда, а махленски художник, който се оправя отлично в своя дебют пред камера.

"По време на фотосите целият екип се чувствахме, като в някаква магия – всичко просто се случваше и като че ли някой ни направляваше от горе", споделя вълнението си режисьорът Иван Москов. А композиторът Петър Дундаков прибавя: "Мисля, че този план се трансформира в същинска Мистерия на гласовете..., носи невероятна сила и мощ и като че ли надскача невидими граници".

Новият албум на "Мистерията на българските гласове" е плод на съвсем двегодишна работа на хора, продуцентски екип и всички останали участници. Специален посетител в него е австралийката Лиса Джерард известна на меломаните както като член на дуото Дед кен денс, по този начин и като композитор и реализатор на кино музика. През 2000 година тя печели "Златен глобус" за музиката към кино лентата "Гладиатор", основана взаимно с композитора Ханс Цимер. В албума вземат участие още международният първенец по бийтбокс – SkilleR и немският перкусионист Дейвид Кукерман. С неповторимо наличие са и българските музиканти: Петър Миланов - китара, Христина Белева - гъдулка, Костадин Генчев – дудук и Димитър Карамфилов – контрабас. Албумът е продуциран от Шуберт Мюзик Пъблишинг, а песните в него са особено композирани за хора от Лиса Джерард, ирландския композитор Джулс Максуел и българския композитор Петър Дундаков, който е и музикален продуцент на албума.

Новият албум на "Мистерията на българските гласове" се чака да излезе напролет на 2018 година Съвместните осъществявания на хора и Лиса Джерард бяха показани за първи път пред българска аудитория по-рано тази година с два изключителни концерта в София и Пловдив. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР